UPDATE 25 noiembrie 2014: Ministerul Finantelor a publicat pe 24 noiembrie pe pagina sa de internet un proiect de hotarare, care urmeaza sa inlocuiasca HG nr. 5/1999 privind normele de aplicare a legislatiei privind tichetele de masa. Dispozitiile propuse de MFP contin informatii privind modul in care angajatorii urmeaza sa achizitioneze tichetele electronice, precum si cum vor fi acordate acestea anumitor angajati. Mai multe detalii AICI.
Este pentru a doua oara in acest an cand MFP propune un proiect care sa puna in aplicare legislatia privind tichetele de masa electronice. Primul proiect de acest tip a fost lansat in dezbatere publica in luna aprilie 2014 si prevedea modificarea HG nr. 5/1999. Despre proiectul de act normativ propus in aprilie de MFP puteti citi in cele ce urmeaza.
---
Ministerul Finantelor a lansat luni in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa. Acest lucru vine ca urmare a faptului ca legea tichetelor electronice a fost modificata in 2013 prin Legea nr. 291/2013, iar din 13 februarie 2014, angajatorii au posibilitatea de a acorda salariatilor tichete pe suport electronic, nu doar in format hartie, care vor functiona ca un portofel electronic.
Conform Legii nr. 291/2013, tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic si sunt destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a salariatilor. Cardurile vor fi valabile numai daca vor avea inscrise sau stocate intr-un alt mod urmatoarele informatii:
- numele si prenumele salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
- numele si adresa emitentului;
- date referitoare la perioada de valabilitate;
- interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice.
Pentru a putea pune in aplicare prevederile Legii nr. 291/2013, Finantele au propus modificarea normelor de aplicare a legislatiei privind tichetele de masa, deja existente, printr-un proiect de hotarare.
Proiectul de act normativ contine informatii privind modul in care angajatorii vor putea achizitiona tichetele electronice, precum si alte aspecte la care trebuie sa fie atenti.
Procesul de comanda a tichetelor de masa electronice ramane acelasi pentru tichetele de masa electronice, sustin reprezentantii Sodexo, companie emitenta de carduri, conform unui comunicat remis redactiei. Astfel, angajatorii vor putea acorda tichete de masa doar pentru zilele lucrate si doar in limita valorii nominale aprobate prin lege, au precizat sursele citate.
"Noutatea adusa de acest proiect de norme este ca in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise: hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8", a explicat Jean Istasse, CEO Sodexo Romania.
Concret, in proiectul de hotarare se mentioneaza ca salariatii vor beneficia, lunar, de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.
Totusi, in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se va determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru in unitatea angajatorului, la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul, vor fi considerate zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare, se mai arata in acelasi document.
Jean Istasse a adaugat ca angajatorii urmeaza sa stabileasca impreuna cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora respectiv suport electronic si/sau hartie, precum si:
- numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa,
- valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor,
- numarul de zile lucratoare din luna pentru care se ofera tichete de masa salariatilor,
- criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa.
Conform proiectului de norme, angajatorii urmeaza sa plateasca in avans sumele aferente tichetelor de masa electronice catre unitatile emitente, mentionandu-se in mod specific ca este interzis unitatilor emitente sa alimenteze cardurile de masa pana cand angajatorii nu platesc sumele aferente acestora.
Angajatorii vor trebui sa fie atenti si la faptul ca in contractul pentru achizitionarea tichetelor de masa pe care il vor incheia cu unitatile emitente trebuie sa figureze, printre altele, urmatoarele clauze:
- costul emiterii tichetelor electronice si costul suportului electronic;
- modul de administrare si utilizare a tichetelor de masa pe suport electronic, inclusiv modul in care angajatul va putea consulta soldul disponibil la un moment dat pe suport, procedura de inlocuire sau blocare a tichetelor de masa pe suport electronic in caz de furt sau pierdere, costurile inlocuirii;
- obligatia angajatorilor de a colecta de la salariatii lor si de a transfera catre unitatile emitente toate datele personale si informatiile referitoare la salariati care sunt necesare pentru emiterea, utilizarea, procesarea si decontarea tranzactiilor cu tichete de masa;
- obligatia emitentilor de a pastra in conditii de siguranta datele primite de la angajatori si de a nu le utiliza in alte scopuri decat cel pentru care au fost primite;
- obligatia angajatorilor de a instrui salariatii sa nu vanda si sa foloseasca tichetele de masa doar cu scopul de a achizitiona produse alimentare/achita masa si doar din unitatile de alimentatie publica care afiseaza autocolantele speciale de identificare ale unitatii care a emis tichetele de masa.
