Solicitarea pro-ratei speciale sau comunicarea deciziei de renuntare la aplicarea pro-ratei speciale aprobate anterior. O solicita sau o comunica persoana impozabila cu regim mixt, in situatii speciale, respectiv solicita Ministerului Finantelor Publice aprobarea aplicarii unei pro-rate speciale.
Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta, respectiv decembrie 2013. Trebuie sa plateasca impozitul retinut la sursa pe luna precedenta platitorii de urmatoarele venituri:
-
din drepturi de proprietate intelectuala;
-
din contracte/ conventii civile si de agent;
-
expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
-
obtinuta de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica;
-
din premii si jocuri de noroc;
-
obtinuta de nerezidenti;
-
din alte surse.
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formularul 100, format electronic. Se depune lunar de catre: contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.1., trimestrial; contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.2, semestrial; contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.3, iar la alte termene; contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru luna precedenta, respectiv decembrie 2013, formularul 112. Se depune de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente (art. 296^3 lit. e). In plus, institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului (art. 296^3 lit. f).
Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal aferente semestrului precedent, respectiv semestrul II 2013, formularul 208, format electronic. Se depunde de catre notarii publici.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfsoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru luna precedenta, respectiv decembrie 2013, formularul 224. Se depunde de catre persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, formularul 300, format electronic. Se depunde de catre persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA conform art. 153 Cod fiscal, lunar, trimestrial, semestrial, anual – dupa caz.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta, respectiv decembrie 2013, formularul 301, format electronic. Se depunde de catre persoanele mentionate in instructiunile de completare a formularului, pentru fiecare sectiune.
Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, formular 307. Se depunde de catre persoanele impozabile prevazute la art. 134 alin.(5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.
Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, formularul 311. Se depunde de catre persoanele impozabile al caror cod de TVA a fost anulat conf. art. 153 alin. (9) lit. a) - e) C.F. si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari si/sau achizitii /prestari de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declaratia recapitulativa privind livrarile / achizitiile /prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta, formularul 390 VIES. Se depunde de catre Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc.; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 156^1 din Codul fiscal), formularul 394. Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania:
- conform art. 153 din Codul fiscal obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania, conform art. 126 alin. (1);
- conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile.
- numarul total al facturilor emise pentru care exista obligatia de declarare;
- numarul total al facturilor primite pentru care exista obligatia de declarare;
- numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate, pentru care se aplica taxarea inversa;
- numarul total al facturilor primite pentru achizitiile de bunuri/prestarile de servicii taxabile pentru care se aplica taxarea inversa.
Cererea de restituire a accizelor in cazul vanzarilor la distanta pe trimestrul precedent, formularul anexa nr. 46. Se depunde de catre vanzatorii la distanta.
Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formularul 097. Se depunde pentru:
- pentru intrarea in sistem - pana pe 25 ianuarie, persoanele care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri care nu depaseste plafonul si nu au aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent;
- pentru iesirea din sistem - pana la data de 25 a luni urmatoare perioadei fiscale in care persoana impozabila a depasit plafonul.
Plata taxei anuale pentru autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc. Sumele care rezulta din aplicarea procentelor prevazute in anexa la veniturile estimate de operatorul economic, dar nu mai putin decat taxa anuala minimala - pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata. In cazul in care, in cursul anului de autorizare, incasarile efective depasesc incasarile estimate prin documentatia prezentata la data autorizarii, taxa se va recalcula prin aplicarea cotei procentuale asupra incasarilor efective cumulate de la inceputul perioadei de autorizare. Recalcularea se va efectua lunar, incepand cu prima luna in care se inregistreaza depasirea rezultatelor estimate. Incasarile efective cumulate si taxa platita de la inceputul perioadei de autorizare pana la finele lunii precedente celei pentru care se face regularizarea se va declara si plati pana la data de 25 a lunii urmatoare. Se depune de catre organizatorii de jocuri de tip pariu/bingo organizate prin TV, pariuri on-line, jocuri bingo prin internet, sisteme de telefonie fixa sau mobila, jocuri de noroc on-line.
Notificarea in situatia in care s-a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Se depunde de catre persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3)-(8) din Codul fiscal.
Pe langa contributiile fiscale, intre 1 si 27 ianuarie, contribuabilii care vor sa renunte la sistemul de TVA la incasare, posibilitate introdusa de la inceputul acestui an, trebuie sa depuna la Fisc formularul 097, care a fost modificat prin Ordinul ANAF nr. 3884/3013.
Nu uita! Desi nu este declaratie fiscala, AvocatNet.ro iti reaminteste ca pana pe 27 ianuarie, trebuie depusa si platita Declaratia la Fondul pentru mediu. De asemenea, contribuabilii trebuie sa fie atenti ca, de la inceputul acestui an, Administratia Fondului pentru Mediu si-a modificat contul si aplicatia prin care se depune aceasta declaratie, dupa cum publicatia noastra a mentionat intr-un articol recent.
Important! De la inceputul acestei luni, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe pagina sa de internet cea mai recenta varianta a Codului fiscal, care cuprinde modificarile aduse acestui act normativ de Guvern prin OUG nr. 111/2013 si prin OUG nr. 102/2013.
Ce amenzi primiti daca nu depuneti formularele la timp
Contribuabilii care intarzie efectuarea platilor vor avea de achitat dobanzi si penalitati de intarziere. Nivelul dobazii este de 0,04%, 14,6% pe an, si se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
In plus, contribuabilii platesc si penalitati de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, 7,3% anual, calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.