Mai exact, așa cum stabilește Legea 162/2020, atunci când va fi posibilă, din punct de vedere tehnic, emiterea de cărți electronice de identitate, cetățenii români vor putea opta pentru eliberarea:
- unei cărți electronice de identitate;
- unei cărți de identitate simple.
Asta înseamnă că vom putea opta între a avea buletin electronic, cu cip, și a avea un act identitate simplu, ca cel folosit în prezent.
Pe de altă parte, se va putea opta pentru una dintre cele două variante de carte electronică de identitate: cu sau fără amprente digitale înregistrate în cipul documentului.
În esență, datele conținute de cartea electronică de identitate vor fi aceleași ca în cazul cărții de identitate simple (numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, printre altele), la care se vor adăuga și prenumele părinților titularului, o semnătură electronică și datele biometrice, ce vor consta în imaginea facială și, după caz, amprentele a două degete.
Apoi, pe lângă posibilitatea de a opta pentru un buletin simplu sau unul cu cip, Legea 162/2020 stabilește și faptul că vor putea avea acte de identitate și copiii de până la 14 ani, că prevederile legate de cartea de alegator vor dispărea din legislația națională și că noile acte de identitate vor înlocui cardul de sănătate.
Cu toate că Legea 162/2020 intră în vigoare în această săptămână, eliberarea primelor cărți electronice de identitate va mai dura ceva vreme, deoarece, până atunci, autoritățile trebuie să stabilească și să facă publice modelele noilor acte de identitate și să pună la punct și alte aspecte legate de realizarea efectivă a documentelor.
Comentarii articol (3)