avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua.La firma la care lucrez ma ocup pe langa responsabilitatile mele si de personal.Am facut programarile la concedii dar o colega sa imbolnavit si a trebuit sa modific programarile .Sa decalat concediile cu 2 luni .Din lipsa de personal nu am putut da si libere si concedii.Astazi pe programarea de concedii gasesc scris de patron ca in luna august nu se iau concedii .Si drept pe programare sfarsitul lui august era concediul meu.Nu cred ca este normal ca patronul sa conditioneze concediu.rog sa imi dati o explicatie sa o pot da si eu mai departe .maii ales ca in functie de concediul meu are si sotul si mai bine ca am facut si rezervare la mare .
Cel mai recent răspuns: Mihai Cochior , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:42, 31 Mai 2017
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Angajatorul nu poate obliga un salariat sa-si efectueze CO, intr-o perioada impusa de acesta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

Ca o completare mai aveți și Codul Muncii care spune așa:

„Art. 151. [întreruperea concediului şi rechemarea din concediu]
(1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.”

Practic dumneavoastră puteți pleca în concediu iar dacă sunteți chemată înapoi, din motive pe care angajatorul trebuie să le probeze („interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă”), acesta din urmă are obligația de a vă compensa în bani toate prejudiciile rezultat din acest fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: societatea la care lucrez face programari pt concediul de odihna...pe car nu le respecta ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna impus de patron Carmen-Paula Carmen-Paula buna ziua!!! as dori si eu o lamurire privind concediu de odihna!!la noi la munca patronul ne-a trimis o schema cu mai multe luni in care nu se pot lua ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna este obligatoriu ? MirceaIulian MirceaIulian Buna ziua ! As vrea sa stiu daca esti obligat sa-ti iei concediu. Stiu ca angajatorul este obligat de lege sa-ti dea concediu sau, in anumite situatii, ... (vezi toată discuția)