In anul 1908, peste 15.000 de femei au marsaluit in New York, cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar, in 1909, conform unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pentru prima data pe 28 februarie.
Un an mai tarziu, in 1910, in cadrul celei de-a doua Conferinte Internationale a Femeilor Muncitoare din Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceeasi zi peste tot in lume. Prin urmare, dupa Primul Razboi Mondial, s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internationala a Femeii.
Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru conditia femeii. Incepand cu 1975, Ziua Internationala a Femeilor a fost adoptata de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.
In prezent, ziua femeii este o sarbatoare oficiala in state precum Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kargazstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia.
Pe de alta parte, este sarbatorita, fara a fi o sarbatoare oficiala, in tari precum Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia.
8 Martie, trecut si prezent
Pana in anul 2009, Romania era printre putinele state ale lumii care, in lipsa unei zile a mamei, a marcat doar ziua femeii – 8 Martie, extinzandu-i acesteia aria de semnificatii. Astfel, aceasta sarbatoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi sa aiba neoficial si statutul de zi a mamei, in lipsa unei sarbatori distincte destinate mamei.
In plus, 8 martie a devenit, in acea perioada, si un instrument de propaganda a regimului. "De ziua femeii se organizau, la un local din oras sau la clubul firmei/angajatorului, petreceri destul de mari, cu meniu intreg, muzica, dans. Era o atmosfera frumoasa", ne-a marturisit Marin, un domn trecut de a doua tinerete, de meserie economist si trecut prin "valurile" comunismului.
Isi aminteste vag despre vreo sarbatoare a mamelor. In schimb, isi aduce aminte clar ca, la petrecerile de 8 martie, se socializa cu cei din conducerea societatii, respectiv director, contabil sef, vicepresedinti. "Nu se mai pastra eticheta, se invingea, intr-un fel, teama care ne domina permanent", explica el.
In cursul anului, perioada lucratoare, salariatii obisnuiti, inclusiv cei cu functii, aveau o teama permanenta raportat la conducere: teama de a nu gresi, de a nu supara, de a nu comenta deciziile, a continuat explicatia.
"Aceasta sarbatoare era, totusi utila, in sensul ca urmare a discutiilor purtate cu "sefii" puteai sa-i cunosti mai bine caracterul, sa-i intelegi comportamentul si, nu in ultimul rand, sa-i descoperi cultura/incultura, anumite conceptii despre viata. De cele mai multe ori erai surprins(in multe cazuri neplacut) sa descoperi/intelegi diferentele dintre forma si fond", ne-a marturisit Marin.
Cat despre o zi a mamei, aceasta era sarbatorita odata cu cea a copilului: "Ziua copilului era adresata mamelor, se sarbatoreau la clubul societatii, unde avea loc o mica serbare, anumiti salariati veneau cu copii, se recitau poezii, cantece si apoi se ofereau cadouri daruri", isi aminteste el.
Fiind institutionalizata, sarbatoarea avea scopul de a "crea", de a afisa umanismul sistemului fata de oamenii muncii si copii acestora, copii care reprezenta viitorul, cei care vor desavarsi societatea multilateral dezvoltata.
"Ziua mamei nu prea isi are rostul, in timp ce ziua femeii este deja consacrata, a intrat in constiinta individuala/familiala/colectiva/nationala/internationala, iar 8 martie pare a fi data care se muleaza perfect starii de sarbatoare. Ziua copilului este si ziua mamei, deoarece copil fara mama este imposibil" este de parere economistul.
Totusi, Ziua Mamei si Ziua Tatalui au fost legiferate ca sarbatori in Romania incepand cu anul 2010, atunci cand Parlamentul a adoptat Legea nr. 319/2009. Acest act normativ stabileste urmatoarele: "Prima duminica a lunii mai se instituie ca Ziua mamei. A doua duminica a lunii mai se instituie ca Ziua tatalui".
Prin urmare, incepand din mai 2010, Romana sarbatoreste oficial cele doua sarbatori ale parintilor.
Ce sarbatorim, pana la urma, pe 8 martie?
Sa stiti ca, tot cautand in stanga si-n dreapta raspunsul la aceasta intrebare, am realizat ca barbatii sunt mai sensibili decat credeam. Ba mai mult, unii chiar acorda zilei de 8 martie o importanta mai mare decat o fac femeile. Poate si pentru ca, an de an, ei sunt cei care trebuie sa-si "bata capul" cu noi idei de cadouri, cu surprize originale si alte cate si mai cate.
Una peste alta, mi-a placut sa citesc despre 8 martie prin ochii lor. Sper sa va placa si voua. Si mai sper ca veti sarbatori 8 martie, indiferent ca veti spune "La multi ani, mama!" sau "La multi ani, iubito!"
---
Nu aleg intre cele doua sarbatori. O sun si pe mama si ii spun ca este cea mai tare mama din lume si ca ciorba de perisoare ca a ei inca n-am mancat, nici dupa cei 12 ani de cand nu mai sunt aproape de ea. Si apoi sarbatoresc si restul femeilor din jurul meu.
