avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie complementara
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie complementara

Care este suma pe membru de familie pentru alocatia complementara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 22 Martie 2017
Legea nr. 277 din decembrie 2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei modifica acordarea celor doua tipuri de alocatii sociale.
Prin aceasta lege se instituie alocatia pentru sustinerea familiei ca forma de sprijin pentru familia cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani, denumita in continuare alocatie.

De alocatia pentru sustinerea familiei poate beneficia familia formata din sot, sotie si copii aflati in intretinerea lor, care locuiesc impreuna, dar si persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta. Familie este considerata si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dntre ei, care locuiesc impreuna, se gospodaresc in comun, dar acest fapt trebuie consemnat in ancheta sociala

Beneficiaza de alocatia pentru sprijinul familiei , familiile şi persoanele singure care au în întreţinere copii în vârstă de până la 18 ani, dacă acestea realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 370 lei.

In prezent Baza legislativă este :
- Legea nr.277/24.12.2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;
- H.G.R nr.38/19.01.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/24.12.2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru raspuns, dar Legea 277/2010 a fost modificata de O.U.G. 42/2013
Intr-adevar, asa este . Imi cer scuze pentru omisiune.
Ordonanta de Urgenta nr.42/2013 se aplica incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2013

Astfel Legea nr.277/2010 prevede :
Art. 5. -
(1) Pentru familia prevazuta la art. 2 alin. (1), al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,40 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei, incepand cu luna iulie 2013, este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,080 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,160 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,240 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,320 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi
(2) Pentru familia prevazuta la art. 2 alin. (1), al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,40 ISR si pana la 1,06 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei, incepand cu luna iulie 2013, este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,066 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,132 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,198 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,264 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi
(3) Daca din calculul in lei al alocatiei rezulta fractiuni in bani, acestea se rotunjesc la un leu in favoarea beneficiarului.”

Art. 6. -
(1) Pentru familia prevazuta la art. 2 alin. (2), al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,40 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei, incepand cu luna iulie 2013, este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,130 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,260 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,390 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,520 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi
(2) Pentru familia prevazuta la art. 2 alin. (2), al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,40 ISR si pana la 1,06 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei, incepand cu luna iulie 2013, este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,120 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,240 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,360 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,480 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi
(3) Daca din calculul in lei al alocatiei rezulta fractiuni in bani, acestea se rotunjesc la un leu in favoarea beneficiarului.

Art.2
(1) Beneficiaza de alocatia prevazuta la art. 1 familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna, denumita in continuare familie.
(2) Beneficiaza de alocatie si familia formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta, denumita in continuare familie monoparentala.
(3) Se considera familie in intelesul prevederilor alin. (1) si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala.

ISR are o valoare de 500 lei, in prezent.
Sora mea are doi copii nu este căsătorită ,tatal copiilor nu locuieste împreună cu ei ,dar împreună isi cresc copiii a facut dosarul pentru alocația complementară si de la primărie i s-a refuzat pe baza ca acestia nu locuiesc împreună va rog ajutati-ma
Legea 277/2010
art.2
(1) Beneficiază de alocaţia prevăzută la art. 1 familia formată din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, denumită în continuare familie.

(2) Beneficiază de alocaţie şi familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.

(3) Se consideră familie în înţelesul prevederilor alin. (1) şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie complementara anknela anknela Buna ziua.am si eu o intrebare...as vrea sa stiu daca pot sa fac dosar de alocatie complementara pentru baietelul meu de aproape 3 ani,daca sotul meu nu are ... (vezi toată discuția)
Alocatie complementara barlica barlica Buna ziua,se poate face alocatie complementara la copii de pana in 2 ani daca primesc alocatie de stat de 2 mil?care este suma maxima pe membru de familie? (vezi toată discuția)
Conditii pentru a beneficia de venit minim garantat sau alocatie sustinere familie Mira_A Mira_A care este venitul net pe mebru de familie pentru a putea de neficia de venit minim garantat sau alocatie de sustinere familie? va multumesc! (vezi toată discuția)