Bancile care s-au inscris ca finantator in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru IMM, aprobat prin OUG nr. 92/2013, sunt Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Romaneasca, Bancpost, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo, se precizeaza intr-un comunicat MFP, remis astazi redactiei.
Mai exact, aceste banci pot acorda firmelor credite de pana la cinci milioane de lei, garantate de stat in proportie de 50%.
Plafonul garantiilor oferite de stat in cadrul acestui program este de doua milioane de lei si a fost subscris in totalitate de cele noua institutii de credit participante, a precizat MFP. Totusi, bancile se mai pot inscrie in acest program pana pe 30 ianuarie 2014 pentru ca alocarea garantiilor urmeaza sa se realizeze "pro rata", astfel incat toate institutiile bancare interesate sa se incadreze in plafonul de doua miliarde de lei, a explicat Ministerul Finantelor.
Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, coordonat de MFP, consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de cinci milioane de lei/IMM, pe o perioada de pana la doi ani, garantat de stat, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) in proportie de 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Banii vor putea fi utilizati numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi folositi pentru refinantarea altor credite in derulare.
De asemenea, imprumutul contractat va putea fi prelungit pe o perioada de pana la un an.
Potrivit OUG nr. 92/2013, programul se va desfasura pe o perioada de trei ani, adica pana in 2016, iar garantiile pentru imprumuturile contractate de firme vor fi acordate in limita unui plafon de doua miliarde de lei, prin intermediul FNGCIMM.
Firmele care solicita astfel de credite au insa si anumite obligatii fata de stat. Astfel, ca acestea trebuie sa faca dovada achitari unei prime de garantare, de 1,99% din valoarea garantiei aprobate, se precizeaza in Ordinul MFP nr. 9/2014.
Mai exact, prima de garantare este compusa din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finantelor, de 1,5% din valoarea garantiei aprobate si din comisionul de administrare cuvenit FNGCIMM, de 0,49% din valoarea garantiei aprobate.
Practic, prima de garantare va fi calculata pentru fiecare IMM, in functie de valoarea garantiei, insa nu va depasi nivelul de 1,99% din valoarea garantiei.