Potrivit Deciziei CMR nr. 1/2014, care modifica si completeaza Decizia CMR nr. 4/2008 privind continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare, medicii pensionari, care au peste 65 de ani, dar nu mai mult de 70 de ani, isi pot continua activitatea doar daca certificatul de sanatate contine:
- viza medicului psihiatru cu mentiunea "apt sa lucreze in domeniul sanitar",
- viza medicului de medicina muncii cu mentiunea "apt sa lucreze in specialitatea...." (specialitatea medicului pentru care se elibereaza certificatul de sanatate).
Aceasta decizie a intrat in vigoare la data de 11 martie 2014, cand a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 176.
Anterior, medicii pensionari aveau nevoie de certificatul de sanatate, dar acesta trebuia sa contina doar viza de la medicul psihiatru.
Certificatul de sanatate face parte dintre documentele pe care medicii trebuie sa le depuna pentru a-si putea continua activitatea. Pe langa acest document, medicii pensionari isi pot continua activitatea daca depun urmatoarele documente:
- cererea, cu mentionarea expresa a faptului ca este de acord sa desfasoare activitate medicala peste varsta de pensionare in unitatea medicala respectiva;
- copia actului de identitate;
- copia asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv;
- dovada efectuarii a minimum 40 de ore de educatie medicala continua in ultimele 12 luni.
In plus, conform noului act normativ, medicii isi pot continua activitatea in spitalele publice doar daca prezinta un referat al ordonatorului principal de credite, respectiv Ministerul Sanatatii. Acest referat trebuie sa certifice deficitul de personal la nivelul unitatii medicale respective, inclusiv, daca este cazul, pentru linia de garda. In plus, referatul trebuie sa aiba anexata dovada scoaterii postului la concurs, precum si precizarea datei urmatoare in care postul urmeaza sa fie din nou scos la concurs.
Apoi, pe baza acestui dosar, medicii pensionari vor primi un aviz, daca isi pot continua sau nu activitatea. Acest aviz trebuie sa fie acordat de Colegiul Medicilor din Romania, din teritoriul unde este unitatea medicala, si de cel al Ministerului Sanatatii.
Exceptie de la aceasta situatie fac medicii care vor sa activeze in unitatile sanitare publice. Conform Deciziei CMR nr. 1/2014, medicii pensionari, care vor sa-si continue activitatea in unitatile sanitare publice, au nevoie, pentru aprobarea dosarului, doar de avizul Colegiului Medicilor din Romania, eliberat de colegiul teritorial in care functioneaza unitatea medicala, daca vor sa-si continue activitatea, incepand cu 11 martie 2014.
Potrivit Deciziei nr. 4/2008, medicii se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Cu toate acestea, la cerere, ei pot continua activitatea medicala pana cand implinesc 70 de ani, daca:
- detin titlul de membru titular sau membru corespondent al Academiei Romane si al Academiei de Stiinte Medicale;
- detin titlul de profesor universitar;
- detin titlul de cercetator stiintific gradul I;
- detin titlul de doctor in stiinte medicale;
- au fost detinuti sau internati din motive politice, aflati in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
- din motive politice, au fost obligati sa isi intrerupa studiile o anumita perioada, obtinandu-si licenta cu intarziere, ori celor care au fost impiedicati sa isi reia activitatea profesionala;
- daca sunt medici de familie, au domiciliul in mediul rural si isi exercita profesia in localitatea de resedinta sau in localitati din mediul rural limitrofe;
- daca isi desfasoara activitatea medicala in unitati sanitare private.