Ati inceput sa luptati pentru salvarea vietilor bolnavilor de cancer in calitate de voluntar. Ce v-a determinat sa faceti acest lucru?
Carmen Uscatu: In 2009 prietena mea, Oana, a primit un email in care i se cereau bani pentru tratamentul unui tanar bolnav de leucemie. Asigurandu-ne ca acest caz este real si convinse fiind ca suma de 150.000 euro este greu de strans in timp util, am decis ca statul trebuie sa-i acorde acesti bani tanarului. Pentru ca suntem asigurati, pentru ca nimeni nu ne intreaba daca avem bani atunci cand trebuie sa ne platim impozitele. Am reusit sa-i mobilizam pe functionarii din institutiile publice sa miste dosarul de la o institutie la alta, dar pentru ca acesta “s-a pierdut” intre ministere si Guvern am decis sa facem un miting. Nu stiam nimic despre cum se organizeaza un miting, dar pentru ca pe holurile Primariei Capitalei eram trimise de la un birou la altul, ne-am revoltat indeajuns de mult pentru a pleca in aceeasi zi cu autorizatie. Mitingul de a doua zi avea sa aduca aprobarea de urgenta a opt dosare, sansa la viata pentru oameni cu boli foarte grave, cu tratamente pe care statul roman nu le putea oferi la acea data. Acest lucru ne-a determinat sa ne continuam actiunile, pentru ca la nici jumatate de an am facut al doilea miting si apoi am infiintat o asociatie. In ceea mai mare masura indolenta autoritatilor ne-a determinat sa actionam. Oamenii mor, iar cei pusi sa actioneze in beneficiul nostru privesc cu indiferenta zbaterile acestora. Drepturile se castiga cu lupta, legea se respecta atunci cand tu, ca cetatean, ceri sa fie respectata.
Am schimbat un ordin de ministru, "Ordinul mortii" i-am spus noi si am dotat spitale de stat investind patru milioane de euro, bani pe care i-am strans prin campanii publice, in care partener ne-a fost si AvocatNet.ro.
In 2013 am pus bazele Bursei de fericire, singurul loc in care poti investi in dotarea sectiilor de oncologie si in fericirea personala in acelasi timp.
In ce credeti? Dupa ce va ghidati in viata?
Carmen Uscatu: Cred in puterea noastra de a genera schimbarea, de a schimba atitudini. Cred ca atunci cand iti doresti cu adevarat ceva, gasesti solutii ca lucrurile sa se intample. Ma ghidez dupa bunul simt si ma inconjur de oameni care ma motiveaza sa continui.
Ce va motiveaza sa mergeti mai departe si sa va continuati demersurile? De unde va luati energia?
Carmen Uscatu: In Romania nu ai timp sa te plictisesti. Haosul din jurul nostru ni se datoreaza. Cred ca atunci cand vom intelege ca un sistem se autoregleaza atunci cand primeste feedback vom iesi din letargia care ne caracterizeaza. Ma uit in jurul meu si vad oameni care au inteles ca de ei depinde sa le fie bine, sa ne fie mai bine. Eu acolo imi propun sa fiu mereu, alaturi de acesti oameni. Energia mi-o iau in egala masura din reusite si din nereusite.
Ce inseamna sa lupti pentru binele/fericirea cuiva pe care nu il cunosti?
Carmen Uscatu: Cei mai mari altruisti sunt si cei mai mari egoisti, imi spunea intr-o conversatie pe email, un domn pe care mi-ar placea sa-l cunosc. Ne-a sustinut in activitatea asociatiei, dar ne-am auzit doar la telefon si pe email.
Daca ai sansa in viata sa descoperi ce te face fericit, daca apoi ai intelepciunea si puterea de a continua, chiar daca nu este intotdeauna usor sa faci asta, atunci lucrurile sunt rezolvate.
Cred ca foarte important in aceasta munca este sa nu te astepti sa ti se multumeasca pentru ca ai ajutat. Si de asemenea sa nu te erijezi in Dumnezeu. Multumirea ta trebuie sa vina din convingerea ca ai facut tot ce se putea la momentul respectiv, cu resursele si cunostintele pe care le aveai, dar cu convingerea ca nu totul depinde de tine.
Indicatorii cheie ai fericirii sunt speranta de viata, perceptia libertatii de a face alegeri si generozitatea. Generozitatea este un factor extrem de important in ecuatia fericirii, oamenii sunt pur si simplu mai fericiti atunci cand reusesc sa ii faca pe altii fericiti.
