Nivelul dobanzii pentru neachitarea la timp a taxelor, a fost redus cu un sfert la 0,03% pentru fiecare zi de intarziere, de la 1 martie, se arata in OUG nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare.
Acest act normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 din 28 februarie 2014, dar noul nivel al dobanzii de intarziere pentru neplata taxelor a intrat in vigoare la 1 martie 2014.
Anterior, conform alineatului 7 al articolului 120 din Codul de procedura fiscala, nivelul dobanzii era de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere. In plus, acest nivel putea fi modificat prin legile bugetare anuale, prevedere care a fost eliminata de noua OUG.
In acest conditii, nivelul dobanzii pentru neplata taxelor poate ajunge anual la 10,95% fata de 14,6% cat era anterior.
Atentie! Nivelul dobazii se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. In plus, pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv, potrivit CPF. De asemenea, in situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza dobanzi pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
Nivelul penalitatilor a fost stabilit la mijlocul anului 2013
Conform OUG 50/2013 privind reglementarea unor masuri fiscale, care a intrat in vigoare la 1 iulie 2013, dobanzile au un caracter recuperatoriu, spre deosebire de penalitati care au un caracter sanctionatoriu.
"Penalitatile sunt menite sa descurajeze neconformarea, in timp ce dobanda este destinata sa protejeze valoarea reala a platilor reprezentand impozite, taxe si alte sume datorate bugetului general consolidat", se mentioneaza in actul normativ care se aplica de la inceputul lunii iulie 2013.
Totusi, la fel ca dobanzile, penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
In plus, incepand din luna iulie 2013, contribuabilii au inceput sa achite, pentru platile catre stat neefectuate la timp, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce inseamna o penalitate de 7,3% anual.
Pana in iulie, nivelul penalitatii de intarziere era calculat in functie de perioada de intarziere astfel:
- daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
- daca stingerea se realizeaza in intervalul dintre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
- daca stingerea se realizeaza dupa a 91-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.
Noile reguli au intrat in vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligatiilor de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.
Dobanzile pentru intarzierile la plata au ajuns la cel mai scazut nivel
Nivelul dobanzilor si penalitatilor de intarziere s-a calculat diferit de-a lungul timpului. Spre exemplu, pentru neplata la timp a obligatiilor fiscale au inceput sa fie solicitate dobanzi incepand din 1997, cand contribuabilii erau obligati sa plateasca 0,25% din suma restanta pentru fiecare zi de intarziere.
Din 7 mai 1999, procentul a crescut la 0.3%, insa a scazut la jumatate, incepand din august 2000. In 2001, dobanzile s-au micsorat inca o data pana la valoarea de 0,1% pe zi de intarziere. De asemenea, acum 13 ani au fost introduse pentru prima oara penalitatile de intarziere.
Astfel, de aproximativ 12 ani, contribuabilii trebuie sa plateasca atat dobanzi, cat si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale neachitate la timp.
Initial, penalitatile de intarziere erau de 0,5% pe luna si/sau fractiune de luna, iar modul in care erau calculate a tot variat de-a lungul timpului.
Directia Generala a Finantelor Publice Brasov a realizat un istoric al dobanzilor si penalitatilor de intarziere, pe care l-a publicat pe pagina sa de internet. Iata cum s-a modificat metoda de calcul: