IMM-urile au la dispozitie o schema de finantare, reglementata prin OUG nr. 92/2013, prin care pot sa obtina credite de pana la cinci milioane de lei pentru finantarea capitalului de lucru, garantate de stat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) in proportie de 50%.
Firmele care solicita astfel de credite au insa si anumite obligatii fata de stat. Astfel, ca acestea trebuie sa faca dovada achitari unei prime de garantare.
Potrivit Ordinului MFP nr. 9/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 20 din 11 ianaurie 2014, care a intrat in vigoare la data publicarii, pentru anul 2014 prima de garantare datorata de IMM-uri este de 1,99% din valoarea garantiei aprobate de FNGCIMM.
De asemenea, in actul normativ se precizeaza modul de calcul al acestei prime.
Mai exact, prima de garantare este compusa din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finantelor, de 1,5% din valoarea garantiei aprobate si din comisionul de administrare cuvenit FNGCIMM, de 0,49% din valoarea garantiei aprobate.
Practic, prima de garantare va fi calculata pentru fiecare IMM, in functie de valoarea garantiei, insa nu va depasi nivelul de 1,99% din valoarea garantiei.
In plus, noile reglementari stabilesc modul calcul al comisionului de administrare si de risc, in functie de perioada pentru care sunt contractate creditele, adica pe termen scurt si lung.
Astfel, comisionul de administrare si de cel de risc pentru garantiile acordate in cazul finantarilor pe termen scurt (pana la 12 luni inclusiv) se calculeaza dupa urmatoarea formula:
Conform actului normativ, plata celor doua comisioane acordate pentru creditele pe termen scurt se va realiza integral, la acordarea garantiei, proportional cu perioada de garantare, respectiv la aprobarea solicitarii de majorare a garantiei pentru perioada pentru care s-a solicitat majorarea acesteia.
In cazul creditelor pe termen mediu, formula de calcul a comisionului de risc este urmatoarea:
Firmele vor trebui sa plateasca acest comision integral la acordarea garantiei, proportional cu perioada de garantare, respectiv la aprobarea solicitarii de majorare a garantiei pentru perioada pentru care s-a solicitat majorarea acesteia, se precizeaza in noile dispozitii.
Pe langa comisionul de risc, firmele vor trebuie sa achite si comisionul de administrare. Pentru creditele pe termen mediu, acesta se va calcula dupa formulele de mai jos:
a) pentru intervalul cuprins intre data acordarii si 31 decembrie a anului respectiv (primul an de garantare)
b) pentru urmatorii ani intregi de garantare: Comision de administrare = Procent comision X Valoarea garantiei
c) pentru ultima fractiune de an de garantare:
In ceea ce priveste plata comisionului de administrare pentru garantiile aferente finantarilor pe termen mediu, aceasta se va realiza esalonat in rate anule, proportional cu numarul de luni de garantare, astfel:
- pentru primul an de garantare, la acordarea garantie
- pentru anii urmatori de garantare, pana la data de 1 martie a anului de plata sau data scadentei finale, daca in ultimul an de garantare scadenta finala este anterioata datei de 1 martie.