Cu ocazia sarbatorilor de Paste, angajatorii pot oferi salariatilor diverse cadouri in bani sau in natura, precum si tichete cadou. Aceste "beneficii" au regimuri fiscale diferite, in sensul ca unele dintre ele nu se impoziteaza, in timp ce pentru altele trebuie platite taxe si contributii sociale.
150 de lei pentru fiecare copil minor al angajatilor
Astfel, angajatorii pot sa aloce suma de 150 de lei pentru fiecare copil minor al salariatilor, se mentioneaza intr-o analiza realizata de ApexTeam, remisa recent redactiei. Aceasta cheltuiala este considerata de natura sociala si este deductibila pentru angajator in limita cotei de 2% din fondul anual de salarii, alaturi de celelalte categorii de cheltuieli sociale prevazute de Codul fiscal.
De asemenea, suma de 150 de lei nu este impozabila nici pentru salariat, sustin specialistii ApexTeam, cu conditia sa nu fie acordata sub forma de tichet cadou, pentru ca acesta este impozabil prin natura sa.
“De mentionat ca acordarea unor sume peste plafonul de 150 de lei sau in alte cazuri decat cele permise sunt tratate ca avantaje in natura si supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale ale salariatului si societatii”, se arata in documentul citat.
Mai exact, potrivit Codului fiscal, cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului pentru fiecare persoana nu depaseste 150 lei, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori (in bani si in bunuri) copiilor minori ai angajatilor se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat. Aceste cadouri in bani si in bunuri nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. b) din Codul Fiscal, se arata intr-o informare a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, data recent publicitatii.
In schimb, cadourile in bani si in natura care depasesc 150 lei, precum si cadourile oferite cu alte ocazii decat cele prezentate mai sus, sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, precizeaza sursa citata.
Prime de Paste
Angajatorii mai au posibilitatea de a acorda salariatilor prime. Specialistii ApexTeam au explicat ca primele sunt adaugate la salariul brut al lunii aprilie si se calculeaza asupra lor toate contributiile sociale precum si impozitul pe venit. De retinut, ca pentru angajator aceste prime si contributiile patronale aferente sunt cheltuieli deductibile fiscal.
Cadouri de Paste
Totodata, angajatorii pot oferi si “cadouri de Paste”, altele decat cele mentionate anterior, insa acestea sunt considerate avantaje in natura si se calculeaza asupra lor toate contributiile sociale, precum si impozitul pe venit, au adaugat aceleasi surse. In aceasta situatie angajatorul datoreaza contributiile sociale patronale, iar cheltuielile sunt deductibile fiscal.
Tichete cadou
Nu in ultimul rand, angajatorii isi pot rasplati salariatii cu tichete cadou.
Tichetele cadou sunt reglementate de Legea 193/2006, care stabileste ca acestea se procura de catre angajatori de la unitati emitente si se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
Fiecare tichet cadou este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si daca cuprinde cel putin urmatoarele informatii:
- numele si adresa emitentului;
- valoarea nominala a tichetului;
- date referitoare la perioada de valabilitate;
- spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul a fost utilizat.
Potrivit Legii 193/2006, valoarea unui tichet cadou este de 10 lei (sau un multiplu de 10), dar nu mai mare de 50 lei.
De asemenea, este important de precizat ca se interzice acordarea unui rest de bani la tichetul cadou.
In informarea Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea se mentioneaza ca potrivit prevederilor pct. 70 lit. i) dat in aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal (cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita sumei de 150 lei) sunt avantaje primite de persoana fizica.
Potrivit art. 55 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
Conform documentului Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii, se iau in calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse in venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impoziteaza cu cota de 16%.
Totusi, tichetele cadou nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, mai precizeaza sursa citata.