Totodata, potrivit proiectului de hotarare, comenzile de achizitie de tichete de masa transmise unitatilor emitente de catre angajatori vor contine cel putin urmatoarele informatii: numarul de tichete de masa acordat pentru fiecare salariat, valoarea nominala a tichetului de masa si valoarea nominala totala a tichetelor de masa acordate fiecarui salariat.
In reglementarile propuse de Finante mai exista o serie de aspecte pe care angajatorii ar trebui sa le aiba in vedere. Mai exact, acestia ar trebuie sa stie ca unitatile emitente vor trebui sa inscrie in factura de livrare a tichetelor de masa pe suport electronic (in vederea decontarii de catre angajator) urmatoarele elemente:
- numarul de tichete de masa transferate pe suporturile electronice;
- valoarea nominala a unui tichet de masa;
- valoarea totala corespunzatoare numarului de tichete de masa alimentate pe suport electronic;
- numarul contului bancar distinct si denumirea bancii la care isi are deschis contul unitatea emitenta;
- costul emiterii tichetelor de masa pe suport electronic.
In plus, unitatile emitente vor factura distinct catre angajator costul suportului electronic pe care se alimenteaza tichetele de masa. Mai mult, unitatile emitente vor inscrie intr-o anexa la factura fiscala numarul unic de identificare a suportului electronic pe care sunt alimentate tichetele de masa corespunzator fiecarui salariat beneficiar.
Dispozitiile aflate in dezbatere publica stabilesc ca suportul electronic emis de unitatea emitenta va trebui sa contina urmatoarele elemente obligatorii:
a) date care definesc angajatorul: denumirea, codul fiscal;
b) numele si prenumele salariatului beneficiar al tichetelor de masa;
c) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de produse nealimentare inclusiv tigari si produse alcoolice, imprimata pe verso-ul suportului electronic;
d) denumirea unitatii emitente;
e) numarul de identificare, unic la nivel de emitent, al suportului electronic;
f) perioada de valabilitate a suportului electronic;
g) elemente de siguranta a suportului electronic (PIN ,CIP);
h) cuvintele “TICHET DE MASA ELECTRONIC” cu litere majuscule pe recto-ul suportului electronic.
Atentie! Angajatorii vor fi obligati sa instiinteze lunar salariatii cu privire la data alimentarii si valoarea tichetelor de masa transferate pe suport electronic.
Evidenta tranzactiilor cu tichete de masa pe suport electronic se va realiza de catre unitatile emitente prin intermediul unui sistem informatic care va permite stocarea corespunzatoare a datelor in conditii de protectie si siguranta, pentru o perioada de cel putin 5 ani, se mentioneaza in proiectul de ordin.
Totodata, tichetul de masa va avea valabilitate un an calendaristic. Un tichet de masa emis pana la data de 31 octombrie a unui an calendaristic va putea fi utilizat pana la data de 31 decembrie a anului de emitere, in timp ce un tichet de masa emis incepand cu 1 noiembrie a unui an va putea fi utilizat pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului de emitere, se arata in documentul citat.
Prevederile propuse de Finante stabilesc ca tichetul electronic nu va permite efectuarea de operatiuni de retrageri de numerar, de depunere si/sau de alimentare (altele decat cele cu valoarea nominala a tichetelor de masa) sau de transfer de fonduri catre alte conturi ale salariatilor si/sau ale angajatorului si/sau ale tertilor.
"Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate tichetele de masa sa permita efectuarea de operatiuni de retragere de numerar", se precizeaza in acelasi document.
De asemenea, reglementarile aflate in dezbatere publica vor elimina obligativitatea angajatilor de a utiliza maximum doua tichete de masa pe zi.
Atentie! Prevederile tratate in acest material nu se aplica momentan, ci se afla doar in stadiul de proiect, pe care il puteti consulta AICI.