Legea nr. 162/2020, ale cărei prevederi se aplică de vineri, stabilește, printre altele, că viitoarele acte de identitate vor conține, în funcție de tipul acestora, respectiv simple sau electronice, diverse date cu caracter personal.
Astfel, datele personale ce vor fi înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:
- numele și prenumele titularului;
- sexul;
- cetățenia;
- data și locul nașterii;
- semnătura olografă (de mână);
- imaginea facială (poza);
- codul numeric personal;
- adresa de domiciliu.
“În cazul incapabililor și al persoanelor infirme sau analfabete, semnătura olografă a titularului poate lipsi din conținutul cărții de identitate simple”, mai prevede Legea 162/2020.
Apoi, după cum stabilește același act normativ, pe lângă aproape toate datele ce se vor regăsi pe cartea de identitate simplă (mai puțin semnătura), pe cartea electronică de identitate se vor mai înscrie și:
- prenumele părinților titularului;
- un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;
- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare (amprentele) a două degete.
După cum apare în lege, cartea electronică de identitate va conține un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și care va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Totuși, legea prevede că certificatele digitale emise de MAI vor fi simple (nivel mediu de încredere), nu calificate, acesta fiind, conform Regulamentului european 910/2014, (care se aplică direct inclusiv în România), singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână.
Totodată, Legea 162/2020 mai prevede și că cei mici vor putea avea cărți de identitate simple sau electronice înainte de a împlini 14 ani, prevederile legate de cartea de alegator vor dispărea din legislația națională, adică se va renunța la ele în mod oficial, iar, în teorie, cartea electronică de identitate va înlocui cardul de sănătate, deoarece, în practică, nu e prima dată când se dorește introducerea unui astfel de act.
Chiar dacă Legea 162/2020 intră în vigoare de vineri, nu știm exact când va începe eliberarea cărților electronice de identitate, documentul stabilind că acest lucru se va întâmpla “de la data realizării condițiilor tehnice”. Până atunci însă, autoritățile trebuie să stabilească și să facă publice și modelele noilor acte de identitate.
Comentarii articol (2)