avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Rezlvarea facturilor emise si neincasate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Rezlvarea facturilor emise si neincasate

Buna
Firma la care lucrez, are emise mai multe facturi si neincasate#-o. Sumele variaza intre 100 lei si 3000 lei si au o vechime intre 1 - 4 ani. Ce se poate face ca sa nu mai apara sold la ele? Se pot constitui provizione? Pe cine am mai intrebat am primit raspunsuri PRO si CONTRA.
Deci, va rog, care ma poate ajuta?:stunned: Care e solutia cea mai corecta dpsd fiscal si contabil..etc.?
In astepatarea raspunsurilor, va multumesc anticipat!:D
;)
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 16:21, 9 Decembrie 2009
Pentru cela a caror scadenta depaseste trei ani se face un proces verbal ce va fi aprobat de conducere pentru trecerea pe costuri pe motiv de prescriere.
pentru celalte constituiti provizioane pana la implinirea termenului de prescriptie. Incercati totusi pentru acestea recuperarea lor ( notificari, actiuni in instanta)
Se pot constitui provizioane, unele deductibile si altele nu, in functie de vechime.
Constituirea provizioanelor nu inseamna insa ca acesti clienti neincasati nu vor mai aparea in ct 4111, pot fi eventual mutati in ct de "clienti incerti".
Numai dupa pronuntarea definitiva a falimentului acestora sau dupa ce faceti demersurile juridice si exista sentinte definitive (inclusiv incercarea de a recupera sumele prin executori) pot fi scosi din evidenta conturilor de clienti, adica numai dupa ce exista documente juridice din care sa rezulte imposibilitatea recuperarii acestor sume.
De vazut art 22, alin 1, lit j din Cod fiscal privind deducerea provizioanelor.
Codul fiscal reglementeaza deductibilitatea provizioanelor.
art 22, lit c) provizioanele constituite in limita unui procent de 20%incepand cu data de 01.01.2004 , 30% incepand cu data de 01.01.2005 si 25% incepand cu data de 01.01.2006 din valoarea creantelor asupra clientilor inregistrate de contribuabil ,altele decat cele prevazute la lit d),f),g) si i) care indeplinesc cumilativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 01.01.2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei ;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.

lit j) provizioanele constituite in limita unui procent de 100%din valoarea creantelor asupra clientilor ,inregistrate de contribuabil,altele decat cele prevazute la lit d),f),g) si i) care indeplinesc urmatoarele conditii
1. sunt inregistrate dupa data de 01.01.2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului , pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie ;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului ;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului
.............
7) in intelesul prezentului art, prin constituire de provizion sau a unei rezerve se intelege majorarea unui provizion sau a unei rezerve.
8) provizioanele constituite pt.creantele asupra clientilor , inregistrate de contribuabil inainte de 01.01.2004, sunt deductibile in limita prevazuta la alin 1 lit c)in situatia in care creantele respective indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii :
a. nu sunt garantate de alta perosna;
b. sunt datorate de o peroana care nu este afiliata contribuabilului ;
c. aufost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului ;
d. creanta este detinuta asupra unei persoane juridice pentru care a fost deschisa procedura falimentului , pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
e. nu au mai fost constituite provizioane deductibile fiscal pentru creanta respectiva

Alte informatii apartin de codul comercial .
E bine sa trimiteti adrese de confirmare sold , notificari , somatii ...proces , pe rand.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizion silviaechert silviaechert se poate constitui provizion pt.facturile neincasate dela un client intrat in insolventa ne prinse la la masa credala ? (vezi toată discuția)
Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)
Provizioane ...elena ...elena pot constitui provizioane pentru clienti rau platnici, cu intarzieri de 150 zile , la care am doar somatie de plata si alte corespondente in acest sens?Dar ... (vezi toată discuția)