Johannes Kepler a enuntat, pe 8 martie 1618, a treia lege a miscarii planetelor. Aceasta lege stabileste ca patratul perioadei de revolutie a planetei este proportional cu cubul semiaxei mari a orbitei.
Legile miscarii planetelor descriu miscarea planetelor cu o aproximatie suficienta in unele calcule, dar adesea sunt necesare modificari care sa tina seama de alte efecte, mentioneaza Wikipedia.
Unele abateri se datoreaza efectelor reciproce ale gravitatiei dintre planete, miscarii stelei datorita atragerii planetelor si efectelor relativiste. Aproximatia este relativ buna cand masa planetei este neglijabila fata de masa stelei.
Legile lui Kepler au constituit baza pentru formularea legilor gravitatiei de catre Isaac Newton si au o deosebita importanta pentru intelegerea miscarii corpurilor ceresti, de exemplu a Pamantului si a celorlalte planete in jurul Soarelui sau a Lunii si a satelitilor artificiali in jurul Pamantului.
Aviatoarea franceza Elise Raymonde Deroche a fost prima femeie din lume care a obtinut o licenta de pilotaj pentru aparate de zbor.
Fascinata de realizarile fratilor Wright, ea a decis sa ia lectii de zbor, iar pe 8 martie 1910 a obtinut licenta din partea aeroclubului francez.
Desi multe din zborurile sale s-au soldat cu accidente, ea si-a urmarit vocatia cu fermitate. Lucrand intr-o lume a barbatilor, Elise Raymonde Deroche s-a lovit de conceptiile misogine ale epocii. Astfel, in Primul Razboi Mondial nu i s-a permis sa piloteze avioane si a fost nevoita sa fie activa doar ca sofer militar.
A stabilit doua recorduri: unul de altitudine in zbor sustinut de femei (4.800 m) si unul de distanta (323 km).
Aviatoarea si-a pierdut viata intr-un zbor experimental.
Adunarea Generala a ONU a proclamat in 1977, printr-o rezolutie, Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.
O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910, de Internationala Socialista reunita la Copenhaga.
Dupa Primul Razboi Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internationala a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost incheiat. Femeile au continuat sa demonstreze pentru drepturi egale si in principal pentru drept de vot.
Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru conditia femeii.
Echipa masculin de handbal a Romaniei a castigat pe 8 martie 1970, pentru a treia oara consecutiv, titlul de campioana mondiala.
Echipa Romaniei a obtinut victoria in fata echipei Germaniei cu scorul de 13-12, cadrul celei de a saptea editii a Campionatului Mondial de Handbal Masculin care a avut loc in Franta.
- 1748: Willem al V-lea, Print de Orania, stadtholder al Republicii Olandeze
- 1879: Otto Hahn, chimist german, laureat Nobel
- 1882: Ignat Bednarik, pictor, desenator roman
- 1910: Radu Tudoran, scriitor roman
- 1911: Emanuel Elenescu, dirijor, compozitor roman
- 1702: Regele William al III-lea al Angliei
- 1869: Hector Berlioz, compozitor, critic muzical francez
- 1889: John Ericsson, inventator suedez
- 1917: Ferdinand von Zeppelin, constructorul dirijabilului
- 1961: Gala Galaction, scriitor teolog roman
Comentarii articol (0)