Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriIn 2014, ne-am intalnit, aproape sambata de sambata, cu oameni frumosi care ne-au dat speranta ca lumea nu-i pierduta si ca mai putem trai firesc si simplu, concentrati pe a deveni o versiune mai buna a noastra. Saptamanal, am stat la povesti cu artisti, studenti, avocati, contabili, mediatori sau voluntari, incercand sa invatam de la fiecare cum putem arde mai inflacarat, cum putem lumina mai frumos. Cum putem fi "mai" oameni decat suntem. Cele mai inspirate lectii pe care ei ni le-au predat in anul care tocmai se incheie le-am adunat astazi in articolul de mai jos.
Articolul continuă mai jos
Lectia 1: Calatoria este mult mai importanta decat atingerea destinatiei in sine - Ioana Literat
A plecat din tara inainte de a deveni majora, primind o bursa de studii in Canada. Nu a durat mult si a primit o alta bursa, de aceasta data in Statele Unite, la Middlebury College, unde a absolvit cu "summa cum laudae" in film si media. De asemenea, aici a obtinut si premiul "David Goldman" pentru excelenta academica. Pentru ea, visul american a insemnat sa traiasca intr-un sistem bazat pe meritocratie si nu pe relatii, asa cum se intampla in Romania. Ea este Ioana Literat, o tanara care este de parere ca pentru a-ti atinge visele trebuie sa fii flexibil si sa te adaptezi in functie de circumstantele si necesitatile momentului.
Lectia 2: Fiecare om traieste in povestea lui, in adevarul lui si acesta trebuie respectat - Iuliana Stan
Intr-o perioada in care oamenii isi schimba serviciul o data la cativa ani, in septembrie, Iuliana Stan ia aniversat 10 ani de cand lucreaza la aceeasi companie, unde in prezent este General Manager si partener. A ramas atat de mult, pentru ca nicio luna nu a seamanat cu cealalta. De ce? Pentru ca se ocupa de cultura organizationala. Mai exact, le ofera specialistilor in resurse umane instrumentele cu care sa isi puna in valoare expertiza. Asa a ajuns sa stie cum poate fi motivat cel mai bine un angajat si ce inseamna "bunul simt organizational". Si nu numai. A ajuns sa identifice stereotipii de gandire si sa le descopere dimensiunea lor actionabila, nu starea contemplativa.
Lectia 3: Oamenii sunt pur si simplu mai fericiti atunci cand reusesc sa ii faca pe altii fericiti - Carmen Uscatu
Indicatorii cheie ai fericirii sunt speranta de viata, perceptia libertatii de a face alegeri si generozitatea, ne-a spus intr-un interviu Carmen Uscatu, fondatoarea Bursei de fericire si cea care a reusit sa faca o schimbare in Romania, oferindu-le bolnavilor de cancer o sansa la viata. In demersurile sale pentru sprijinirea acestor bolnavi, Carmen Uscatu considera ca este foarte important sa nu te astepti sa ti se multumeasca pentru ca ai ajutat si de asemenea sa nu te erijezi in Dumnezeu. Multumirea trebuie sa vina din convingerea ca ai facut tot ce se putea la momentul respectiv, cu resursele si cunostintele pe care le aveai, dar cu convingerea ca nu totul depinde de tine. Am povestit cu Carmen despre daruirea de viata privita ca un gest normal sau ca o responsabilite, dar si despre lupta pentru castigarea unor drepturi deja garantate.
Lectia 4: Daca poti schimba, chiar si putin, lumea in care traiesti, te vei simti implinit - Andrei Grigoriu
Face mult sport si e pasionat de filmele lui Stanley Kubrick, Akira Kurosawa sau Andrei Tarkovski. De profesie este avocat si, printre toate aceste activitati, gaseste timp sa acorde consultanta juridica gratuita celor care au nevoie de ea. Vorbim despre Andrei Grigoriu, unul dintre cei mai activi consultanti din cadrul Forumului AvocatNet.ro.
