avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general provizioane
Discuție deschisă în Contabilitate în general

provizioane

pot constitui provizioane pentru clienti rau platnici, cu intarzieri de 150 zile , la care am doar somatie de plata si alte corespondente in acest sens?Dar pentru stocuri a a caror desfacere este incerta ?
Sunt cheltuieli deductibile?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cosmin Antohe , Contabil 17:16, 3 Martie 2009
SUNT DEDUCTIBILE:
c) provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
(8) Provizioanele constituite pentru creantele asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili inainte de 1 ianuarie 2004, sunt deductibile in limitele prevazute la alin. (1) lit. c), in situatia in care creantele respective indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu sunt garantate de alta persoana;
b) sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
c) au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
d) creanta este detinuta asupra unei persoane juridice pentru care a fost deschisa procedura falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
e) nu au mai fost constituite provizioane deductibile fiscal pentru creanta respectiva.
Provizioanele pt.stocuri cu desfacere incerta nu cred ca sunt deductibile.Pentru cele degradate in anumite conditii.
In cazul art .22 lit c /C. fiscal procentul privind limita provizionului se calculeaza la valoarea totala a creantelor care indeplinesc cumulativ cele 5 conditii, sau se calculeaza pentru fiecare creanta in parte. Si de ce?
Ca sa se inteleaga intrebarea mea dau un exemplu, pentru ca nu cred ca am fost destul de clara.#-o
Totalul creantelor mele care indeplinesc conditiile este 100.000, dar eu vreau sa creez provizion doar pentru un singur debitor, sau mai multi, dar creanta lui/lor este de 20.000. Pot?

In normele metodologice am mai gasit o fraza: "Valoarea provizioanelor pentru creanţele asupra clienţilor este luată în considerare la determinarea profitului impozabil în trimestrul în care sînt îndeplinite condiţiile prevăzute mai sus şi nu poate depăşi valoarea acestora, înregistrată în contabilitate în anul fiscal curent sau în anii anteriori." ce inseamna asta?
Trebuie tratata fiecare creeanta in parte, nu pe general.
Poti sa creezi numai pentru un singur debitor care indeplineste conditiile de mai sus.

Normele metodologice respecta un principiu al contabilitatii, si anume cel al independentei execrcitiului pe de o parte si pe de alta e cam anormal sa faci un provizion cu o valoare mai mare decat a creantei.

Se mai poate citi: Valoarea provizioanelor pentru creanţele asupra clienţilor ...nu poate depăşi valoarea acestora"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)
Se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti? ioanaep ioanaep se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti daca clientul nostru a intrat in faliment in urma cu 2 ani? dar daca creantele sunt mai vechi de ... (vezi toată discuția)
Rezlvarea facturilor emise si neincasate viktoaire viktoaire Buna Firma la care lucrez, are emise mai multe facturi si neincasate#-o. Sumele variaza intre 100 lei si 3000 lei si au o vechime intre 1 - 4 ani. Ce se poate ... (vezi toată discuția)