Toti cei care doresc sa doneze post-mortem organe, tesuturi si celule trebuie sa dea o declaratie scrisa la notar in acest sens, obligatia fiind prevazuta de Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Justitiei nr. 1.158/3.793/C/2012 privind infiintarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule (R.N.D.)
Acelasi document prevede o obligatie si pentru notarii publici, aceea de a inscrie in R.N.D. datele de identificare ale donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor.
"Inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, denumit in continuare R.N.D., a datelor de identificare a donatorilor si a declaratiilor prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor se face de notarul public (...) Consimtamantul donatorului se da prin act autentic notarial", se arata in actul normativ citat.
Avand in vedere aceste reglementari, Ministerul Sanatatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Uniunea Nationala a Notarilor Publici au incheiat un Protocol de colaborare in scopul elaborarii, implementarii si exploatarii unui sistem informatic care sa permita inscrierea in timp real in R.N.D. a datelor de identificare ale donatorilor si a declaratiilor prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor.
Prin urmare, Uniunea Notarilor anunta, intr-un comunicat de presa publicat recent, ca, incepand din 1 februarie 2014, aplicatia informatica de gestiune a R.N.D. este functionala. Acest lucru inseamna ca notarii publici pot autentifica si inscrie in registru, cu scutire de onorariu, declaratiile prin care o persoana consimte la donarea post-mortem a organelor, tesuturilor si celulelor.
Institutia atrage atentia ca notarii publici care autentifica un testament in care testatorul isi da consimtamantul la donarea post-mortem in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, vor autentifica, separat de testament, cu scutire de onorariu, o declaratie prin care testatorul consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor. Si aceasta declaratie va fi inscrisa in R.N.D., dupa cum se precizeaza in documentul de presa.
Declaratia de donare de organe, tesuturi si celule este intocmita gratuit de notari
Amintim ca, incepand din luna decembrie 2013, o noua declaratie poate fi intocmita gratuit de notarii publici, in baza Ordinului Ministerului Justitiei nr. 3760/C/2013 pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.
Potrivit referatului de aprobare a actului normativ, includerea declaratiei de donare de organe, tesuturi si celule in lista actelor intocmite gratuit la notar a fost necesara intrucat Uniunea Nationala a Notarilor Publici si-a asumat aceasta obligatie.
Mai precis, in "Protocolul de colaborare privind realizarea unui sistem informatic pentru inscrierile in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule" semnat intre Ministerul Sanatatii, Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se precizeaza urmatoarele: "Uniunea Nationala a Notarilor Publici are obligatia de a face demersurile necesare pentru ca notarii publici sa intocmeasca cu titlu gratuit declaratiile de donare de organe, tesuturi si celule".
In urma modificarii din decembrie, numarul procedurilor scutite de tariful notarial a crescut, de la 7, cate au fost in trecut, la 8.
Vezi AICI lista completa a declaratiilor ce pot fi intocmite gratuit la notar.