avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Provizioane clienti neincasati
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Provizioane clienti neincasati

Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se inscrie / sau nu se inscrie la masa credala? multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandrina1 , utilizator 10:12, 4 Decembrie 2015
Deductibilitatea cheltuielilor cu provizioanel este data in codul fiscal in functie de anumite criterii ART. 22 Provizioane şi rezerve

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:

c) provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;

2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;

3. nu sunt garantate de altă persoană;

4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;

5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;
Norme metodologice
ART. 22 c)

53. Creanţele asupra clienţilor reprezintă sumele datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri etc. vândute, lucrări executate şi servicii prestate, pe bază de facturi, înregistrate după 1 ianuarie 2004 şi neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei.

Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectuează prin trecerea acestora pe venituri în cazul încasării creanţei, proporţional cu valoarea încasată sau înregistrarea acesteia pe cheltuieli.

În cazul creanţelor în valută, provizionul este deductibil la nivelul valorii influenţate cu diferenţele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluării acestora. Valoarea provizioanelor pentru creanţele asupra clienţilor este luată în considerare la determinarea profitului impozabil în trimestrul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 22 din Codul fiscal şi nu poate depăşi valoarea acestora, înregistrată în contabilitate în anul fiscal curent sau în anii anteriori. Procentele prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, aplicate asupra creanţelor înregistrate începând cu anii fiscali 2004, 2005 şi, respectiv, 2006, nu se recalculează.

Cheltuielile reprezentând pierderile din creanţele incerte sau în litigiu neîncasate, înregistrate cu ocazia scoaterii din evidenţă a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperită de provizionul constituit potrivit art. 22 din Codul fiscal.


cod fiscal art 22 alin 1 lit.
e) *** Abrogat

f) *** Abrogat

g) *** Abrogat


j) provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;

2. creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;

3. nu sunt garantate de altă persoană;

4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;

5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.

Deci atentie ,trebuie sa fie deschisa procedura falimentului nu a insolventei.Insolventa are mai multe faz: de observatie,reorganizare, faliment.Deci se pune problema numai in cazul deschiderii procedurii falimentului de deductibilitate 100%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti? ioanaep ioanaep se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti daca clientul nostru a intrat in faliment in urma cu 2 ani? dar daca creantele sunt mai vechi de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate provizion mirelanicola.72 mirelanicola.72 Am constituit un provizion pt creante neincasate (cu scadenda in 2010) si doresc sa imi spuneti daca la calculul impozitului pe profit cheltuiala cu ... (vezi toată discuția)
Provizion silviaechert silviaechert se poate constitui provizion pt.facturile neincasate dela un client intrat in insolventa ne prinse la la masa credala ? (vezi toată discuția)