In plus fata de indemnizatia de somaj, somerii pot beneficia de inca un ajutor din partea statului. Este vorba despre primele de mobilitate, reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Acest act normativ stabileste ca somerii care se angajeaza si se deplaseaza in alte localitati pentru locul de munca pot primi, la cerere, prime de mobilitate, care sunt de doua feluri: de incadrare si de instalare.
Mai precis, de prima de incadrare vor beneficia persoanele care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Prima de incadrare este egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data acordarii. Avand in vedere ca ISR este, anul acesta, in valoare de 500 lei, prima de incadrare va fi, deci, in cuantum de 1000 lei.
Mai mult decat atat, somerii care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, vor primi o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea ISR, adica de 3500 lei.
Prevederile in domeniu au fost modificate in toamna anului 2013, prin Legea nr. 250/2014, care prevede ca aceste prime de mobilitate se vor acorda si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj. Aceasta in conditiile in care, pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, de acest drept puteau beneficia doar cei care primeau indemnizatie de somaj.
Avand in vedere toate aceste modificari, in vigoare de aproape sapte luni, Ministerul Muncii a actualizat in consecinta si normele de aplicare a Legii nr. 76/2002. Normele au fost aprobate prin HG nr. 119/2014, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 197 din 20 martie, intrand in vigoare in aceeasi data.
Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de primele de mobilitate?
Conform prevederilor legale, primele se vor acorda doar persoanelor care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni.
Pentru acordarea celor doua tipuri de prime, somerii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente:
- o cerere depusa la agentie
- actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul stabil;
- dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
- angajament pentru respectarea obligatiei de a restitui integral sumele primite in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, din motive imputabile persoanei, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
In plus fata de aceste acte, normele publicate in 20 martie au introdus noi documente pe care somerii trebuie sa le prezinte pentru a beneficia de prime de mobilitate.
Mai precis, acestia vor anexa la dosar si urmatoarele acte:
- declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva;
- declaratie pe propria raspundere a absolventilor licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie din care sa rezulte ca, la data solicitarii primei de mobilitate, nu au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii, dupa caz;
- declaratie pe propria raspundere a angajatorului absolventilor institutiilor de invatamant din care sa rezulte ca nu are obligatia, potrivit legii, de a angaja persoana din aceasta categorie, dupa caz;
- adeverinta de venit eliberata de organele fiscale teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice, in situatia somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj
Important! Drepturile se solicita in termen de maximum 12 luni de la data incadrarii in munca.
Citeste AICI tot ce trebuie sa stii despre primele de mobilitate.
Comentarii articol (5)