1. Se deschide sectiunea romaneasca de la Libraria Europeana din Londra
Primul punct de vanzare a cartii romanesti in original din strainatate va fi deschis la Londra, la initiativa si cu sprijinul Institutului Cultural Roman, in cadrul Librariei Europene, situata in inima capitalei britanice, in vecinatatea Piccadilly Circus.
Sectiunea romaneasca de la European Bookshop a fost deschisa joi, 10 aprilie 2014, de profesorul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ES dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Frank Preiss, directorul general al European Schoolbooks, si Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Roman din Londra.
Sectiunea romaneasca este rezultatul excelentei colaborari dintre ICR Londra si distribuitorul European Schoolbooks Ltd, care gestioneaza libraria, si al unor pregatiri de durata. Proiectul reprezinta o premiera absoluta in reteaua ICR, avand ca rezultat o alta premiera absoluta: infiintarea primului punct de vanzare de carti in limba romana din afara granitelor tarii.
2. Traducerile din literatura romana primesc tot mai multe premii in Spania
Traducatoarea Marian Ochoa de Eribe a primit premiul pentru cea mai buna traducere a anului 2012 pentru cartea "Nostalgia" de Mircea Cartarescu, publicata la Editura Impedimenta, din partea unui grup foarte influent de scriitori si critici, autori ai blogului Estado critico (www.criticoestado.es).
In motivatia jurului care a acordat acest premiu, se vorbeste despre "recunoasterea muncii complexe de a reproduce in spaniola expresivitatea prozei scriitorului roman, caracterizata prin lexicul bogat si exuberanta sintaxei, varianta spaniola fiind in acelasi timp extraordinar de naturala si apropiata cititorului spaniol".
Un alt premiu important, de data aceasta pentru limba catalana, a fost acordat traducerilor realizate de Xavier Montoliu si Corina Oproae in cadrul unei antologii de poezie de Marin Sorescu, "Per entre els dies", publicate la Editura Lleonard Muntaner, in editie bilingva romano-catalana. "Premiul pentru cea mai buna traducere Rafael Jaume", primit la 5 aprilie de Xavier Montoliu si Corina Oproae, a fost acordat de Asociatia Scriitorilor Catalani din Insulele Baleare.
3. Sapte elevi romani au obtinut premiul I la un concurs NASA
O echipa de elevi romani de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti a obtinut anul acesta premiul I in cadrul concursului NASA Ames Space Settlement Design Contest 2014, cu proiectul "Selene Expandable Space Orbital Settlement".
Echipa este formata din elevii Gunsahin Deniz, Iov Stefan, Niculae Arthur Mihai, Popescu Ana-Cosmina, Segarceanu Calin Constantin, Tache-Codreanu Andrei, elevi in clasa a XI-a.
In urma rezultatului obtinut, elevii sunt invitati sa participe la ISDC 2014 (Conferinta Internationala pentru Dezvoltare Aerospatiala) care va avea loc intre 14 si 18 mai 2014 in Los Angeles, California.
NASA Ames Space Settlement Design Contest este deschis echipelor de elevi care isi prezinta proiectele de construire a unor colonii spatiale, folosind pentru aceasta cunostinte complexe de fizica, matematica, stiintele spatiale, stiinta mediului, precum si multe alte discipline. In cadrul editiei din 2014, au fost trimise peste 800 de lucrari din mai multe tari, iar participarea echipelor din Romania a fost exceptionala, mai multe dintre ele castigand premii importante.
Filmul lui Porumboiu este prezentat in cinematografele franceze cu titlul "Métabolisme (ou quand le soir tombe sur Bucarest)", in parteneriat cu prestigioasa publicatie Cahiers du Cinema. De altfel, Cahiers du Cinema a publicat, in numarul de aprilie, un interviu cu cineastul roman.
"Cand se lasa seara peste Bucuresti" spune povestea unui regizor (Bogdan Dumitrache) si a cautarilor acestuia in procesul de a realiza un film.
Dupa "Cand se lasa seara peste Bucuresti", Porumboiu a lansat, anul acesta, "Al doilea joc", film in care comenteaza, alaturi de tatal sau, fostul arbitru international Adrian Porumboiu, un derby Steaua-Dinamo din 1988.
Corneliu Porumboiu s-a remarcat in 2006, cu primul sau lungmetraj, "A fost sau n-a fost?", care a primit la Cannes premiul pentru cel mai bun debut, Camera d'Or.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)