avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna impus de patron
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna impus de patron

buna ziua!!! as dori si eu o lamurire privind concediu de odihna!!la noi la munca patronul ne-a trimis o schema cu mai multe luni in care nu se pot lua concedii( datorita calculelor privind vanzarea in magazin, gen: luna cu pastele, craciunul - asta intelegem, dar sa nu avem voie sa ne luam concediu in nici o luna de vara , la care se adauga luna sept si oct e prea de tot)!!are vreun temei legal sa procedeze asa sau nu?recunosc ca eu avand copii mici imi este de folos sa pot sa-mi iau in perioada estivala concediu de odihna avand in vedere ca atunci ei sunt in vacanta si treb sa stea acasa!
va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 4 Ianuarie 2016
Codul muncii

Art. 148 - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.

(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Art. 149 - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Art. 150 - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Art. 151 - (1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata si perioada concediului de odihna 666ate 666ate Buna,as dori raspuns la:1) Cum se calculeaza zilele de c.o. pe luna/an,avand in vedere ca am vechime totala in domeniu cam 25 de ani,dar lucrez aici din 13. ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim determinat silvia99 silvia99 pot acorda 1, 75 (21:12) zile concediu unui angajat cu vechime de o luna in firma? daca da, cum ii calculez media veniturilor ultimelor 3 luni in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Platirea concediului pe anul in curs MacsimMihai MacsimMihai Buna seara...am facut o cerere pentru un avans pe banii de concediu pt anul 2011, concediul nefiind luat si am fost refuzata. Are dreptul angajatorul sa ma ... (vezi toată discuția)