Camera Deputatilor a adoptat marti, 1 aprilie, tacit, un proiect de lege care prevede ca taxa radio - TV ar putea fi platita doar de catre abonatii care au optat pentru ea. Propunerea a fost adoptata tacit, intrucat termenul de dezbatere, care era pe 27 martie, a fost depasit. In plus, propunerea a fost inaintata, pentru dezbatere, Senatului, care este camera decizionala.
Mai exact, propunerea legislativa presupune modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiofuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv). Concret, initiatorii legii propun ca taxa radio - TV sa fie platita doar de catre persoanele fizice care au optat pentru acest serviciu.
In prezent, toate persoanele fizice achita taxa radio - TV, care este colectata prin factura de energie electrica. Initiatorii proiectului de lege mentioneaza, in expunerea de motive, ca unui consumator nu i se poate impune cumpararea unui alt produs sau serviciu.
In plus, ei subliniaza ca situatie este neconstitutionala, intrucat piata audiovizualului este diversificata si cetateanul are dreptul sa-si aleaga liber sursa de informare.
De asemenea, persoanele care au un contract cu un operator de cablu achita de doua ori aceasta taxa, respectiv o data prin factura catre furnizorul de energie electrica si a doua ora prin acel contract, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.
Pentru a se aplica, proiectul de lege privind eliminarea obligatiei persoanelor fizice de a plati taxa radio-TV trebuie adoptat si de Senat, dupa care sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Argumentele PRO
Cetatenii au dreptul sa fie informati. Conform Constitutiei, toti cetatenii trebuie sa fie informati. Raspandirea nationala a serviciilor publice de televiziune si radio reprezinta unul dintre modurile in care este asigurat acest drept.
Taxa asigura informarea unitara a tuturor cetatenilor. Taxa radio - TV reprezinta una dintre sursele de venit pentru televiziunea si radioul national, care sunt obligati sa furnizeze informatii de interes public. De exemplu, prin intermediul acestor canale, autoritatile trebuie sa informeze cetatenii daca declara starea de necesitate in situatii de urgenta. Astfel, in conditiile in care ar fi stopata achitarea acestei taxe, atunci canalele media publice n-ar avea resurse sa informeze toti cetatenii.
Informatiile prezentate de serviciile audiovizuale publice au o calitate mai ridicata. Sumele colectate prin taxa radio - TV permit televiziunii si radioului public sa realizeze si sa prezinte informatii despre subiecte de interes pentru cetateni, dar care atrag mai putin atentia pe o piata audiovizuala aglomerata. In plus, daca au suficiente resurse financiare, realizatorii din televiziunea si din radioul public pot concepe materiale editoriale bine documentate si mai bine prezentate.
Argumentele CONTRA
Cetatenii au dreptul sa se informeze din ce surse vor. Dreptul la informare al cetatenilor este garantat prin Constitutie, in care nu se subliniaza ca informatiile trebuie sa provina din anumite surse.
Folosirea taxei de catre furnizorii publici de servicii audiovizuale este neclara. SRR si SRTv nu sunt obligate sa prezinte exact cum folosesc taxa incasata de la populatie. Concret, taxa radio - TV este doar o alta sursa de venit pentru cele doua institutii, iar legea nu impune ca ele sa prezinta modul in care o distribuie, dupa ce o colecteaza.
Calitatea serviciilor furnizate de societatile audiovizuale publice nu este garantata. Desi au mai multe resurse financiare decat alte televiziuni si radiouri nationale, totusi, televiziunea si radioul public au, per total, o audienta mai redusa decat furnizorii de mass-media privati.
Voi ce credeti? Ar trebui sa mai platiti taxa radio - TV?
Comentarii articol (208)