Desi pare greu de crezut, iepurasul de Paste nu este o inventie a zilelor noastre. In fapt, el apare mentionat in carti inca din secolul al XVI-lea, desi e probabil sa fi fost prezent de mai multa vreme in traditia populara.
Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, simbolizand fertilitatea. Germanii sunt, de altfel, si primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, undeva pe la 1800, din aluat si zahar.
Simbolul iepurelui provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit, intr-o iarna, o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda, s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.
Iepurasul de Pasti nu are, deci, nicio legatura cu invierea lui Iisus Hristos, ci, mai degraba, cu primavara si renasterea la viata.
Mai mult, se pare ca nici traditionalele oua rosii nu au vreo semnificatie aparte. Astfel, conform mai multor publicatii, obiceiul vopsirii oualor a aparut inca din timpuri stravechi, cu aproape 2.000 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouale erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii.
Obiceiul vopsirii oualor s-a transmis apoi crestinilor si inca este practicat in tarile din Europa si Asia. Desi aceasta traditie exista de atata timp, folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus.
O alta legenda spune ca, atunci cand un soldat a navalit in casa sa-l anunte pe Pilat ca Iisus Hristos a inviat, acesta, neincrezator, a luat un ou in mana si a spus: "Cand se va inrosi acest ou in mana mea, atunci va invia Hristos". Pe data, insa, oul din mana lui Pilat s-a inrosit, dovada ca Iisus a inviat.
Ouale de pe masa de Paste, cu semnificatie religioasa, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii.
---
Fiecare sarbatoare, chiar si religioasa, vine la pachet cu simboluri diverse, ca si cand oamenii ar avea, intr-adevar, nevoie de un pretext in plus pentru a celebra. Asa cum de Craciun exista un Mos Craciun care nu are deloc legatura cu Nasterea Domnului, asa, de Pasti avem un iepuras care, ati ghicit, aduce si el daruri copiilor.
Tragand linie, se pare ca avem atatea obiceiuri ca nu le mai putem face fata. Pregatirile incep chiar din Joia Mare, atunci cand se vopsesc, potrivit traditiei, ouale rosii. Se continua apoi cu pregatirea cozonacilor si a diverselor preparate din carne de miel.
Din pacate, insa, singurul produs pe care nu prea il facem acasa este tocmai iepurasul, acest simbol "nou aparut" pe mesele romanilor. Spun nou pentru ca nu-mi aduc aminte ca, in primii ani de viata, ai mei parinti sa-mi fi dat in dar vreun iepuras de ciocolata.
Multi sunt de parere ca iepurasul este, in fapt, doar o strategie de publicitate. Daca, pentru ouale rosii putem gasi o explicatie religioasa si putem asocia, cumva, sangele Mantuitorului cu aceasta culoare, in cazul iepurasului de Pasti lucrurile stau putin diferit. Motiv pentru care se considera ca acest simbol a fost nascocit doar pentru ca cei din marketing sa-si vanda mai usor produsele.
Profitand de spiritul sarbatorilor si de emotiile si entuziasmul ce cuprind crestinii in aceasta perioada, producatorii si-au "scos la inaintare" iepurasii, care au prins imediat la public. Si apoi, de ce sa nu recunoastem, figurinele simpatice din ciocolata aduc un profit mult mai mare decat pasca sau cozonacii (tocmai pentru ca ele nu pot fi gatite in casa).
Pe de alta parte, iepurasul nu poate fi privit doar dintr-o perspectiva negativa, caci el aduce bucurie copiilor si infrumuseteaza masa de Pasti. In plus, ne poate salva atunci cand suntem lipsiti de inspiratie si nu mai stim ce cadouri sa le oferim prietenilor si rudelor.
Ce nu pot face, insa, oamenii de publicitate, este sa determine crestinii sa inlocuiasca traditia oualor rosii cu cea a iepurasului. Poate tocmai din acest motiv, s-a creat un nou obicei, conform caruia chiar iepurasul poarta in cosuletul sau ouale rosii.
Asadar, care este simbolul sarbatorilor ce ne bat la usa? Veti pune si voi pe masa de Pasti iepurasi de ciocolata?
Comentarii articol (2)