5x52 minus doua zile de Pasti si minus inca doua zile de la inceputul anului si minus zilele de Craciun... Ah, da, si minus cele doua zile de Rusalii.... Cat da? Prea mult. Cel putin, asa considera romanii. Iar situatia trebuie remediata.
Cum?
Se iau multe-multe semnaturi organizate cu scopul unei campanii publicitare, se intocmeste un proiect de lege care sa raspunda cerintelor legislative. Se mai ia una bucata Monitor Oficial in care proiectul de lege apare si se asteapta raspunsul celor doua Camere ale Parlamentului, raspuns care cu siguranta nu ne va surprinde in mod special.
De ce?
Pai, ce-ar fi sa se considere instituirea Zilei Barbatului in data de 5 Mai si considerarea acestei zile si a deja cunoscutei si invechitei (ca doar o sarbatorim de secole) Zile a Femeii din 8 Martie ca sarbatori legale in care stam acasa si ne bucuram de ceea ce suntem?
Motivatia oficiala a acestui proiect consta in conceptul de egalitate al sexelor. De ce femeile ar beneficia de o zi in care sa fie sarbatorite de catre sexul opus cu flori, trufe de ciocolata sau bratari cu diamante, iar barbatii sa nu aiba si ei parte de aceste mici sau mari bucurii?
”Desi este o tema larg exploatata de secole, in diverse contexte si cu diverse rezolvari, razboiul sexelor este un mit al segregarii care in realitate isi are un corespondent mult mai constructiv, care a dus la progresul societatii umane: perechea barbat-femeie.” In plus, acum nu se mai poate discuta despre emanciparea femeii-scopul in care a fost creata Ziua de 8 Martie, dat fiind faptul ca femeile si barbatii au aceleasi drepturi si obligatii in prezent.
Avand in vedere aceste aspecte, situatia actuala a pozitionarii femeii si, probabil, chiar si Declaratia Universala a Drepturilor Omului, sexului puternic i s-ar atribui pe buna dreptate ca zi aniversara ziua de 5 Mai.
Din articolul al doilea al proiectului legislativ, aflam ca Romania detine o pozitie la finele unui alt clasament. Deloc surprinzator. Insa, de data aceasta nu este nimic cu specific inflationist, ci de faptul ca multe state, precum Slovacia, Bulgaria, Franta, ne-au depasit ca numar de sarbatori legale. De asemenea, Romania detine si cea mai accentuata stare de stres din Uniunea Europeana, iar doua zile libere in plus, ar duce la ”relaxarea poporului stresat si neproductiv”.
Solutia ce ne este oferita este cat se poate de simpla. Ce-ar fi daca am considera sarbatori legala Ziua Barbatului si Ziua Femeii? Nu vom mai lucra nici in ziua de 5 Mai si nici in ziua de 8 Martie, doar ne sarbatorim si, dupa cum scrie negru pe alb in Monitorul Oficial, Guvernul trebuie sa aiba grija sa ne faca sa ne simtim importanti.
Iar acum lasand la o parte matematica euclidiana si folosind principiile fizicii newtoniene, daca doua zile libere cu acceleratie "guvernamentala" foarte mare ne lovesc, ce efecte se produc?
Comentarii articol (2)