Divortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, "Desfacerea casatoriei", care stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii:
- prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
- atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
In cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acest lucru va putea fi facut fie prin procedura administrativa, fie la notarul public, procedurile fiind reglementate de Codul Civil in cuprinsul art 375-378.
"Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii", se mentioneaza in actul normativ citat.
Totusi, potrivit avocatului Gabriela Gerber, consultant in Forumul AvocatNet.ro, divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor, dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii privind beneficiile medierii.
Divort in instanta, chiar daca sotii sunt de acord. Ce presupune?
Potrivit art. 374 din noul Cod civil, "divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie".
"Spre deosebire de vechea reglementare cuprinsa in Codul familiei, care permitea divortul prin acordul sotilor doar daca nu rezultau copii minori nascuti din casatorie si a trecut cel putin 1 an de la data incheierii casatoriei, actualul Cod civil stabileste ca sotii pot divorta prin acord indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie”, a explicat pentru AvocatNet.ro Gabriela Gerber.
Prin urmare, potrivit consultantului, divortul prin acord poate fi pronuntat de instanta de judecata la cererea comuna a sotilor sau la cererea unuia dintre soti, acceptata de celalalt sot.
Divort in baza cererii comune
Procedura in cazul divortului pe baza cererii comune a sotilor presupune semnarea cererii de catre ambii soti sau de catre un mandatar comun, cu procura speciala autentica. Daca mandatarul este avocat, el va certifica semnatura sotilor, potrivit legii. "Primind cererea de divort, instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu", a explicat avocatul.
La termenul de judecata astfel fixat, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va pronunta divortul fara a administra probe cu privire la motivele de divort. "Prin aceeasi hotarare, instanta va lua act de invoiala sotilor cu privire la cererile accesorii", continua Gerber, adaugand ca, daca sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, atunci instanta va administra probe si va pronunta o hotarare supusa cailor de atac prevazute de lege.
Important! Hotararea asupra divortului pe baza acordului sotilor este definitiva.
Divort in baza cererii unuia dintre soti, acceptata de celalalt sot
Noul Cod de procedura civila stabileste ca atunci "cand cererea de divort este intemeiata pe culpa sotului parat, iar acesta recunoaste faptele care au dus la destramarea vietii conjugale, instanta, daca reclamantul este de acord, va pronunta divortul fara a cerceta temeinicia motivelor de divort si fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei".
Prin urmare, subliniaza consultantul contactat de noi, cererea initiala care investeste instanta de judecata este o cerere de divort din culpa pentru motive intemeiate, insa acordul partilor are loc in fata instantei de judecata.
"Pentru ca divortul sa se pronunte prin acordul partilor este necesara recunoasterea de catre parat a faptelor care au dus la desfacerea casatoriei si, totodata, cumulativ, este necesar ca si reclamantul sa fie de acord cu desfacerea casatoriei pe baza acordului sotilor", atentioneaza Gerber.
Pe de alta parte, potrivit avocatului, daca sotul reclamant nu este de acord cu divortul prin acord, atunci recunoasterea de catre sotul parat a motivelor care au dus la desfacerea casatoriei nu va determina schimbarea temeiului juridic initial al cererii de divort. In schimb, va constitui un mijloc de proba, alaturi de celelalte probe ce se vor administra si in baza carora instanta va admite cererea de divort solutionata in conditiile stipulate de noul Cod de procedura civila privind divortul din culpa.
Singura varianta pentru sotii care nu se inteleg este instanta de judecata
Daca, in cazul divortului prin acordul sotilor, instanta este optionala, atunci cand sotii nu ajung la un acord instanta de judecata este singura varianta pentru desfacerea casatoriei. Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil:
- atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Divortul pentru motive temeinice
"Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila", se precizeaza in noul Cod de procedura civila. Mai mult chiar, conform aceluiasi act normativ, instanta poate sa pronunte divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt vinovati de destramarea casatoriei.