Daca ar fi, totusi, sa aleg, as alege sa sarbatoresc femeia. Femeia se confunda cu roz, cu dragoste, cu soare, cu spectacol, cu frumos. Cam asa si primavara, si deci ziua de 8 Martie.
Cum as petrece o astfel de zi? Dand pe dinafara de complimente, facand toate femeile din jurul meu sa se simta femei, frumoase, spectaculoase. Merita asta macar o data pe an, chiar daca eu o fac mult mai des de atat. Ah si da... daca exista un moment bun vreodata, din orice motiv, sa oferi flori vreunei femei....ACESTA trebuie sa fie. Buchetul ala de flori pecetluieste. Nu stiu ce, dar asa simt ca face, acela e rolul lui. Eu ofer si multumesc, ea accepta si zambeste. In rest...florile se ofilesc.
(Catalin, Sales Manager, 30 ani)
Copil fiind, ziua de 8 martie insemna ca trebuie sa ma duc la tata, sa ii cer pe ascuns bani, fara sa stie mama, pentru ca la scoala venea un nene sa ne faca o poza "de ziua mamei". Cam pe atunci am inceput sa constientizez ca ziua asta e ceva mai mult decat pare. Mama era mereu fericita cand ii aduceam poza si citea cu placere mazgaliturile de pe spatele pozei prin care ii spuneam "pentru cea mai buna mamica din lume".
Chiar vorbeam cu ea lucrurile astea zilele trecute si am realizat ca ziua de 8 martie ne-a adus, cel putin mie si alor mei, niste amintiri greu de recreat sau retrait odata ajunsi la maturitate.
As zice ca astazi, ziua de 8 martie, sarbatoresc femeia in general, fiinta capabila de dragoste materna si de orice sacrificiu pentru odraslele ei. Dar, pana acum, femeia principala din viata mea a fost mama, asa ca, daca ar fi sa fac o prioritizare, as zice ca mai intai imi cinstesc mama, apoi sarbatoresc femeia.
(Dragos, inginer telecom, 26 ani)
Pentru barbati, o perioada grea inseamna 14 februarie - 1 martie - 8 martie. Este perioada in care femeia de langa tine se asteapta sa fii la inaltime. Iar de aici, poate interveni si o teama in noi de frica esecului.
Pentru un barbat insurat, cu copii acasa, nu exista diferenta intre cele 3 sarbatori mai sus enumerate. Sunt de acord cu cadourile in aceasta perioada. Traind intr-o societate in care jumatatea nostra este serviciul, atunci astfel de momente ne unesc, ne fac sa ne aducem aminte si de clipele romantice care ne-au unit. Personal, as fi adeptul unei plimbari romantice prin Cismigiu, gesturi simple, care, in trecut, faceau deliciul relatiei. Asadar, vad aceste sarbatori mai mult ca pe o intoarcere la originile relatiei.
Apoi, 8 martie este un prilej in plus de a-mi suna parintele si a-i multumi ca mi-a dat viata.(Octavian, Sales Manager, 28 ani)
Ziua femeii este in fiecare zi. La fel si ziua barbatului si a tuturor vietatilor acestui univers in care ne fericim clipa de clipa. Nu consider aceasta zi ca fiind necesara pentru a sarbatori ca suntem ceea ce suntem. De altfel, nici nu pot afirma ca imi displace, mai ales cand imi amintesc de stangacia si timiditatea vesnic cuceritoare cu care barbatii ne surprind la fiecare 8 martie a anului. Pe fond, fiecare zi din viata unei femei, si nu numai, ar trebui sa fie o sarbatoare pentru simplul fapt ca ne trezim zambind si respirand apasat si cu incantare.
Nu stiu daca ati observat, insa, inconstient, intr-o zi de sarbatoare devenim mai buni, zambim mai mult, daruim fara bariere. Sunt niste transformari ale comportamentului uman eminamente benefice. Toate actiunile si starile generate la nivel de inconstient ne fac sa ne eliberam, fie si pentru putin timp, de toate presiunile si energiile negative acumulate pana atunci. Pentru asta, si nu numai, consider ca orice sarbatoare are impact pozitiv asupra omenirii si de aici, privind oarecum ierarhic, si asupra societatii.
(Nicoleta, Specialist comunicare, 26 ani)
Tin minte ca pe vremea cand eram copil stiam ca e exclusiv ziua mamei. E cam greu, dupa ce o viata ai fost invatat de mic ca ziua femeii e aceeasi cu ziua mamei, sa le sarbatoresti disociat.
Pana la urma, si mamele tot femei sunt, iar barbatii sigur se vor bucura ca nu vor fi nevoiti sa-si mai "goleasca" buzunarele inca o data, mai ales in conditiile in care se simt deja exploatati intre 14 februarie si 8 martie.
Rasfat? Cadouri? Nu exista exces cand vine vorba despre lucrurile astea. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Asa ca... oricand! Pentru o stare de bine, recomand rasfat zilnic si cadouri cel putin saptamanale :)
(Otilia, profesoara, 27 ani)
---
Voi ce veti sarbatori azi? :)
Comentarii articol (15)