Simona Milos, presedinta Institutului National pentru Pregatirea Specialistilor in Insolventa (INPSI), a sustinut, in cadrul dezbaterilor care au avut loc, luni, in Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, ca perioada de reorganizare a unei companii prevazuta in Codul Insolventei ar trebui sa varieze in functie de cifra de afaceri a companiei, de numarul de salariati al acesteia, de tipul de activitate si de sezonalitatea activitatii.
Alta varianta propusa de Simona Milos a fost ca aceasta perioada sa fie mentinuta la 3 ani, fata de 1 an cat este prevazuta in actualul proiect.
Mai exact, conform proiectului de Cod al Insolventei, perioada de reorganizare a firmelor aflate in insolventa este prevazuta sa aiba o durata de un an de zile, fata de 3 ani cat este stabilit in prezent, prin Legea nr. 85/2006.
Acestei pozitii i s-au asociat mai multi dintre practicienii in insolventa care au participat, luni, la dezbaterile din Camera Deputatilor.
De asemenea, practicienii in insolventa au subliniat ca pentru aprobarea planului de reorganizare ar trebui sa se intruneasca acordul din partea creditorilor care detin 30% din totalul valoric al masei credale, nu de 50% din aceasta masa, asa cum este in proiect.
Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a sustinut ca un nou Cod al Insolventei ar trebui adoptat cat mai repede.
In plus, Robert Cazanciuc si Ciprian Nicolae Nica, vicepresedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, au apreciat ca legea insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie un proiect separat.
In prezent, exista doua proiecte privind legea insolventei persoanelor fizice, depuse la Camera Deputatilor, dar niciunul dintre ele nu a intrat in dezbtatere publica sau in procesul legislativ.
Un nou Cod al Insolventei a intrat in vigoare la 25 octombrie 2013, prin OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013. Acesta OUG nu se aplica in prezent, deoarece Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala, iar decizia a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2013. Motivul de neconstitutionalitate a fost acela ca prevederile privind insolventa nu puteau fi adoptate prin OUG, ci prin lege.
Principalele prevederi ale acestui Cod al Insolventei se refereau la faptul ca:
- firmele isi puteau solicita intrarea in insolventa doar daca ar fi avut datorii mai mari de 40.000 lei;
- planul de reorganizare trebuia executat in maximum un an de zile.
Avand in vedere ca acest Cod a fost abrogat, in prezent se aplica Legea 85/2006 privind insolventa.
Cu toate acestea, a fost lansat un nou proiect al Codului al Insolventei, de aceasta data in forma de proiect de lege si nu de ordonanta, care a fost dezbatut in Senat, unde a fost respins, pe 25 februarie. De asemenea, procesul legislativ continua in Camera Deputatilor, unde pe 24 martie au inceput dezbaterile in Comisia juridica.
In fisierul atasat puteti consulta Noul Cod al Insolventei, asa cum a fost el propus de initiatori. De asemenea, puteti urmari procesul legislativ aici.