Potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, toti candidatii care au obtinut nota 7 sau peste 7 la concursul de ocupare a posturilor din invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care au ocupat, in baza acestor note, un post pe perioada determinata, se pot titulariza.
Acelasi act normativ stabileste ca titularizarea in aceste cazuri este posibila doar daca se certifica viabilitatea postului/catedrei, precum si daca cei din conducerea unitatii de invatamant respective sunt de acord.
Art. 253. Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al unitatii de invatamant respective este de acord.
Aceste prevederi au fost, insa, declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei, o decizie in acest sens fiind publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 238, din 3 aprilie 2014. Mai precis, Plenul CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor enuntate mai sus, ridicata de Constantin Stefania Sidonia in Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autoarea acesteia sustine ca certificarea viabilitatii unui post nu are la baza un temei legal, deoarece nu este prevazut modul de calcul al viabilitatii postului sau modul de estimare in urma caruia se poate certifica viabilitatea unui post.
Acest lucru este sustinut si de CCR, care puncteaza, in decizia citata, ca notiunea de "viabilitate a postului/catedrei", utilizata in textul de lege criticat, are un caracter vadit imprecis, iar reglementarea confuza creeaza dificultati in planul interpretarii ºi aplicarii.
Avand in vedere ca decizia Curtii este definitiva si general obligatorie, Guvernul a emis recent o ordonanta de modificare a legii educatiei, pe care a si aprobat-o in sedinta desfasurata in 9 aprilie. Este vorba despre OUG nr. 16/2014, care a si fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 266, din 10 aprilie 2014.
Concret, prin documentul publicat joi, s-au adus clarificari in ceea ce priveste situatia cadrelor didactice titularizabile, astfel ca, pe de o parte, se precizeaza ca nu exista doua procedee de titularizare diferite, iar pe de cealalta parte, textul defineste conceptul de "viabilitate a postului".
Mai precis, dupa cum informeaza Ministerul Educatiei Nationale, toate cadrele didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care sunt angajate deja pe baza contractului individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate pe perioada nedeterminata in unitatile de invatamant unde predau.
Conform noilor dispozitii intrate deja in vigoare, decizia se ia in urma sedintei publice a inspectoratului scolar judetean si numai daca postul didactic/catedra sunt vacante si au viabilitate. Conceptul de "viabilitate a unui post/unei catedre" presupune existenta postului/catedrei pe durata unui nivel de invatamant.
"Viabilitatea unui/unei post didactic/catedre presupune existenta acestuia/acesteia pe durata unui nivel de invatamant si se stabileste de consiliul de administratie al unitatii de invatamant in functie de planurile-cadru in vigoare, de proiectele planurilor de scolarizare si de evolutia demografica la nivel local", se precizeaza in OUG nr. 16/2014.
In acest moment, potrivit datelor furnizate de MEN, de modificarile operate de autoritati urmeaza sa beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani.
Comentarii articol (15)