Lectia 5: Nu e nevoie de un dosar greu cu diplome ca sa fii un om valoros - Andra Carbunaru
Andra este om de comunicare si lucreaza pentru Libraria Bastilia din Bucuresti. Am povestit cu ea, printre altele, despre ce inseamna sa promovezi si sa convingi oamenii sa mai cumpere carti in Romania noastra de azi.
Lectia 6: Secretul este sa nu iti fie frica sa te reinventezi de fiecare data si sa mergi inainte cu mult curaj - Laura Mihailescu
Dupa aproape 9 ani de Marketing si Comunicare, a devenit bucatar profesionist si a renuntat la un loc de munca sigur pentru a-si deschide propria ceainarie - PrioriTea. La numai 27 de ani, Laura Mihailescu se numara printre putinii tineri care au avut curajul de a-si lua viata in maini si de a porni o afacere, in ciuda birocratiei si a reticentelor venite din partea familiei si prietenilor. Si totul, numai din pasiune.
Lectia 7: Nici nu stim cate putem invata de la orice persoana, indiferent de pozitia sa sociala sau de studii - Valeriu Tudor
De sase ani, Valeriu Tudor isi concentreaza timpul si eforturile pe forumul AvocatNet.ro, unde ofera consultanta in domeniul reurselor umane. De fapt, ii ajuta in mod gratuit pe utilizatorii care acceseaza forumul sa gaseasca o rezolvare la problemele cu care ei se confrunta. Contributia pe care a adus-o la dezvoltarea comunitatii AvocatNet.ro nu se masoara doar in satisfactia pe care o are atunci cand ii poate ajuta pe altii, ci si in prieteniile pe care le-a legat cu unii dintre membrii forumului.
Lectia 8: Sa nu razi de nimeni. Niciodata! - Eglantina Becheru
Eglantina Becheru este o tanara profesoara de pictura, increzatoare in fortele proprii si sigura ca toate se intampla cu un rost pe aceasta lume.
Lectia 9: Succesul se construieste cu multa munca si o doza de noroc - Olga Gherbovet
Olga Gherbovet este unul dintre studentii care a ales sa invete in strainatate, urmand cursurile la "Ecole Nationale Supérieure de Chimie de Rennes", o scoala franceza de ingineri, cu renume in domeniul chimiei organice si farmaceutice. Marele sau vis este de a participa la conceperea unui nou medicament contra cancerului, insa drumul pe care si l-a ales este unul lung. Acest lucru nu o descurajeaza, pentru ca stie ca succesul se construieste cu multa munca si o doza de noroc.
Lectia 10: Nu trebuie sa judecam oamenii dupa functia lor, ci dupa cat se respecta pe ei insisi - Liliana Ceausescu
Liliana Ceausescu este mediator si consultant in Forumul AvocatNet.ro. In spatele specialistului, traieste insa o femeie pasionata de viata si de muzica, care accepta orice provocare cu zambetul pe buze si considera ca toti oamenii respira pe "nas", atat ciobanul, cat si presedintele de stat.
Lectia 11: Timpul este singura resursa pe care, daca nu o consumi, se pierde si, daca o consumi, se castiga - Virgil Profeanu
In ciuda tuturor lucrurilor pe care le-a realizat in viata, Virgil Profeanu a ramas un om simplu. Simplu si eficient, probabil ca m-ar corecta dumnealui. Intr-o scurta sinteza a omului Virgil Profeanu, merita amintit ca a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa, apoi ale Scolii de Arta, pentru ca mai apoi sa fie tenor, dirijor de cor si scriitor. Intr-o evolutie interesanta, viata l-a adus in fata provocarilor unei afaceri. Si i-a placut ideea, motiv pentru care astazi VP Holding, compania pe care a fondat-o cu 14 ani in urma, ofera peste 150 servicii si produse clientilor prin cele 5 birouri in 4 locatii nationale si internationale. Un holding care supervizeaza activitatea a 36 de departamente si a peste 300 de angajati si colaboratori.
Lectia 12: Voluntariatul face orice om mai bun - Silvia Burciu
Silvia Burciu are 23 de an si studiaza la Copenhagen Business School, fiind anul doi la master. In timpul liber, ii place sa asculte muzica si sa danseze, sa isi petreaca timpul cu prietenii si sa descopere orase noi.