In schimb, daca paratul nu a formulat cerere reconventionala, iar din dovezile administrate rezulta ca numai reclamantul este culpabil de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata, mentioneaza Gabriela Gerber.
Motivele de natura subiectiva, personale, care aduc in discutie responsabilitatea a cel putin unuia dintre soti sunt lasate de legiuitor la libera apreciere a instantei. Judecatorul este astfel chemat sa se pronunte asupra temeiniciei motivelor invocate, tinand seama de toate circumstantele care particularizeaza o anumita speta, urmand sa decida desfacerea casatorie numai atunci cand motivele ( a caror realitate a fost dovedita prin probe) sunt cu adevarat serioase, severe si de nesuportat, prin natura si gravitatea lor compromitand relatiile personale dintre soti si facand imposibila continuarea casatoriei.
Vinovatia sotilor stabilita de instanta de judecata cu ocazia pronuntarii hotararii nu are consecinte directe asupra partajarii bunurilor comune, cotele cuvenite fiecarui devalmas stabilindu-se conform contributiei reale si efective la dobandirea bunului. Nici in privinta incredintarii copiilor minori, in principiu vinovatia sotilor in desfacerea casatoriei nu are consecinte, instanta pronuntand hotararea si tinand seama exclusiv de interesul superior al copilului.
Divortul pentru separarea indelungata
Un element de noutate introdus de noul Cod civil este divortul bazat pe separarea in fapt a sotilor de cel putin 2 ani. Practic, actul normativ citat stabileste ca, atunci cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei.
Potrivit Gabrielei Gerber, in acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului.
Divortul din cauza starii sanatatii unui sot
Cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, potrivit Codului civil, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei, a mentionat consultantul.
Potrivit lui Gerber, prevederile legale desemneaza expres ca titular al unei astfel de cereri numai pe sotul bolnav. Celalalt sot va putea introduce actiune de divort ca urmare a acestei stari de fapt obiective, insa temeiul de drept nu va putea fi starea sanatatii sotului, ci faptul ca raporturile in casnicie sunt grav vatamate. Astfel, starea de boala poate fi invocata ca si motiv temeinic de divort. Judecatorul va fi chemat, deci, sa decida in ce masura starea de boala a sotului parat face imposibila continuarea casatoriei.
Cum vor proceda sotii pentru a introduce in instanta actiunea de divort?
Primul pas care trebuie facut atunci cand se doreste introducerea unei actiuni de divort este participarea la o sedinta de informare privind medierea. Participarea la aceasta sedinta este, in fapt, o obligatie, ceea ce inseamna ca instanta va respinge ca inadmisibile cerererile de chemare in judecata ale celor care nu se prezinta la mediator. Despre sedinta de informare privind medierea puteti citi AICI mai multe.
Astfel, explica mai departe Gerber, daca ambii soti se prezinta la informarea despre mediere, dar nu ajung la niciun acord sau doar sotul reclamant se prezinta, atunci mediatorul va elibera fie un certificat de informare, fie un proces-verbal, procedura fiind gratuita conform legii.
In schimb, daca partile ajung la un acord, vor incheia un contract de mediere, vor plati un onorariu negociat mediatorului si se va intocmi un acord de mediere. Citeste AICI un ghid complet al medierii si vezi cum se obtine un contract de mediere.
"Acest acord va trebui, insa, supus ratificarii de catre instanta de judecata, nefiind suficient doar simplul acord de mediere, care are doar valoarea unui inscris sub semnatura privata. Ceea ce inseamna ca doar prezenta la mediator nu finalizeaza procedura divortului", subliniaza specialistul contactat de noi.
Prin urmare, sotii vor depune, mai departe, o cerere semnata de amandoi, la judecatoria in a carei circumscriptie se afla cea din urma locuinta comuna.
"Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul", puncteaza Gabriela Gerber.
Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. "In lipsa unui acord de mediere, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti", adauga consultantul.
