Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1. Se depunde la alte termene de contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.
Atentie! Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a actualizat declaratia electronica 100 in 24 februarie 2014. Actualizarea formularului electronic vine in contextul in care ANAF a modificat formularul 100 prin Ordinul nr. 123/2014, astfel incat anumite obligatii fiscale nu se mai raporteaza in aceasta declaratie. Mai exact, impozitul pe veniturile din arenda NU se mai declara in formularul 100, pentru ca acesta se raporteaza in formularul 112 - "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", care a fost modificat prin Ordinul MFP nr. 1977/2013. Conform Ordinului ANAF nr. 123/2014, noile instructiuni de completare a formularului 100 se aplica pentru declararea impozitelor si taxelor datorate incepand cu 1 ianuarie 2014.
Definitivarea si plata impozitului pe profit pe anul precedent, Formularul 101, format electronic. Se depune si se plateste de contribuabilii platitori de impozit pe profit, cu exceptia celor prevazuti la art. 34 alin. (5) lit. a) si b)., alin. (14) si (15), precum si de contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit, depun declaratia si platesc impozitul pana pe data de 25 a celei de-a treia luni de la inchiderea anului fiscal modificat.
Atentie! Firmele nu mai trebuie sa isi certifice declaratiile de impozit pe profit, aceasta obligativitate fiind eliminata din Codul de procedura fiscala prin OUG nr. 8/2014 care a intrat in vigoare pe 28 februarie. In aceste conditii, formularele 101, care au termen pana pe 25 martie, vor fi transmise catre Fisc fara certificare. De asemenea, conform noilor reglementari, certificarea a devenit optionala pentru toate declaratiile fiscale, inclusiv pentru cele rectificative.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune:
- pentru luna precedenta, de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, precum si de institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului;
- pentru trimestrul precedent, de catre contribuabilii prevazuti la art. 58 alin. (2) Codul fiscal.
Atentie! ANAF a facut cea mai recenta actualizare a programul de asistenta pentru intocmirea electronica a declaratiei unice, pe 24 februarie, dupa ce formularul 112 a suferit modificari majore in luna ianuarie. De altfel, acest program a fost actualizat de mai multe ori in ianuarie si februarie. Mai exact, actualizarea programului electronic pentru intocmirea declaratiei 112 a fost necesara, dupa ce formularul a fost modificat substantial prin Ordinul comun al Ministerului de Finante, Ministerului Muncii si al Ministerului Sanatatii nr. 1977/2757/1580/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 57, din 23 ianuarie 2014. Noile reglementari, valabile incepand cu obligatiile fiscale aferente lunii februarie, stabilesc ca si informatiile referitoare la impozitul calculat si retinut, pe fiecare beneficiar de venit se face in declaratia fiscala unica, astfel incat "toate informatiile referitoare la calculul si retinerea obligatiilor aferente veniturilor de natura salariala vor fi concentrate in formularul 112", dupa cum argumenta ANAF, acum aproximativ opt luni. Retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar s-au declarat in formularul 205 anul trecut, iar anterior s-au raportat in fisele fiscale.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru luna precedenta, Formularul 224. Se depune de persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, Formularul 300, format electronic. Se depune de persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA conform art. 153 Codul fiscal.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta, Formularul 301, format electronic. Se depune de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal si care au efectuat achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevazute la art. 134 alin. (5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.
Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al caror cod de TVA a fost anulat conf. art. 153 alin. (9) lit. a) - e) C.F. si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari si/sau achizitii/prestari de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta, Formularul 390 VIES. Se depune de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestrul etc.; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 156^1 din Codul fiscal), Formularul 394. Se depune de:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Codul fiscal obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din C.F., pt. operatiuni impozabile in Romania, cf. art. 126 alin. (1);
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din C.F., care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile.
Atentie! Declaratia 394 nu se depune pe zero.
Important! Desi nu sunt declaratii fiscale, AvocatNet.ro iti reaminteste ca, pana pe 25 martie, trebuie raportate si platite obligatiile pentru Fondul de mediu.
De asemenea, pana pe 25 martie, contribuabilii trebuie sa faca urmatoarele plati:
- Plata taxei anuale aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, pentru trimestrul urmator; o achita organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si jocurile tip slot-machine;
- Plata taxelor aferente licentelor de organizare a jocurilor de noroc, precum si taxele anuale aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc, pentru jocuri loto si pariuri mutuale - pentru anul in curs Compania Nationala "Loteria Romana" - S.A.;
- Platile anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului I 2014; o achita contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura;
-
Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta; aceasta trebuie sa o achite platitorii de venituri obtinute:
- din drepturi de proprietate intelectuala,
- din contracte/conventii civile si de agent,
- expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara,
- obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica din premii si jocuri de noroc, obtinute de nerezidenti si din alte surse;
- Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferenta trimestrului I; o achita contribuabilii prevazuti la art. 296^21 alin. (1) lit. a)—e), h) si i).
Contribuabilii trebuie sa plateasca impozitele si taxele aferente lunii februarie
In afara de depunerea declaratiilor, contribuabilii trebuie sa plateasca in martie si urmatoarele obligatii fiscale:
- TVA pentru luna februarie;
-
Impozite datorate bugetului de stat:
- impozit pe titeiul si gazele naturale din productia interna,
- impozit pe veniturile nerezidentilor,
- impozit pe profit aferent lunii februarie (sistem real sau plati anticipate),
- impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social si fiecare sediu secundar, daca este cazul),
- impozit pe veniturile din activitati independente, cu regim de retinere la sursa,
- impozit pe veniturile din dividende platite in luna februarie,
- impozit pe veniturile din dobanzi,
- impozit pe alte venituri din investitii,
- impozit pe veniturile din pensii,
- impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc,
- impozit pe veniturile din alte surse,
- varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate;
-
Contributii datorate bugetului asigurarilor de stat si fondurilor speciale:
- contributia de asigurari sociale (pensii),
- contributia la asigurarile sociale de sanatate,
- contributia la fondul pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
- Accize.
Comentarii articol (1)