Asa se face ca in 14 februarie sarbatorim un sfant Valentin care, in fapt, nu apare in calendarul nostru ortodox. In schimb, in aceasta zi sunt sarbatoriti Sfintii Cuviosi Auxentiu, Maron si Avraam. Ba mai mult, nici calendarul catolic nu mentioneaza vreun Valentin, data de 14 februarie fiind dedicata sfintilor Ciril si Metodiu.
Am putea gasi, totusi, o motivatie, aceea ca indragostitii au nevoie de o zi in care sa-si manifeste nestingheriti iubirea. Insa nici aceasta ipoteza nu se sustine, caci cuplurile au deja o astfel de zi dedicata, si anume Dragobetele, care se sarbatoreste in 24 februarie. Desi Dragobetele reprezinta sarbatoarea noastra traditionala, aproape nimeni nu o mai celebreaza in ziua de astazi, caci, sa fim seriosi, de cate ori te-ai putea "iubi" intr-o luna?
O alta sarbatoare importata este Halloween, care se refera la Ziua Tuturor Sfintilor. De fapt, aceasta zi este celebrata de catolici in fiecare an in 1 noiembrie si nu in 31 octombrie, asa cum este practica americana.
Daca aruncam un ochi si in calendarul nostru ortodox, vom observa ca noi sarbatorim toti sfintii in prima duminica dupa Rusalii, adica vara, nicidecum toamna. In plus, in perioada Halloween-ului, ortodocsii ar trebui sa-si pomeneasca mortii, nu sfintii, dupa cum este trecut in calendar (Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian; Pomenirea mortilor).
Cat despre Craciun si Paste.. Se pare ca iepurasul de Paste, care in trecut nu era asa mediatizat, a devenit peste noapte simbolul acestei sarbatori. Parca nici nu mai avem loc pe masa pentru traditionala pasca de la atatia iepurasi de ciocolata. Nu m-ar mira ca, pe viitor, sa ciocnim iepurasii in locul oualor si sa mancam (doar) curcan in loc de miel.
Desi nu are regim de sarbatoare, as putea aduce in discutie chiar si Black Friday. Devenita deja traditie in Statele Unite, la noi Black Friday (29 noiembrie) s-a bucurat de un succes fantastic, desi implineste anul acesta abia 3 ani. Reducerile masive practicate de magazine sunt vazute cu ochi buni de cumparatori, care achizitioneaza intr-o zi cat pentru tot anul.
In ciuda acestor evidente, nu putem cataloga aceste sarbatori americane drept unele nepotrivite sau daunatoare. Pana la urma, ele nu afecteaza cu nimic bunul mers al societatii si nici nu influenteaza in vreun fel crezul nostru religios sau social. Ba mai mult, daca ne indreptam atentia si asupra beneficiilor aduse, vom observa doar tineri incantati, copii care abia asteapta sa cresteze dovleci si adulti care fac economii substantiale de Black Friday.
Prin urmare, nu putem condamna si nici judeca optiunea multora de a sarbatori Halloween sau Valentine's Day, pentru ca, pana la urma, fiecare este liber sa isi aleaga sursa de distractie (desigur, fara a afecta pe cei din jur), iar traditiile, nu putem nega, leaga oamenii si comunitatile, dezvoltand spiritul de echipa si dand sentimentul de unitate.
In final, putem importa cate traditii vrem de la alte tari, cat timp ne pastram traditiile proprii si nu uitam ca suntem romani. Putem fi nationalisti in continuare, dar fara a respinge celelalte culturi/traditii.
Dar nu putem fi intr-atat de ipocriti incat sa mancam la KFC/MC Donald's si, cu toate astea, sa-i criticam pe cei care sarbatoresc Valentine's Day si nu Dragobetele, asa-i?
Respingem sau acceptam sarbatorile americane?
Argumente PRO
- Nu sunt suficiente sarbatori traditionale, romanii au nevoie de mai multe zile in care sa uite de stresul cotidian. De fapt, majoritatea sarbatorilor sunt religioase, prin urmare sunt destul de riguroase si impun o anumita conduita (tinutul postului, mersul la biserica). E nevoie, deci, si de putina distractie si de relaxare, iar traditiile americane sunt cel mai la indemana, fiind si cele mai usor de "pus in practica".
- Sarbatorile americane dau tuturor ocazia de a face lucruri pe care nu le pot face in timpul anului. De Halloween te poti costuma fara sa te duci la un bal mascat sau la o petrecere dedicata, de Sf. Valentin poti petrece fara a fi criticat ca esti prea "dragastos" cu iubitul/iubita.
- Daca nu este o sarbatoare romaneasca, nu inseamna automat ca trebuie privita negativ. Putem fi deschisi noutatii fara a critica cu inversunare orice nu este traditional. In plus, cei care sarbatoresc 14 februarie, pot celebra, fara doar si poate, si 24 februarie, nu exista restrictii la acest nivel.
Argumente CONTRA
- Nu avem nevoie de sarbatori importate, in care nu credem cu adevarat si care nu exista in religia noastra. Avem deja suficient de multi sfinti de sarbatorit conform calendarului ortodox, nu ne mai trebuie si alte scuze pentru a iesi in oras sau pentru a ne distra.
- Din primul argument putem extrage un al doilea, mai religios: din moment ce credem in sfinti si sarbatori care nu exista in religia ortodoxa, putem fi cu usurinta categorisiti pagani sau eretici. Practic, renunti pentru o zi la religia ta, acceptand o alta, doar pentru a te distra si pentru fi in ton cu moda americana.
- De ce ne-am complica imprumutandm,cand traditia romaneasca ne pune la dispozitie o lista intreaga de sarbatori diverse? Asta ca sa nu mai punem la socoteala ca aceste sarbatori sunt celebrate in Romania de zeci de ani, intr-o forma sau alta: Halloween este o combinatie intre vechile baluri mascate si colindatul, pe care noi il practicam oricum inaintea Craciunului, iar Valentine’s Day are deja corespondent in traditionalul Dragobete.
Aceasta lista este deschisa, asa ca o puteti completa cu noi argumente si pareri. Sunt sarbatorile americane benefice sau nu? Ar trebui sa le respingem cu totul sau sa le acceptam si sa le "integram" in sirul sarbatorilor romanesti?
Comentarii articol (28)