Acum aproximativ o luna, s-au implinit 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Mai exact, pe 9 aprilie 1918, Basarabia a fost primul teritoriu care s-a unit cu Romania, pentru a implini visul Romaniei Mari, care s-a infaptuit pe 1 decembrie 1918. Unirea de la 1918 s-a realizat in contextul in care Puterile Centrale au castigat Primul Razboi Mondial, iar Rusia s-a prabusit, ca urmare a revolutiilor din 1917.
Romania Mare a rezistat, insa, numai cateva decenii, pana pe 27 iunie 1940, cand s-a pus in aplicare Pactul Ribbentrop - Molotov, semnat pe 23 august 1939.
In perioada cuprinsa intre 1918 si 1940, teritoriul Romaniei a cuprins Moldova, Basarabia, Bucovina, Banat, Transilvania si Dobrogea, inclusiv Cadrilaterul, parte care acum este a Bulgariei. Practic, timp de 22 de ani, tara noastra a avut o suprafata de 295.094 de km patrati, fata de circa 238.400 de km patrati cat are in prezent.
Argumentele PRO
Prin unirea dintre Romania si Basarabia ar fi reintregita o parte din Romania mare. Desi visul Romaniei mari exista inca din secolul al XIIl-lea, de-abia la inceputul secolului al XX-lea acesta a fost implinit pentru scurt timp. Mai exact, Romania mare, cu toate teritoriile istorice, a existat de facto doar intre 1 decembrie 1918 si 27 iunie 1940. In plus, Basarabia a fost teritoriul cu care au inceput ambele situatii, atat unirea, cat si dezmembrarea Romaniei mari.
Noul stat ar deveni o tara mai importanta in cadrul Uniunii Europene decat este in prezent. Romania este in prezent a saptea putere tara ca marime din UE, ca numar de locuitori, cu o populatie de circa 20 de milioane de locuitori, conform Eurostat. Potrivit Biroului de Statistica al Republicii Moldova, aceasta tara avea circa 3,6 milioane de locuitori, la inceputul anului trecut. In cazul unei uniri, Romania ar ajunge la o populatie de circa 23,6 milioane de persoane, numar care ne-ar urca pe locul sase intre tarile din UE. Chiar si in conditiile in care n-ar depasi Polonia, care are circa 38,5 milioane de locuitori, sumele alocate din bugetul UE pentru tara noastra ar creste considerabil.
Nivelul de trai al moldovenilor s-ar putea imbunatati. In situatia in care Republica Moldova s-ar uni cu Romania, atunci cetatenii moldoveni ar deveni mai repede cetateni europeni decat daca Republica Moldova ar deveni candidat la aderarea la UE. Astfel, ei si-ar putea gasi mai usor locuri de munca, nu doar in Romania, ci si in Uniunea Europeana, deoarece ar beneficia de aceleasi conditii precum au in prezent cetatenii romani.
Argumentele CONTRA
Moldovenii nu vor sa se uneasca. Intr-un studiu sociologic realizat acum circa trei ani, pe care il puteti consulta intr-un articol publicat atunci de AvocatNet.ro, se mentiona ca doar 5% dintre basarabeni doresc ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania. In schimb, in acelasi an, dar in alt studiu, se preciza ca 40% dintre romani vor unirea cu Republica Moldova.
Republica Moldova a inceput procesul de aderare la Uniunea Europeana. In prezent, Republica Moldova nu este unul dintre candidatii la aderarea la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, tara a semnat inca din 22 februarie 2005, la Bruxelles, Planul de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, in cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV). Apoi, Republica Moldova face parte din Parteneriatul Estic din 2009, alaturi de alte cinci tari ale fostei Uniuni Sovietice (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia ºi Ucraina). In plus, Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE, pe 29 noiembrie 2013. Desi acesta este un pas important in ceea ce priveste aderarea, totusi, negocierile pot dura si mai bine de zece ani, variind in functie de cat de bine este implementat aquis-ul comunitar. De exemplu, Turcia negociaza de circa 30 de ani aderarea la UE.
Romania ar putea fi implicata intr-un conflict, cel din Transnistria. Republica Transnistria a aparut in 1924, dar, dupa ce Republica Moldova a fost anexata URSS-ului, regiunea a fost moldovenizata de autoritatile rusesti. In urma prabusirii URSS-ului, in 1991, a izbucnit, in 1992, conflictul politic din Transnistria, prin care aceasta regiune vrea sa-i fie recunoscuta independenta fata de Republica Moldova. In conditiile in care disputa politica este in desfasurare, atunci Romania ar avea, la una dintre granitele sale, de gestionat un conflict politic dur, pe de o parte cu autoritatile transnistrene, pe de alta parte cu Rusia, care s-a aratat interesata sa anexeze acest teritoriu.
Sursele articolului: Historia.ro, Eurostat, http://www.statistica.md/, http://ec.europa.eu/, http://unimedia.info/, http://rohistory.ici.ro/, http://www.romanialibera.ro/, http://www.moldova.md/.
Voi credeti ca in contextul actual ar mai putea fi realizata unirea Romaniei cu Republica Moldova? Mai are vreun sens aceasta intrebare la aproape 70 de ani de la separarea celor doua tari si de la circa 25 de ani de cand au reaparut discutiile despre unire?
Comentarii articol (50)