V-ati gandit vreodata ca fericirea poate fi mai mult decat o stare de bine de care avem parte de prea putine ori decat ar merita? Ca poate fi un mod de viata si chiar activitatea de la un loc de munca?
Fericirea este pentru o tanara din Romania mai mult decat un sentiment, fericirea este "materialul zilnic de lucru". Jobul ei este sa-i faca pe oameni fericiti.
Malina Chirea, pentru ca despre ea este vorba, este presedintele si co-fondatorul "Asociatiei pentru fericire" si co-fondator al "Institutului pentru fericire" - un loc devenit casa pentru fericirea care urmeaza sa fie impartita celor care ii calca pragul si de asemenea, punctul de intalnire al oamenilor care vor sa descopere cum pot fi fericiti.
Cum poti face din fericire un job?
Dintre multe domenii de activitate in care ar fi putut sa lucreze, Malina Chirea a ales calea fericirii. Motivul?
"Pentru ca asta este calea care ma defineste pe mine cel mai mult. In mod natural, eu sunt un om deosebit de pozitiv si entuziast, chiar prea mult uneori. Educatia si problemele pe care le-am avut in copilarie ma transformasera intr-un om tare mohorat, o victima. Si dupa ce am lucrat timp de cinci ani, in mod intens, la dezvoltarea mea personala mi-am regasit felul meu natural de a fi. Mi-a placut atat de mult, incat am decis sa il integrez in toate aspectele vietii mele. Apoi, am descoperit psihologia pozitiva, stiinta care studiaza fericirea - si asa s-au legat toate", spune Malina.
Dupa cum ne povesteste Malina, impartirea fericirii nu este un lucru simplu, asa cum pare la prima vedere, ci se bazeaza pe metode si tehnici desprinse din psihologia pozitiva. De aici si pana la inceperea jobului fericirii nu a fost nevoie decat de un imbold motivational.
"La finalul lui 2011, un prieten mi-a trimis pe email trailer-ul unui documentar despre fericire. Se numea Happy Movie. Mi-a placut foarte mult si am decis sa organizez o difuzare. Ma asteptam sa vina 40 de persoane si au venit 200! Asa ca, am vazut o oportunitate si mi s-a parut ca toate bucatile s-au asezat: antreprenoriat, dezvoltare personala, un domeniu nou si interesant, un domeniu pozitiv. Parca era croit pentru mine. Cum sa refuz? Dupa cateva luni de evenimente prin tara, workshopuri sau difuzari de documentare, am vrut sa creez o casa a iniativei, care sa inglobeze birouri si o sala de evenimente. Asa s-a nascut ideea Institutului pentru Fericire, un spatiu care mi-e tare drag", spune tanara.
Cum ajunge insa concret fericirea la oameni?
"In momentul de fata noi avem: programul de educatie (compus de workshop-uri de doua sau trei ore, in fiecare luna, in cinci orase din tara), conferinta (eveniment anual cu speakeri internationali specializati in mindfulness – n.r. grija, atentie, intelegere - psihologie pozitiva sau leadership) si Institutul pentru Fericire (spatiu in care desfasuram workshop-uri, difuzari de documentare, intalniri de comunitate). Institutul poate fi si inchiriat initiativelor menite sa sprijine comunitatea", continua Malina.
Lucrurile nu se opresc aici. Adevaratul rezultat se obtine atunci cand fericirea se instaleaza in sufletul oamenilor si se vede pe chipul lor.
"Pana acum, am lucrat cu peste 3.000 de persoane din toata tara, elevi sau membri ai comunitatii. Dupa evenimentele noastre, oamenii se simt mai apropiati de ei si de ceilalti. Reusim mereu sa construim o atmosfera calda si iubitoare. Multi ne-au abordat ca sa ne spuna ca nu se asteptau sa gaseasca asa ceva in Romania, atata prietenie. Ma bucur cand mi se spune asta, Romania este o tara superba cu oameni fantastici. Singura problema este ca am trecut prin multe probleme si avem nevoie de rabdare ca sa ni se vindece ranile. Cred ca evenimentele noastre lucreaza la a vindeca aceste rani", considera Malina.
Aceste lucruri sunt confirmate chiar si de unul dintre participantii la evenimentele organizate de Institutul pentru Fericire.
"La Institutul pentru Fericire se discuta deschis despre lucruri inconfortabile pentru multi dintre noi. Fara perdeaua aceea de cuvinte pompoase, in spatele carora ne mai ascundem din cand in cand de propriile noastre probleme. E o dezbatere continua despre emotii, fericire, actiuni si drumuri alese, un discurs sincer despre cautari lungi uneori cat o viata si raspunsuri care ne provoaca constant atentia si curiozitatea", spune Carmen Rusu, unul dintre participanti.
Toate eforturile Malinei Chirea, legate de fericire, sunt concentrate catre unii dintre cei mai nefericiti oameni din Europa (n.r. romanii), asa cum reiese dintr-un raport al ONU din 2012. Astfel ca atunci cand vine vorba despre ceea ne lipseste pentru a fi fericiti, Malina spune ca avem nevoie sa ne recunoastem punctele forte si slabe cu realism si rabdare.
Fericirea este viata
Insa dincolo, de job si de modalitatile prin care oamenii pot deveni fericiti, Malina priveste fericirea intr-un mod simplu: fericirea este viata. Pentru ea viata este o calatorie din care are de invatat, iar o fericire mai mare decat viata nu exista. Malina Chirea defineste astfel fericirea:
"Fericirea, pentru mine, este ca fundatia unei case. Daca lucrezi la ea temeinic, atunci nu te poate afecta niciun cutremur. Si este bine sa ne facem aceasta fundatie in propria persoana, adica sa nu o proiectam pe altii. Altfel, este ca si cand ne-am construi o casa pe pamantul altcuiva. Nu ai niciodata siguranta.
Pentru mine fericirea este o baza de la care plec. Eu plec de pe plus, se mai poate intampla sa ma mahnesc, dar am invatat sa imi revin rapid: nimic nu merita stres!
Cred ca lucrul care ma face cea mai fericita este viata. Mi se pare fascinanta! Este o calatorie cu tot felul de peripetii, din toate am de invatat. Sunt foarte curioasa si entuziasmata de aceasta calatorie. Asa ca o savurez, pas cu pas. Nu exista ceva mai bun decat viata.
Al doilea lucru care imi place mult este planeta. Intregul sistem planetar, de la firul de iarba pana la corpul omenesc, este fantastic de interesant si complex. Sunt uluita sa citesc despre animale, plante, ecosistem sau corpul uman. De exemplu, stiai ca oamenii comunica intre ei nonverbal prin neuronii oglinda? Neuronii astia ne permit sa simtim ce simte celalalt: daca tu razi, va rade si cel de langa tine. Daca tu casti, si celalalt va face acelasi lucru. Este foarte interesant!"
Portret in cuvinte
1. Pastrez amintiri ... pentru a le analiza.
2. Mi-as dori ... sa fiu un om tot mai bun.
3. Ma tem cel mai putin ... si cel mai mult de ... temerile vin din limitari si sunt o cale buna catre crestere. Deci nu as putea spune de ce anume ma tem, pentru ca temerile nu ma definesc.
4. Niciodata nu voi renunta ... renunt la orice, nu conteaza.
5. Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... "Suntem rasarituri".
6. Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de ... profesor.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (5)