Potrivit articolului 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
In aceste conditii, sunt doua situatii care determina suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Cu toate acestea, doar concediul pentru studii este valorificat la calculul vechimii in munca, conform articolului 158 al aceluiasi Cod.
Mai exact, in acest articol se mentioneaza ca durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual, fiind asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
In conditiile in care nu se face distinctie, sunt avute in vedere ambele, atat concediul pentru formare profesionala cu plata, cat si cel fara plata, ale caror conditii de acordare sunt reglementate in articolele 155 - 157 ale Codului muncii.
Totusi, in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formarea profesionala, cel din urma are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator. Acest concediu poate fi de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Atentie! Formarea profesionala trebuie acordata de angajator astfel:
- cel putin odata la 2 ani, daca are minimum 21 de salariati;
- cel putin odata la 3 ani, daca are sub 21 de salariati.
Pentru valorificarea concediului pentru studii la calculul vechimii in munca, este important ca angajatul student sa mentioneze in cererea de concediu fara plata ca motivul il reprezinta studiile si nu un anumit interes personal.
Desigur, nu numai studiile universitare sunt benefice pentru angajat, in sensul mentionat, ci si alte tipuri de formare profesionala.