Iata principalele declaratii:
Alexandra Smedoiu, PwC
- La 25 ianuarie contribuabilii care au optat pentru plata anticipata a impozitului pe profit au fost obligati sa faca o plata de o patrime din impozit.
- Dobanzile, penalitatile din contractele comerciale sunt deductibile in 2013 la calculul impozitului.
- Creante comerciale instrainate – in cazul in care aveti creante fata de clienti si ele sunt neincasate puteti face un provizion, dar acesta este deductibil in procent de maxim 30%. In practica, am intalnit societati care aveau sume mari pe creante neincasate de la clienti, acestea au incercat sa vanda creantele catre companii care colecteaza creante. In acest caz, se face o cesiune a drepturilor si a creantelor, iar avantajul este ca intreaga pierdere din creanta este deductibila fiscal.
- Cheltuieli cu formarea profesionala a angajatilor – este important sa aveti facturi, materialul prezentat in cadrul cursului, se pot deduce cheltuielile legate de transportul, cazarea angajatului cu privire la cursurile urmate.
- Distinctia intre cheltuiala angajata si provizion: cheltuiala angajata este deductibila, in timp ce provizionul nu este deductibil, insa cu anumite exceptii.
- Rezerva legala din contabilitate nu ar trebui sa fie egala cu cea dedusa fiscal.
- Amortizarea fiscala – in 2013 a fost introdusa posibilitatea amortizarii pe componente daca aveti mijloce fixe complexe. Se poate amortiza fiscal orice activ necorporal care este recunoscut in contabilitate cu exceptia fondului comercial si a costurilor de infiintare.
- In ceea ce priveste impozitul cu retinere la sursa trebuie sa fiti atenti la dividende, dobanzi, redevente, comisioane (intra acele servicii care au caracterul de intermediere), veniturile din servicii prestate in Romania si in strainatate.
Nadia Oanea, head of Tax, Baker Tilly
- Primul mare succes al companiilor in 2014 este introducerea regimului holding-urilor care presupune ca anumite categorii de venituri care sunt scutite la calculul profitului impozabil pentru acele societati care au anumite participatii (participatiile trebuie sa indeplineasca anumite conditii).
- Anul 2014 a adus doua lucruri bune pentru contribuabili: posibilitatea de a opta pentru sistemul de TVA la incare si pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic.
- In ochii legiuitorului anumite reglementari sunt vazute ca o facilitate pentru contribuabili, dar in practica nu tot ce suna bine pe hartie este potrivit pentru contribuabili.
- Certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit – din 1 ianuarie 2014 declaratiile anuale de impozit pe profit trebuie certificate, insa Guvernul vrea sa elimine obligativitatea certificarii acestora.
Iulia Cojocaru, avocat BPV Grigorescu Stefanica
- Nu exista o definitie a conceptului de loc care se afla la dispozita unui nerezident. OCDE crede ca trebuie sa avem in vedere activitatile desfasurate de nerezident in acel spatiu.
- Si activitatile cu doar trei luni intr-un an, pe o perioada de cinci ani, ar putea genera un sediu permanent.
- Reprezentantele beneficiaza de un statut specific si este improbabil ca genereaza un sediu permanent distinct pentru nerezidentul care le infiinteaza.
Ana Nazare, Taxhouse - Taxand Romania
- Regimul de tip holding a fost asteptat de foarte multe firme. Cele mai relevante modificari se refera la dividende. Astfel, sunt neimpozabile veniturile din dividende obtinute de o persoana juridica romana de la o persoana juridica romana, persoana juridica straina, non-UE, dar cu care Romania are incheiata o Conventie de evitare a dublei impuneri.
- Veniturile din vanzarea titlurilor de participare si din lichidare sunt neimpozabile din ianuarie 2014, insa in anumite conditii.
- Aceste prevederi sunt binevenite si vor putea crea mai multa flexibilitate si de asemenea, vor atrage mai multi investitori.
- Din perspectiva investitorilor cred ca trebuie sa existe un semnal cu privire la mentinerea acestor prevederi, care sa ofere predictibilitate.
- Romania are in continuare o cota de impozit de profit care este competitiva, insa majoritatea statelor mizeaza pe reducerea acestei cote.
Cristina Saulescu, PKF Finconta
- Din 1 ianuarie 2014, anul fiscal poate sa fie egal cu anul financiar si diferit de anul calendaristic.
- Cine poate opta pentru aplicarea acestei masuri: sucursalele, filiale cu condita ca societatea de care apartin sa aiba un an financiar diferit de anul calendaristic.
- Cine nu poate opta: bancile, IFN-urile, institutiile de plata, entitatile care sunt sub supravegherea comisiei valorilor mobiliare si comisiei de supraveghere a pensiilor (n.r. cele doua comisii sunt inglobate in prezent in Autoritatea de Supraveghere Financiara).