Lectia 13: Cand faci ceea ce iti place, nu te mai gandesti la ce te motiveaza, lucrurile vin de la sine - Madalina Pascu
Practica avocatura cu pasiune si sustine ca nu poti rezista in aceasta profesie decat daca iti place ceea ce faci. In opinia sa, una dintre cele mai frumoase satisfactii pe care ti le poate oferi profesia de avocat este posibilitatea de a-i ajuta pe oameni, calauzindu-i spre cele mai bune decizii. Desi ziua ei de lucru ajunge la 12 ore, iar programul se poate prelungi, isi gaseste timp sa raspunda si intrebarilor adresate in forumul AvocatNet.ro. Ea este Madalina Pascu, avocat, dar si consultant in forumul nostru.
Lectia 14: Fiecare om poate fi un "deschizator de drumuri" pentru generatiile urmatoare - Irina Macedonski
Cum e sa fii urmasul lui Alexandru Macedonski, ce conduita iti impune o astfel de "calitate" si cate asteptari au oamenii de la tine doar pentru ca te cheama la fel ca pe marele poet am aflat de la Irina Macedonski, stra-stranepoata autorului.
Lectia 15: Prietenii buni sunt langa tine si cand nu trebuie neaparat sa fie - Irina Dontu
A ajuns pe forumul AvocatNet.ro din intamplare, dar, dupa multe cautari, a decis ca platforma i se potriveste cel mai bine. Este vorba de Irina Dontu, unul dintre consultantii forumului. Este de profesie contabil si desi viata profesionala i-a adus multe satisfactii, consultantul ne-a spus ca varful realizarilor sale il reprezinta cele doua fiice ale sale.
Lectia 16: Pentru a schimba lucruri, cel mai important este sa nu uitam motivul pentru care luptam - Raluca Simbotin
Raluca Simbotin are numai 23 de ani si se ocupa de zona de Politici Publice, in cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Practic, sustine cauzele cetatenilor in fata parlamentarilor, jucand un rol de mediator intre cele doua parti implicate. Crede intr-o societate civila in care cetatenii sunt capabili sa-si promoveze propriiile interese, iar cel mai mare vis al sau este sa produca o schimbare in Romania. De asemenea, considera ca schimbarea se produce in timp, insa nu trebuie sa uitam motivul pentru care luptam.
Lectia 17: Talentul este har si cheama norocul - Axia Marinescu
La cinci ani a descoperit muzica, luand primele lectii de pian. La 11 ani a debutat cu orchestra Radiodifuziunii romane, iar cinci ani mai tarziu a avut prima aparitie pe scena Ateneului Roman. In 2013, Axia Marinescu a fost primul artist roman invitat de catre statul francez sa concerteze in cadrul ceremoniei decernarii prestigioasei distinctii "Legiunea de onoare", la Paris. Tot in acelasi an, a absolvit masteratul in pian la Conservatorul Regal de muzica din Bruxelles si a obtinut licenta in filosofie la Universitatea Sorbona din Paris, ambele cu Magna cum laude. De asemenea, a primit premiul Mentiunea pentru Excelenta, categoria Arte, din partea Ligii Studentilor Romani in Strainatate. Tanara pianista spune ca datoria unui artist este de a se cunoaste pe sine, pentru a putea darui celorlalti.
Lectia 18: Studiul in strainatate deschide minti, infrunta prejudecati si obliga la toleranta - Andra Buta
Andra Buta are 27 ani, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si doua programe masterale: "Dreptul European si Dreptul National al Afacerilor" (UBB Cluj) si "Asistenta Sociala in Spatiul Justitiei. Probatiune si Mediere" (UBB Cluj). Desi a studiat si in Franta cu o bursa Erasmus, a decis sa ramana in Romania, pentru ca simte ca doar aici se poate dezvolta complet. O pasioneaza dreptul international, dar si societatea si actiunile umanitare.
Care dintre lectiile de mai sus v-a inspirat cel mai mult?
Citește mai mult despre colectia de oameni frumosi
Comentarii articol (10)