avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

La firma la care lucrez mi s-a spus la angajare ca pot lua concediu de odihna 2 saptamani vara si doua iarna.( ceea ce nu inseamna 20 zile calendaristice, pentru ca ei nu scad zilele de Craciun sau alte sarbatori, raman deci vreo 15 zile )

Mai nou, pentru ca este foarte mult de lucru, nu ne mai dau decat sase, maxim 7 zile de concediu , dar si acela cu multa strangere de inima, ca e prea mult.

Cand am spus sefului ca este dreptul meu sa-mi iau 10 zile, mi-a spus clar ca la el la firma nu se poate.

Inteleg ca legea spune urmatoarele : " angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca, insa, in aceasta situatie, are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare pentru revenirea la serviciu, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna"

In consecinta, ce pot face in acest caz? Eu vreau 10 zile de concediu, iar ei se pot lega de faptul ca au o urgenta si e nevoie de mine.

Multumesc,
Concediul de odihna se ocorda in functie de timpul efectiv lucrat.
Din cate stiu, in codul muncii este de minim 20 zile lucratoare, dar angajatorii pot sa ofere mai mult.
Obligatoriu in contractul d-voastra de munca trebuie sa fie specificat numarul de zile de co, iar in unele situatii se pot trece si perioadele in care se acorda.
Zilele libere legale (ex. Craciun, Paste etc) se scad din co. Ca exemplu daca o perioada de co de 10 zile se suprapune cu o zi libera legala atunci in pontaj apare 9 zile co si 1 liber legal.
Recomandarea mea este sa faceti o cerere scrisa prin care sa va cereti concediu, o inregistrati la firma si solicitati raspunsul in scris, sau o copie de unde sa rezulte raspunsul daca acesta e trecut direct pe cererea d-voastra.
Stiu ca uneori e greu sa se procedeze asa dar asa este cel mai corect. in aceasta situatie evitati situatii de genul nu am stiut ca nu a facut cerere.
Legat de ceea ce ati scris, referitor la chemarea din co, acel articol devine valabil in momentul in care sunteti deja in co. Si chemarea se face tot in scris respectand anumite conditii. Diferenta de concediu neefectuat nu se sterge, se ia intr-o alta perioada.
1. Art. 144 alin.2 C.mun.prevede ca, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

2. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

3. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea, astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt se dispune in art.148 alin.5 C.mun.

4. Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca, insa, in aceasta situatie, are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare pentru revenirea la serviciu, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

5. Zilele libere legale (ex. Craciun, Paste etc) nu se scad din durata concediului de odihna.
art.145 C.mun.
...
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
...
Bună ziua
Rechemarea din concediu este valabila ptr concediul anual?(2021)
Sau și pentru concediul din 2019?
Menționez ca cererea este aprobata și s a emis decizie ptr o alta persoana care pe perioada respectiva ma inlocuieste
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Rechemarea este valabila indiferent, pentru ce perioada ati luat CO.
Care este procedura de rechemare din concediu?
Este suficient un telefon de la secretara care îmi comunica faptul ca s a emis decizie de rechemare?
Ce se întâmplă în situația în care nu te prezinți la rechemare?

Cornel Vasile a scris:

Rechemarea este valabila indiferent, pentru ce perioada ati luat CO.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna morosa morosa Buna ziua.La firma la care lucrez ma ocup pe langa responsabilitatile mele si de personal.Am facut programarile la concedii dar o colega sa imbolnavit si a ... (vezi toată discuția)
Posibilitate refuz rechemare concediu de odihna Thelos Thelos Buna ziua, Voi face o scurta descriere a situatiei mele. Lucrez ca specialist IT ( programator ) la o societate comerciala privata si doresc sa imi iau ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt în perioada de preaviz pana la sfârșitul ... Anda235 Anda235 Bună ziua, Sunt în perioada de preaviz pana la sfârșitul lunii și mai am vreo 7 zile de concediu (concediu de odihna, recuperări pentru sărbători ... (vezi toată discuția)