Noile carti de identitate ar trebui puse in circulatie din 1 aprilie, asa incat la aceasta data cetatenii vor putea alege fie o carte electronica de identitate, fie una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar care nu va contine cipul si amprentele detinatorului. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect aici.
Daca oamenii vor opta pentru cartea electronica de identitate, atunci ar trebui sa stie ca aceste buletine vor contine, in plus fata de cele standard, prenumele parintilor titularului, certificate si certificate calificate si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete (n.r. amprente).
Totusi, la ce ar trebui sa ne gandim inainte sa alegem sau nu un buletin electronic?
Argumente PRO
1. Un singur document, mai multe informatii
Cartea electronica de identitate va contine si datele aferente cardului national de asigurari de sanatate. Practic, posesorii vor putea utiliza un singur document, atat pentru a fi identificati, cat si pentru a avea o evidenta a diagnosticelor medicale. In acest fel, la vizitele medicale, pacientii nu vor mai trebui sa foloseasca doua documente, ci doar unul singur.
2. Semnatura electronica
Buletinul electronic va contine certificate si certificate calificate, care reprezinta o "carte de identitate virtuala" a posesorului. Aceste certificate vor permite titularului sa utilizeze semnatura electronica extinsa bazata pe certificat calificat, ceea ce, pentru documentele electronice, echivaleaza cu semnatura olografa aplicata pe documentele tiparite. Cu alte cuvinte, cu cartea electronica de identitate titularii vor putea sa semneze documente electronice, ceea ce inseamna economie de timp si de bani investiti in aplicatii care ofera aceasta posibilitate.
Argumente CONTRA
1. Riscul fraudarii
Desi guvernantii sustin ca buletinul electronic va contine elemente de securizare specifice, care vor asigura impiedicarea falsificarii si contrafacerii, totusi riscul fraudarii exista. Cartea electronica de identitate va avea incorporat un cip care va asigura confidentialitatea datelor transmise si primite. Cu toate acestea, datele electronice sunt mai expuse riscului fraudarii, decat cele stocate pe format hartie. Exista o idee generala, potrivit careia orice lucru creat de om poate fi falsificat tot de om. Chiar daca guvernantii sustin ca noile carti de identitate nu vor putea fi fraudate, acest lucru nu este sigur 100%, iar riscul exista. S-au produs fraude in trecut, ele exista si probabil ca se vor exista in continuare.
2. Amprentele
Cartea electronica de identitate va contine, printre altele, si datele biometrice ale titularului, adica imaginea faciala si amprentele a doua degete. Din acest punct de vedere, titularii sunt pusi laolalta cu persoanele acuzate pentru diferite infractiuni, caror le-au fost luate amprentele de catre politie. In plus, avand in vedere ca amprentele reprezinta un element unic de identificare personala, in caz de furt, titularul ar fi grav afectat. Mai mult, si minorilor li se vor lua amprentele, insa cu mentiunea ca parintii trebuie sa-si dea acordul expres. Totusi, amprentele se vor colecta numai cu acceptul titularului, deci acesta nu este obligat sa le ofere.
Voi ati alege cartea electronica de identitate?
Comentarii articol (16)