In spatiul justitiei, casele de avocatura de prestigiu sunt prea influente in raport cu avocatii individuali, a declarat astazi Traian Basescu, presedintele Romaniei in cadrul sesiunii de deschire a Congresului Avocatilor 2014. De asemenea, el a precizat ca fata de alte arii de practica situatia este mai evidenta in zona comerciala, unde casele mari de avocatura incep sa detina monopolul.
"O reglementare interna prin care toti avocatii sa fie egali ar fi o solutie. Categoric, casele mari de avocatura trebuie sa existe, dar ar trebui sa ne intrebam cum poate supravietui un avocat mic, de calitate, dar care nu s-a incadrat intr-o casa mare. Este o problema pe care Congresul o poate rezolva", a argumentat Traian Basescu.
In plus, el a sustinut ca, din intreg sistemul de justitie, profesia de avocat este supusa unei competitii formidabile, pentru calitate si competitivitate.
De asemenea, presedintele a mai declarat ca relatia dintre avocat si client i se partea cea mai dificila relatie din actul de justitie, deoarece avocatul se afla intr-o situatie dualista, intr-un conflict intre loialitatea fata de client si respectarea justitiei, conflict care necesita cea mai mare intelepciune.
"Nu poti cere avocatului sa te faca Alba ca Zapada cand tu esti infractor. Relatia avocat-client, probabil, in mintea unui inginer, se asaza intre minimul si maximul pedepsei si nu <<scapa-ma, ca atunci esti avocat bun>>. (...) Este un proces pentru care, va rog sa ma credeti, va invidiez, acest mod de a lucra, intre lege si loialitatea fata de client, este un varf si de intelepciune, si de deontologie, si de profesionalism", a explicat Traian Basescu.
Presedintele Basescu: Introducerea noilor Coduri penale a fost un succes
Presedintele Romaniei a sustinut si ca introducerea noilor Coduri penale a fost un succes, chiar daca inainte de intrarea lor in vigoare si-a exprimat indoiala ca sistemul de justitie ar fi pregatit pentru aplicarea acestora.
Mai exact, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de pe 6 ianuarie, presedintele s-a aratat ingrijorat ca sistemul nu este pregatit pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri penale. Apoi, pe 30 si pe 31 ianuarie, prin doua scrisori, el i-a cerut premierului Victor Ponta sa amane intrarea in vigoare a noilor reglementari penale, din cauza articolului 140 din noul Cod de procedura penala.
"Poate am avut indoieli in ceea ce priveste aplicarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala. Iata ca si dumneavoastra, avocatii si judecatorii si procurorii, ati avut capacitatea sa va pregatiti pentru acest moment. Intrarea in vigoare a noilor Coduri este un succes, chiar daca Politia nu are inca bratarile sa urmareasca prin satelit pe cei arestati la domiciliu. Cred ca lucrurile sunt intr-o directie buna", a mai spus Traian Basescu.
Presedintele a afirmat ca, privind aplicarea celor 4 noi Coduri (Codul penal, Codul de procedura penala, Codul Civil si Codul de procedura civila), justitia din Romania se modernizeaza, apropiindu-se tot mai mult de procedurile aplicate in tarile din Uniunea Europeana, dar "ar fi fost ceva", daca prin ele justitia din Romania s-ar fi apropiat de modelul american, "infinit mai participativ si mai fara risc de esec (...), desi niciun sistem de justitie nu este infailibil".
Traian Basesc a subliniat ca ceea ce lipseste justitie din tara noastra este cultura despre justitie si a adaugat ca inca sunt multe institutii care nu aplica hotararile judecatoresti, dand drept exemplu administratiile locale si Parlamentul.