Alexandru Ticlea subliniaza, la pagina 587 din cartea "Tratat de dreptul muncii", editia a VII-a, aparuta la Editura Universul Juridic, din Bucuresti, in anul 2013, ca "in sensul sau general, termenul de concediu determina orice perioada de timp in care salariatii nu au obligatia, potrivit legii, de a presta munca. Ca atare, toate concediile sunt forme ale timpului liber, dar nu si ale timpului de odihna; numai concediul de odihna se cuprinde in aceasta ultima notiune".
Atentie! Urmatoarele tipuri de concedii sunt doar forme de timp liber:
-
concediile medicale si indemnizatiile:
- pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii,
- pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale,
- pentru maternitate,
- pentru ingrijirea copilului bolnav,
- de risc maternal;
-
concediile pentru cresterea copilului/copiilor:
- pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit,
- pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, platit,
- pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, platit,
- fara plata, pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit,
- concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni,
- concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani, platit;
- concediile pentru formare profesionala, cu sau fara plata;
- concediile pentru interese personale, cu sau fara plata.
In plus, Codul muncii reglementeaza rechemarea salariatului din concediul de odihna, la articolul 151, si nu din alte forme de concediu, fiind o reglementare restrictiva. Mai exact, acest articol are urmatoarea forma:
"Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna".
Drept urmare, reglementarea din Codul muncii nu se aplica, prin analogie, pentru rechemarea salariatului din celelalte tipuri de concedii – medicale, pentru cresterea copiilor etc.
Important! Doar in cazul concediilor de timp liber poate fi suspendat contractul de munca, desi in cazul tuturor tipurilor de concedii, chiar si a celui de odihna, este suspendata prestarea muncii si plata drepturilor de natura salariala.