Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stabileste ca somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj pot primi, la cerere, prime de incadrare si prime de instalare, denumite si prime de mobilitate.
Prima de incadrare - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.
Prima de instalare - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
Prevederile in domeniu au fost modificate in toamna anului 2013, prin Legea nr. 250/2014, care prevede ca aceste prime de mobilitate se vor acorda si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Aceasta in conditiile in care, pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, de acest drept puteau beneficia doar cei care primeau indemnizatie de somaj.
Potrivit Legii nr. 250/2013, de primele de mobilitate vor beneficia doar persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
Cine nu beneficiaza de primele de mobilitate?
Legea nr. 250/2013, in vigoare din 22 octombrie 2013, stabileste inclusiv cine nu are dreptul la prime de incadrare sau de instalare. Astfel, conform actului normativ, nu vor beneficia de facilitate:
- persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate;
- persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
- persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a);
- absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii;
- absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca
Pe de alta parte, vor primi in continuare prime de mobilitate persoanele care inceteaza raporturile de munca cu un angajator, dar se incadreaza in termen de o luna la un alt angajator.
"Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate", se mai precizeaza in actul normativ citat.
Citeste AICI mai mult despre cum se acorda ajutorul de somaj in 2014.
Comentarii articol (1)