avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programare concediu de odihna

In codul muncii ref la rpogramarea concediilor de odihna scrie: Programarea pentru concediu – ce prevede legea

Codul Muncii stabileste ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari care se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Aceste programari pot fi colective sau individuale si sunt stabilite de angajator cu consultarea reprezentantilor salariatilor, daca vorbim de programare colectiva, sau cu consultarea salariatului, daca ne referim la programarile individuale.

Intrebare: angajatorul te poate obliga sa nu faci cerere de concediu in anumite zile ale unei luni pt fiecare luna a anului? Adica nimeni din echipa nu poate pleca in acele zile din motive obiective: este nevoie de mai multi oamnei in acele perioade.

Desi in cod scrie doar ca exista o intelegere intre angajator si angajat sunt situatii cand vrei sa pleci in acea perioada. Te poate obliga sa nu pleci?

Doar angajatorul poate stabili daca sa pleci sau nu in concediu? Angajatul nu are niciun drept sa poata pleca atunci cand doreste?

Cu stima,
Ruxandra
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 25 Februarie 2014
Potrivit art.144 alin.2 C.mun., dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Mai mult, salariatii nu pot renunta la nici un drept ce le este recunoscut prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).

art.148 C.mun. :
...
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
.....

Prin urmare, se poate stabili perioada efectuarii CO care nu poate fi mai mare de 3 luni in cazul programarilor individuale sau mai mici de 3 luni in cazul celor colective.

Angajatorul nu are dreptul sa impuna unui salariat sa nu-si ia CO. El se poate opune daca efectuarea CO nu este regasita in perioada din programarea deja efectuata.

De asemenea, CO se poate intrerupe in sitatia in care salariatul este rechemat, prin dispozitie scrisa a conducerii unitatii, numai pentru nevoi de serviciu neprevazute care fac necesara prezenta salariatului in unitate. In situatia rechemarii, cei in cauza au dreptul la rambursarea tuturor cheltuielilor de transport, precum si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului in alta localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestatia de care nu mai pot beneficia din cauza rechemarii.

In aceste cazuri salariatii au dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa incetarea situatiilor respective sau, eventual, la o data stabilita printr-o noua programare in cadrul aceluiasi an calendaristic.
Salariatul trebuie sa-si efectueze zilele de concediu de odihna potrivit programarii anterior facute.
Insa , daca situatii de forta majora sau interese urgente reclama prezenta salariatului la locul de munca, atunci angajatorul v a poate respinge solicitarea slariatului de a efecuta concediul de odihna in anumita perioada, cum, de asemenea, exista dreptul angajatorului de a chema salariatul din co.
dar in cazul in care se da decizie ca perioada de concediu nu trebuie sa fie cuprinsa intre lunile mai-septembrie, pentru ca loculd e munca este agentie de turism, si se presupune ca este perioada de sezon. este abuziva?ti se poate interzice sa nu iei concediu in acele luni?
Potrivit art.144 alin.2 C.mun., dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Acea decizie poate fi atacata in instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fortat dandandan1 dandandan1 Daca mi am dat demisia cu preaviz,am 5 luni muncite in care nu mi am luat nici o zi de concediu ,pot sa mi iau pe perioada preavizului concediu fortat ,ei vor ... (vezi toată discuția)
Buna seara! tocmai ce mi-am dat demisia si sunt in perioada de ... gotjosen gotjosen Buna seara! Tocmai ce mi-am dat demisia si sunt in perioada de preaviz, iar managerul m-a bagat in concediu de odihna saptamana viitoar fara a ma intreba sau ... (vezi toată discuția)
Concediu munca zinsi zinsi Buna ziua! Cine stabileste datile de concediu de odihna? Angajatorul poate decide zilele de concediu fara aprobarea salariatului? Daca acest anagajator ... (vezi toată discuția)