avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul

vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac?
Casatoria se poate desface prin divort de catre instanta de judecata, indiferent daca sotia este sau nu de acord.
Daca ati hotarat ca aceasta casatorie nu mai poate continua, formulati actiune de divort, probati ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate si ca exista astfel motive temeinice pentru desfacerea casatoriei.
Daca nu aveti copii minori probele sunt :-inscrisuri si 2 martori.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Conform legislatiei actuale din materia divortului trebuie sa dovediti culpa sotiei in vederea desfacerii casatoriei.Daca nu dovediti culpa veti ramane casatorit.
Ar fi recomandabil sa apelati la un avocat daca aveti motive de divort sau macar sa fie temeinic cautate...
In caz contrar nu va ramane decat sa convingeti sotia sa fie de acord si sa fie prezenta in instanta sau sa asteptati sa se modifice legea.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Conform legislatiei actuale din materia divortului trebuie sa dovediti culpa sotiei in vederea desfacerii casatoriei.Daca nu dovediti culpa veti ramane casatorit.
Ar fi recomandabil sa apelati la un avocat daca aveti motive de divort sau macar sa fie temeinic cautate...
In caz contrar nu va ramane decat sa convingeti sotia sa fie de acord si sa fie prezenta in instanta sau sa asteptati sa se modifice legea.

Nu ar trebuie sa confundam vizele legiile cu realitate judecatoreasca. Ar fi bine sa fie din cauza vinei grava, dar actual practica judecatoreasca nu zice asa, nu exista divortul cauzal, pentru ca este cauza suficiente sa fie promovata actiunea ca tare, pentru a intelege ce raporturile intre soti sunt grav vatamate. Actual sa gandeste doar la aspecte economice, atunci cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, pentru ca acesta nu va beneficia de pensie de intretinere decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca, la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

De asemeni, daca nu exista copii minori din casatorie si cei doi soti se inteleg cu privire la realizarea divortului, ei se pot adresa, in baza Legii 202/2010, ofiterului de stare civila ori notarului public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, care poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul Familiei - art. 37 - 44 C. fam., completat cu Legea 202/2010, iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila - art. 607 - 619 C.p.c. -.

Potrivit dispozitiilor in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:
divortul amiabil, prin consimtamant mutual
divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila

Divortul prin acord

In baza noii Legi 202/2010, divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. De asemeni, daca nu exista copii minori din casatorie, divortul prin acord poate fi realizat si la Starea Civila sau la un notar public.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Cererea de divort se depune de soti impreuna.

In acest caz, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. Divortul din motive temeinice

Pentru pronuntarea divortului din motive temeinice - motive de divort, instanta trebuie sa constate, cf. art. 38 alin. 1 C. fam, existenta a trei elemente:
existenta motivelor temeinice
existenta raporturilor dintre soti grav vatamate
imposibilitatea continuarii casatoriei

Prin urmare, instanta nu trebuie sa constate numai culpa sotilor ci si ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Divortul nu este considerat o sanctiune pentru sotul vinovat, mai mult decat atat, culpa exclusiva a sotului reclamant la divort, a fost apreciata in practica judiciara ca neindestulatoare pentru desfacerea casatoriei.

In timpul divortului, cei doi soti hotaraesc daca acela dintre ei care si-a schimbat numele de familie, si-l va pastra si dupa divort, sau va reveni la numele avut anterior. Exista, insa si motive intemeiate (sotul care si-a schimbat numele este deja cunoscut cu acest nume intr-un domeniu - numele unui cantaret, numele unui avocat, numele unui notar), numele se poate pastra chiar in lipsa unei acord intre soti.

Unde se efectueaza divortul. Unde se depun actele de divort

1. Prin instanta

In cazul divortului prin instanta, in ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.

Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

2. Pe cale administrativa - doar pentru divorturi prin acord, fara copii minori

In baza Legii 202/2010, in cazul divorturilor prin acord, cand nu exista copii minori din casatorie, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.

Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Divortul la notar
Detalii privind divortul la notar: Ordinul 81/2011 - divortul la notar

Alte discuții în legătură

de ce acte as avea nevoie pentru... CristinaElvira CristinaElvira [i][u][quot][/b] Buna! As dori sa stiu de ce acte as avea nevoie pentru un divort. Va multumesc de raspunsuri. :love2: (vezi toată discuția)
Divort Elenan Elenan Ce posibilitati de divort am daca sunt despartita in fapt de 3 ani? (vezi toată discuția)
Divort aimee72 aimee72 Buna ziua As vrea sa stiu daca pot sa divortez la 2 luni dupa incheierea casatoriei din cauza violentei fizice si verbale atat la adresa mea cat si a ... (vezi toată discuția)