Un numar de 92 de taxe parafiscale si tarife urmeaza sa fie eliminate si comasate, se mentioneaza intr-un comunicat remis recent de Ministerul Finantelor.
Mai exact, ministerul a lansat pe 13 mai in dezbatere publica doua proiecte de acte normative in acest sens, care vor fi coroborate cu alte acte secundare pentru punerea in practica a acestei masuri.
Printre taxele care vor fi eliminate se numara anumite tarife practicate de Registrul Comertului, precum si unele pentru eliberarea pasapoartelor.
Puteti consulta AICI lista taxelor si tarifelor care urmeaza sa fie eliminate.
Codul fiscal a fost modificat printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si care a intrat in vigoare pe 17 mai.
Noile dispozitii aduc clarificari anumitor articole din legislatia fiscala.
Aflati din acest articol care sunt cele mai recente modificari ale Codului fiscal!
Firmele sunt obligate sa-si depuna pana pe 30 mai, situatiile financiare anuale.
Aceasta obligativitate poate fi indeplinita diferit de unele companii. Mai exact, cateva tipuri de firme pot depune situatii financiare simplificate.
Despre bilanturile simplificate am scris pe larg AICI.
Proprietarii de locuinte trebuie sa-si asigure casele impotriva inundatiilor, alunecarilor de teren si a cutremurelor prin incheierea unei asigurari obligatorii PAD. In caz contrar ei risca o amenda de pana la 500 de lei.
In contextul in care in aceasta perioada una dintre companiile de asigurari este cercetata, conform presei centrale, pentru falsificarea unor polite de asigurari pentru locuinte, cei vor sa incheie o astfel de asigurare ar trebui sa fie atenti la elementele care atesta autenticitatea documentului. In plus, chiar si dupa ce au semnat, acestia pot verifica polita incheiata.
Stiti cum sa verificati daca aveti o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta valida? Aflati din acest articol!
Firmele trebuie sa aiba o versiune proprie a Manualului de politici contabile, aceasta fiind o obligativitate prevazuta de legislatia in vigoare.
In cazul in care societatile nu detin un astfel de document, atunci vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 4.000 lei.
Despre cine trebuie sa intocmeasca manualul de politici contabile si ce trebuie sa contina, AvocatNet.ro a scris AICI.
Solicitarea de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, formulata de initiatorii documentului, a fost respinsa pe 12 mai de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP), informeaza presa centrala.
In aceste conditii, exista doua scenarii posibile referitoare la intrarea in vigoare a initiativei legislative.
AvocatNet.ro a tratat pe larg subiectul in acest material.
Incepand cu data de 15 mai, ghiseele de eliberare a certificatelor de cazier judiciar pot emite "pe loc" certificate de cazier judiciar catre persoanele juridice fara antecedente penale, a anuntat in aceasta saptamana Politia Romana pe site-ul propriu.
Cazierul judiciar este obligatoriu pentru firmele care solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari.
Mai multe detalii AICI.
Noile pachete de servicii medicale, minimal si de baza, au fost aprobate pe 13 mai printr-o hotarare de Guvern, adoptata de Executiv.
Fata de vechile pachete de servicii medicale, prin cele noi, pacientii de peste 40 de ani vor beneficia de mai multe investigatii.
Aflati care sunt beneficiile pentru asigurati din acest articol!
Desi noul Cod de procedura civila a intrat in vigoare acum 15 luni, vechiul Cod se aplica inca, in unele procese. De exemplu, in insolventa, discutia despre alegerea unuia dintre cele doua coduri poate fi provocata de diversele cereri care se formuleaza in timpul procedurii.
Printre problemele nascute in practica din aplicarea prevederilor NCPC proceselor inregistrate pe rolul instantelor se numara si aplicarea acestora in timp fata de unele cauze incepute ulterior acestui moment, respectiv stabilirea conditiilor in care dispozitiile Noului Cod sunt aplicabile anumitor dosare inregistrate dupa data intrarii sale in vigoare.
Cititi pe larg AICI!
Veniturile obtinute din arenda se supun in acest an unui nou regim de impozitare, ca urmare a unor modificari aduse Codului fiscal la finele anului trecut.
Noutatile se refera la categoriile de venituri care se impoziteaza si modul de stabilire a acestora, la calcul taxelor aferente veniturilor din arenda si la formularele prin care se raporteaza obligatiile fiscale.
Mai multe informatii AICI.
Comentarii articol (0)