- Obligatii declarative: contibuabilii trebuie sa comunice modificarea cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceptul anului fiscal modificat.
Luisiana Dobrinescu, Dobrinescu Dobrev
- Caracterul optional al TVA la incasare este cea mai buna veste pentru contribuabili privind regimul TVA.
- Plafonul maxim al cifrei de afaceri in functie de care se judeca aplicabilitatea TVA la incasare nu s-a schimbat, ci s-a modificat modalitatea de calcul a cifrei de afaceri.
- S-a eliminat termenul de 90 de zile dupa expirarea caruia TVA-ul devenea exigibil, chiar si in cazul neincasarii.
- Renuntarea la sistemul optional de TVA la incasare se poate face oricand, in baza unei notificari intre 1 si 25 ale lunii.
- Implicatiile fiscale din perspectiva TVA asupra persoanelor inactive reprezinta o ameliorare a sanctiunilor existente, insa ameliorarea nu a venit si pentru contribuabilii care achizitioneaza bunuri sau servicii de la firmele inactive.
- Din 1 ianuarie 2014, persoanele impozabile stabilite in alte state membre UE pot solicita rambursarea TVA din Romania, fara a mai face dovada platii acesteia.
Gabriel Biris, partner Biris Goran
- Datoreaza impozitul pe constructii toate persoanele juridice romane sau straine care detin constructii pe teritoriul Romaniei.
- Sunt exceptate constructiile pentru care se datoreaza impozitul pe cladiri, lucrarile de reconstruire, consolidare pentru constructiile aflate in proprietatea statului sau care urmeaza sa treaca in proprietatea statului.
- Domeniul cel mai afectat va fi agricultura. De exemplu, pentru sere, solare, silozuri, amenajari piscicole, iazuri se datoreaza impozit pe constructii.
- Companiile trebuie atentionate sa isi revizuiasca planurile de afaceri.
- Impozitul se declara pana pe 25 mai, acesta fiind primul termen de plata.
Mircea Dumitrascu, PKF Finconta
- Legislatia privind accizele din Romania este intr-o continua modificare.
- Vanzarea cu prime este un concept care se va aplica doar in relatia cu consumatorul, care potrivit OG 99/2000 este o persoana fizica.
- Din 1 ianuarie 2014 s-a modificat modalitatea de stabilirea a cursului valutar pentru stabilirea accizelor.
Ana Dinca, prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania
- Din 1 ianuarie 2014 dividendele primite de la o persoana juridica straina situata intr-un stat tert (care nu este membru UE) vor fi considerate venituri neimpozabile daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii.
- Astfel, o persoana juridica romana care primeste dividende de la o persoana juridica straina situata intr-un stat tert nu va mai fi nevoita sa evite dubla impunere prin metoda creditului fiscal. Aceasta nu va mai solicita certificatul care atesta plata impozitului retinut la sursa de persoana juridica straina.
Dan Schwartz, managing partner RSM Scot
- Cardurile cadou sunt niste carduri cu o anumita valoare, care pot fi cumparate dintr-un magazin de retail si pot fi folosite pentru achizitionarea produselor din reteaua de magazine care au emis cardurile.
- Voucher-ul este un document (in forma fizica sau electronica) care atesta dreptul unei persoane de a primi bunuri sau servicii sau care atesta dreptul persoanei la o reducere de pret.
- Cardul cadou este un voucher, pentru ca indeplineste conditiile enuntate in definitia voucher-ului.
- Cardurile cadou reprezinta un instrument de plata si achiziti care se bazeaza pe plata in avans a unor sume a caror decontare se va face ulterior.
- Cardurile cadou pot fi folosit numai intr-o anumita perioada de timp.
- La momentul achizitiei incasarii sumelor inscrise pe card nu pot fi identificate cu precizie bunurile/serviciile care urmeaza a fi livrate/prestate.
- Cardul cadou este de regula un instument de stimulare a vanzarilor.
- Prevederea privind introducerea unei penalitati de nedeclarare in Codul de procedura fiscala este neconstitutionala.
Dan Barascu, BDO Romania
- In prezent, toate declaratiile de impozit pe profit trebuie certificate de un consultant fiscal.
- Potrivit unui proiect aflat in dezbatere publica, se elimina obligatia de certificare pentru declaratiile de impozit pe profit.
- La nivelul CCF exista norme de certificare care ar trebui aprobate de Ministerul Finantelor.
- Certificarea declaratiilor ar putea duce la un scoring mai mic pe care Fiscul il va realiza pentru declansarea inspectiei fiscale.
- Penalitatea de nedeclarare (n.r. care figureaza intr-un proiect aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor) mi se pare ca face parte din zona ridicolului. Detalii despre acest subiect puteti citi AICI.