Regulile din Codul de procedura fiscala privind contribuabilii inactivi care doresc sa se reactiveze s-au schimbat, ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 8/2014, care a modificat Codul.
Astfel, una dintre conditiile pe care contribuabilii declarati inactivi trebuie sa o indeplineasca pentru a fi reactivati de organul fiscal se refera la faptul ca acestia nu trebuie sa inregistreze obligatii fiscale restante, se precizeaza in noile dispozitii.
Pana acum, Codul de procedura fiscala stabilea doar ca trebuiau indeplinite toate obligatiile de plata.
Avand in vedere recentele modificari, iata conditiile pe care contribuabilii declarati inactivi trebuie sa le indeplineasca cumulativ pentru a fi reactivati:
- isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege;
- nu inregistreaza obligatii fiscale restante;
- organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Totodata, prin OUG nr. 8/2014 s-a modificat si data la care decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti. Astfel, noile reglementari stabileasca ca aceasta data este ziua urmatoare datei inscrierii in registrul contribuabililor inactivi/reactivati si nu data inscrierii in acest registru, asa cum era prevazut anterior.
Potrivit Codului de procedura fiscala, contribuabilii persoane juridice sau orice entitati fara personalitate juridica se declara inactivi daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
- se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
- organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului.
Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilii care au intrat in faliment sau cei pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare se reactiveaza de organul fiscal, la cererea acestora, dupa indeplinirea obligatiilor declarative.
Ori de cate ori se constata ca un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anuleaza decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut.
Fiscul organizeaza evidenta contribuabililor declarati inactivi/reactivati in cadrul Registrului contribuabililor inactivi/reactivati (afisat pe pagina sa de internet), care contine:
- datele de identificare a contribuabilului;
- data declararii ca inactiv a contribuabilului;
- data reactivarii;
- denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare in inactivitate/reactivare;
- alte mentiuni.
Inscrierea in acest registru se face de catre organul fiscal emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii.