Legea nr. 166/2012, in vigoare din octombrie 2012, reglementeaza mai clar acordarea de beneficii de asistenta sociala si, in acelasi timp, stabileste termenul pana la care pot fi achitate taxele si impozitele pentru cei care primesc ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului.
Concret, pentru a-si putea mentine drepturile la ajutoarele de la stat, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate pana la 31 martie a fiecarui an. In cazul in care nu si-au platit datoriile pana la aceasta data, dreptul lor la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.
"Suspendarea dreptului de ajutor social se face prin dispozitie scrisa a primarului, incepand […] cu luna aprilie a fiecarui an si se comunica titularului in termen de 15 zile de la data emiterii acesteia", se arata in normele de aplicare a legii.
Concret, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala a explicat, la solicitarea noastra, ca, pana la data de 31 martie 2014, primariile au verificat daca persoanele beneficiare ale drepturilor si-au achitat impozitele si taxele locale. Dupa verificari, institutiiile urmau sa transmita agentiilor judetene, pana la data de 5 aprilie 2014, o situatie centralizatoare actualizata cu persoanele care nu si-au indeplinit aceasta obligatie.
La momentul de fata, ANPIS centralizeaza situatia cu persoanele care nu si-au indeplinit aceste obligatii, astfel ca nu exista inca o lista a datornicilor la stat, a mai precizat insitutia in raspunsul transmis redactiei noastre.
Aceasta in conditiile in care prevederile legale stabilesc urmatoarele: "plata ajutorului social se suspenda prin decizie a directorului agentiei teritoriale, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a facut constatarea". In cazul de fata, constatarea se face in luna aprilie, astfel ca dreptul ar trebui sa fie suspendat incepand din mai.
In cazul restantierilor, daca acestia isi achita obligatiile legale fata de bugetul local in timpul celor 5 luni de suspendare, plata dreptului se reia incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii. In schimb, daca in cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la ajutor inceteaza.
Atentie! Persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si, chiar daca nu platesc, drepturile de ajutor social.
Ajutoarele sociale au crescut la 1 ianuarie 2014
Nivelul lunar al venitului minim garantat a fost majorat, incepand cu 1 ianuarie 2014, de la 0,271 ISR la 0,283 ISR. Avand in vedere ca valoarea ISR, indicatorul social de referinta, este de 500 lei, acest lucru inseamna ca venitul a crescut de la 135,5 lei (valoare stabilita incepand cu 1 iulie 2013, n.red.) la 141,5 lei pentru o persoana singura. Procentual vorbind, aceasta inseamna o crestere de 4,4%.
Totodata, venitul minim a crescut si in cazul familiilor, fiind de:
- 255 lei pentru familiile formate din 2 persoane
- 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane
- 443,5 lei pentru familiile formate din 4 persoane
- 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane
Aceste majorari sunt cuprinse de OUG nr. 42/2013, in vigoare inca din 21 mai 2013. Actul normativ stabileste ca nivelul venitului minim garantat, precum si cuantumul lunar al alocatiei pentru sustinerea familiei vor creste, in doua transe, prima data de la 1 iulie 2013 (vezi AICI cu cat a crescut venitul minim la 1 iulie, n.red.) si a doua oara, din 1 ianuarie 2014.
Comentarii articol (16)