Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 martie 2006 referitoare la pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice si de modificare a Directivei 2002/58/CE a fost declarata invalida de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), conform unui comunicat al Curtii, emis pe 8 aprilie.
Aceasta decizie isi produce efectele de la data intrarii in vigoare a directivei, incepand cu 15 martie 2006, se subliniaza in documentul citat.
Mai exact, Curtea Europeana a constat ca, prin Directiva "Big Brother", datele care trebuiau pastratate furnizau indicatii precise cu privire la viata privata a persoanelor, cum sunt obiceiurile din viata cotidiana, locurile de sedere permanente sau temporare, deplasarile zilnice sau alte tipuri de deplasari, activitatile desfasurate, relatiile sociale si mediile sociale frecventate, ceea ce reprezenta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal. In plus, Curtea a considerat ca prin adoptarea directivei privind pastrarea datelor, legiuitorul Uniunii a depasit limitele impuse de respectarea principiului proportionalitatii, respectiv se incalcau drepturile fundamentale fara a fi justificata de vreo amenintare.
La noi, directiva a fost implementata acum doi ani, prin Legea nr. 82/2012, care le permite furnizorilor de servicii telecom sa stocheze timp de sase luni anumite date despre apelurile telefonice, SMS-urile si mesajele electronice ale populatiei, pentru a putea fi folosite ca instrument de investigare in cazul comiterii unor infractiuni.
Mai multe detalii despre motivarea CJUE puteti citi aici.
Avocatul Andrei Grigoriu din cadrul forumului AvocatNet.ro a precizat, la solicitarea noastra, ca in aceste conditii, operatorii de date personale din Romania nu mai trebuie sa le colecteze, incepand cu 8 aprilie.
"Un stat memebru al Uniunii Europene are niste obligatii impuse, prin tratete, odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Astfel, conform obligatiilor care decurg din Tratatul de Functionare al UE, articolele 266 si 267, daca se schimba norma, atunci se schimba si legislatia autohtona, pentru ca este in dezacord cu tratele europene la care Romania este parte", a explicat Andrei Grigoriu.
In plus, avocatul a subliniat ca, potrivit prevederilor europene, in conditiile in care Directiva "Big Brother" nu mai exista, iar prin Tratatul de Functionare al UE Romania trebuie sa aplice Deciziile CJUE, atunci legea nationala, prin care a fost aplicata aceasta directiva, este, implicit, abrogata, din acelasi moment.
Cu toate acestea, Andrei Grigoriu a mentionat ca nu stie daca a fost abrogata intreaga lege sau doar unele prevederi care au introdus expres in legislatia nationala prevederile Directivei "Big Brother", dar legea trebuie pusa in acord cu recenta decizie a CJUE.
Comentarii articol (1)