Ce trebuie sa cuprinda cererea de divort?
Cererea de divort trebuie sa cuprinda o serie de mentiuni stipulate de noul Cod civil, mentiuni obligatorii a caror lipsa este sanctionata cu nulitatea cererii. De asemenea, cererea trebuie sa contina si numele copiilor minori ai celor doi soti, iar, daca nu sunt copii minori, se va face o mentiune in acest sens.
Cererea va fi insotita de copia certificatului de casatorie si copii ale certificatelor de nastere ale minorilor. Potrivit avocatului citat, daca exista acord de mediere, va fi atasat si acesta.
In plus, la cerere se va atasa si dovada achitarii taxei judiciare de timbru, asa cum stabileste OUG nr. 80/2013. Conform acestui act normativ, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite, in functie de motivele divortului prevazute de Codul Civil. Astfel, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.
Pretul taxei va fi mai mic, de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Actul normativ stabileste, de asemenea, ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, tariful taxei judiciare de timbru va fi de 50 lei. Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.
Potrivit avocatului, actiunea de divort va putea cuprinde mai multe cereri accesorii cum ar fi:
- Exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, locuinta copilului si dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu acestea
- Numele sotilor dupa divort
- Locuinta familiei
- Despagubirea pretinsa pentru prejudiciile materiale sau morale suferite ca urmare a desfacerii casatoriei
- Obligatia de intretinere sau prestatia compensatorie intre fostii soti
- Incetarea regimului matrimonial si, dupa caz, lichidarea comunitatii si partajul bunurilor
Important! Desfacerea casatoriei prin divort poate fi ceruta numai de catre soti, actiunea avand caracter strict personal.
Alte aspecte procedurale
In fata instantelor de fond, sotii se vor infatisa personal. Totusi, daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal, el se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.
In schimb, potrivit avocatului, daca, la termenul de judecata, in prima instanta, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.
Consultantul a precizat, totodata, ca instanta va incerca la fiecare infatisare impacarea sotilor. "Sotii se pot impaca in tot cursul judecatii, chiar daca au fost platite taxele de timbru. In acest caz, instanta va lua act de impacare si va dispune, prin hotarare definitiva, inchiderea dosarului, precum si restituirea taxelor de timbru, daca au fost achitate", subliniaza Gerber.
De asemenea, conform precizarilor avocatului, instanta este obligata sa il asculte pe copilul minor, in toate cazurile.
Efectele hotararii de divort
Potrivit noul Cod civil, casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva. Instanta la care hotararea de divort a ramas definitiva o va trimite, din oficiu, serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor unde a fost incheiata casatoria, registrului national al regimurilor matrimoniale si, daca unul dintre soti a fost profesionist, registrului comertului.
Desfacerea casatoriei produce efecte atat in ceea ce priveste relatiile personale dintre soti (obligatia de sprijin moral, obligatia de fidelitate, indatoririle conjugale), cat si in ceea ce priveste relatiile patrimoniale constand in incetarea regimului matrimonial.
"Regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort, indiferent daca este vorba despre regimul comunitatii legale sau un regim conventional", sustine Gerber.
In ceea ce priveste partajul propriu-zis al bunurilor comune ale sotilor, este recomandat ca acesta sa fie facut separat de procesul de desfacere a casatoriei, probatoriul in astfel de dosare fiind unul mai complex, este de parere avocatul. "Taxa de timbru aferenta partajului este de 3% din valoarea masei partajabile, in conditiile in care sotii nu reusesc sa-si imparta bunurile comune odata cu desfacerea casatoriei", a mai precizat specialistul.
Important! Hotararea prin care se pronunta divortul poate fi atacata cu apel, nemaifiind susceptibila si de recurs.
--
Costurile unui divort in instanta sunt variabile in functie de onorariul eventualului avocat angajat sa reprezinte sotii in instanta.
Comentarii articol (15)