Buna seara !
Ca persoana juridica am emis doua facuri unei alte persoane juridice pt. serviciile prestate in constructii. Facturile au fost emise in septembrie, octombrie 2008. Pana in prezent nu am incasat nici-un ban din acele facturi. Respectiva soc. com. a intrat in faliment si nu a avut nici bani in conturile bancare, nici obiecte de inventar care sa acopere suma pe care trebuia sa o primesc.
Facturile au fost contabilizate la vremea respectiva, am platit TVA-ul si impozitul pe profit la suma respectiva (~90000 ron ).
Pot anula acele facturi ? Pot face declaratii rectificative la TVA si impozit pe profit ?
Eu nu am nici o vina ca respectivii au intrat in faliment. Ca mine, mai sunt si altii care au ramas in pierdere.
Banii dati statului nu mai pot fi recuperati ? Ce ma sfatuiti sa fac ?
Va multumesc anticipat !
ati putea la 31.12.2009 ( daca va mai permiteti asta - ma gindesc ca poate ati incheiat inventarierea )sa constituiti provizioane in urmatoarele conditii :
ART. 22
Provizioane şi rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
j) provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;
2. creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.
Daca respectati conditiile de mai sus constituiti provizion deductibil fiscal, care va permite reglarea impozitului pe profit
Oricum , va recomand sa cititi intreg art 22 cod fiscal si normele contabile de inregsitrare a acestor provizioane
TVA il veti ajusta la momentul inchiderii procedurii falimentului cf art 138 lit d cod fiscal
Cum au spus si colegii mai sus, facturile initiale nu pot fi anulate sau stornate