Acesta este motivul pentru care noi, Asociatia Daruieste Viata am construit Bursa de fericire, prima platforma online, transparenta, de strangere de fonduri pentru sanatate, in care fiecare actionar (donator) isi poate urmari investitia (poate urmari traseul banilor). Orice donator vede exact unde s-au dus banii sai – in ce proiect si in ce stadiu de implementare se afla acesta. Ii sfatuim pe toti cei care vor sa faca un bine, sa “investeasca responsabil”, adica sa cunoasca proiectul spre care vor sa-si directioneze banii si sa urmareasca ce s-a intamplat cu banii lor. Doar asa oamenii pot fi siguri ca au facut un bine si ca nu intretin un sistem corrupt.
Cum ati descrie sentimentul pe care il aveti atunci cand reusiti sa realizati un demers care contribuie la salvarea unei vieti? Dar daca ar fi sa privim la polul opus, atunci cand lucrurile nu merg asa cum v-ati propus ce faceti? Cum reusiti sa depasiti astfel de momente?
Carmen Uscatu: Sentimentul ca am salvat pe cineva nu l-am avut niciodata si cred ca nici nu este bine sa-l am. Salvarea unui om nu sta in mainile noastre. Binele se face greu, asa ca de multe ori se intampla ca lucrurile sa nu se petreaca repede, sa stagneze, sa fii nevoit sa o iei iar si iar de la capat. Revolta este cea care ma face sa merg mai departe in astfel de momente.
Cum se castiga cel mai sigur o batalie, fie pe plan profesional, fie pe plan particular?
Carmen Uscatu: Cu perseverenta. Cu credinta ca se poate mai ales atunci cand majoritatea crede ca nu se poate. De exemplu, noi ne propunem sa crestem implicarea oamenilor. Desi statisticile spun ca numarul romanilor care directioneaza 2% din impozitul pe salariu catre o asociatie scade de la an la an, totusi acest lucru se face cu un efort de 5 minute.
Cum se "daruieste" viata?
Carmen Uscatu: Credem ca lucrurile pot fi mai bune, mai frumoase, dar ca pentru asta toti trebuie sa incercam sa ne depasim fricile si confortul pentru a trece la un nivel superior. Poti darui viata donand timpul tau, cafeaua ta de dimineata, tigarile pe o zi, cu siguranta tara asta ar fi populata doar de oameni fericiti.
World Happiness Report plaseaza Romania pe locul 90 din 150 la capitolul fericire. Doar 4 din 10 romani se considera fericiti, arata un alt studiu efectuat in Romania. In acelasi timp, Romania este pe o pozitie fruntasa intr-un alt top mondial, care nu face decat sa ne sporeasca ingrijorarea, cel al incidentei bolnavilor de cancer. In aceasta situatie este clar ca putem schimba lucrurile doar actionand diferit de pana acum.
Diferit inseamna ca donatia noastra trebuie facuta responsabil. Ca trebuie sa o consideri ca pe orice investitie. Asa cum te uiti atent cand iti cumperi un bun de pret, la fel trebuie sa te gandesti daca dand 1 leu unui cersetor chiar ai reusit sa-l ajuti sau nu ai facut decat sa intretii o retea care profita de cersetori.
Ce inseamna pentru dumneavoastra fericirea?
Carmen Uscatu: Cand copilul si familia mea sunt sanatosi eu sunt fericita si recunoscatoare. Cand am reusit ca, alaturi de prieteni si parteneri, sa lansam Bursa de fericire, cu care am strans in trei luni 1 milion de euro ce vor fi investiti in modernizarea centrelor oncologice din Romania, m-am simtit fericita. In fiecare zi incerc sa gasesc un motiv de bucurie. Si reusesc.
Cum va gasiti echilibrul intre lumea interioara si activitatile cotidiene?
Carmen Uscatu: Imi place ceea ce fac, in general sunt un om echilibrat. Cand mi se intampla ceva grav plang o zi, poate doua, dorm o noapte, trag aer in piept si continui. Lucrurile au intotdeauna un sens pe care insa il descoperim mult mai tarziu.
Care este cea mai importanta lectie de viata pentru dumneavoastra?
Carmen Uscatu: In fiecare zi primim lectii din care daca nu invatam nimic, atunc avem parte, daca suntem norocosi, de repetarea lor. O lectie importanta de viata, pe care inca mi-e greu sa o asimilez, este ca atunci cand la mijloc sunt bani multi oamenii tind sa si piarda echilibrul.
Portret in cuvinte
Pastrez ... in suflet sentimentul ca suntem muritori si asta ma face sa incerc mereu sa aleg in viata oamenii si lucrurile care-mi fac bine.
Mi-as dori ... ca oamenii sa constientizeze in fiecare moment ca schimbarea depinde de ei.
Ma tem cel mai putin si cel mai mult de ... mine.
Niciodata nu voi renunta ... sa caut mai multe perspective din care sa privesc viata.
Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... "Despre alegeri".
Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de ... psiholog. Poate ca o sa fac candva si facultatea asta.
Nu regret ... prea tare cand viata imi da bobarnace, stiu ca le merit.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (6)