Potrivit unui proiect de ordonanta lansat recent in dezbatere publica de MFP, care modifica Codul de procedura fiscala, urmeaza sa fie introdusa o noua penalitate care sa sanctioneze nedeclararea sau subdeclararea obligatiilor fiscale ca urmare a vinovatiei contribuabilului.
Este vorba despre o penalitate de nedeclarare ce reprezinta o creanta fiscala accesorie si, de asemenea, constituie venit al bugetului de stat si se stabileste prin decizie, dupa cum se precizeaza in dispozitiile propuse de MFP.
Atentie! Aplicarea acestei penalitati nu va inlatura, insa, obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere prevazute in Codul de procedura fiscala.
Practic, prin introducerea penalitatii de intarziere, "se va institui un tratament diferentiat intre contribuabilii care au un comportament corect, de buna credinta, adica declara corect sumele datorate statului si contribuabilii care actioneaza cu rea credinta, respectiv cei care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale desi aveau aceasta obligatie", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit aceluiasi document, exista trei situatii in care se poate gasi contribuabilul, in functie de gradul de vinovatie:
- a fost de buna credinta, dar din cauze externe obligatia nu a fost declarata sau a fost subdeclarata, caz in care fapta NU se penalizeaza;
- nedeclararea sau subdeclararea se datoreaza culpei (imprudentei sau neglijentei) contribuabilului, caz in care fapta se penalizeaza cu o cota redusa;
- nedeclararea sau subdeclararea rezulta dintr-o fapta calificata drept evaziune fiscala potrivit Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale), caz in care fapta se penalizeaza cu o cota majorata.
Totusi, in proiectul de act normativ nu se precizeaza pe baza caror criterii va fi determinata vinovatia contribuabilor. In schimb, se mentioneaza ca procedura de aplicare noilor masuri urmeaza sa fie aprobata ulterior printr-un ordin al MFP.
Nivelul penalitatii de nedeclarare
Reglementarile propuse de Finante stabilesc, de asemenea, ca pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili ca urmare a vinovatiei acestora si stabilite de organele fiscale, contribuabilii ar putea datora o penalitate de nedeclarare:
- de 10% daca suma stabilita nu depaseste 10% din suma corect datorata;
- de 25% daca suma stabilita depaseste 10% din suma corect datorata.
Penalitatea de nedeclarare va fi valabila si pentru obligatiile fiscale principale stabilite de organul fiscal, din oficiu, prin decizie de impunere.
In plus, daca obligatiile fiscale au rezultat in urma savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, atunci penalitatea de nedeclararea urmeaza sa fie majorata cu 100%.
Pe de alta parte, documentul aflat in dezbatere publica cuprinde si situatii in care penalitatea ar putea fi redusa.
Mai exact, penalitatea de nedeclarare urmeaza sa fie redusa, la cererea contribuabilului, cu 50%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:
- se sting prin plata sau compensare pana la data comunicarii acestora;
- sunt esalonate la plata, in conditiile legii. In acest caz, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata.
Mai mult, reducerea de 50% la cererea contribuabilului ar urma sa se aplice si pentru penalitatile de intarziere. Potrivit Codului de procedura fiscala, nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Situatii in care nu se va aplica penalitatea de nedeclarare
Noile dispozitii propuse de Finante cuprind si cateva situatii in care contribuabilii nu vor datora penalitatea de nedeclarare. Astfel, organul fiscal nu va stabili penalitatea de nedeclarare daca aceasta va fi mai mica de 50 de lei.
In plus, penalitatea de nedeclarare nu se va aplica daca:
- diferenta stabilita este in legatura cu interpretarea de catre contribuabil, cu buna credinta, a unor prevederi ale legii fiscale evident neclare;
- diferenta stabilita este in legatura cu aplicarea unor prevederi ale legii fiscale, de catre contribuabil, potrivit interpretarii emisa de administratia fiscala reprezentand norme, instructiuni, circulare, opinii si alte asemenea documente, iar ulterior se modifica interpretarea data textului in cauza.
Cum te penalizeaza in prezent Fiscul?
Potrivit Codului de procedura fiscala, pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta contribuabilii datoreaza statului penalitati de intarziere. Acestea au caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Incepand din luna 1 iulie 2013, nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce inseamna o penalitate de 7,3% anual.
De asemenea, pentru neachitarea obligatiilor plata la scadenta, Fiscul percepe si dobanzi, care au caracter recuperatoiu. Aceste sunt de 0,04% pe zi (14,6% pe an) si se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Atentie! Nivelul dobanzii de 0,04% urmeaza sa fie redus la 0,02%, se precizeaza in proiectul propus de Finante.
Puteti consulta proiectul de act normativ lansat in dezbatere publica AICI.