Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de contribuabilii prevazuti in OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1. Se depune la alte termene de contribuabilii prevazuti in OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune pentru luna precedenta, de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, precum si de institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului.
Declaratia privind veniturile realizate din Romania, pentru fiecare categorie si sursa de venit, pentru anul trecut, Formularul 200. Se depune de persoanele fizice care au realizat, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor (fara arendare), venituri din activitati agricole, castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, operatiuni de vanzare - cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.
Atentie! Mai multe detalii despre datele pe care trebuie sa le treceti in formularul 200 puteti citi aici.
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate, pentru fiecare categorie si sursa de venit, pentru anul trecut, Formularul 201. Se depune de contribuabilii care au realizat venituri din strainatate: profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum si alte venituri aflate in strainatate. In plus, declaratia se depune si de catre persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau lit. c), timp de 3 ani consecutivi.
Declaratia privind venitul estimat/ norma de venit, pentru anul in curs, Formularul 220. Se depune de catre contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, pentru anul in curs, Formularul 221. Se depune de catre contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole, conform articolului 71 din Codul fiscal.
Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale, pentru anul in curs, Formularul 223. Se depune de catre asociatul desemnat prin contract de asociere si se completeaza in cazul asociatiei fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente - comerciale si profesii libere, inclusiv din activitati adiacente, venituri din activitati agricole pentru care venitul net anual se determina in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla, precum si venituri din silvicultura si piscicultura. Declaratia se depune si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati desfasurate intr-o forma de organizare cu personalitate juridica (SPRL) constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru luna precedenta, Formularul 224. Se depune de persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.
Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, Formularul 230. Se depune de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in urmatoarele situatii:
- au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr. 376/2004 si solicita restituirea acestora;
- opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si contribuabilii care solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, Formularul 300, format electronic. Se depune de persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA conform art. 153 Codul fiscal.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta, Formularul 301, format electronic. Se depune de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal si care au efectuat achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevazute la art. 134 alin. (5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.
Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al caror cod de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari si/sau achizitii/prestari de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta, Formularul 390 VIES. Se depune de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestrul etc.; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 156^1 din Codul fiscal), Formularul 394. Se depune de:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din CF obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din CF, pentru operatiuni impozabile in Romania, conform art. 126 alin. (1);
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din CF, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile.
Atentie! Declaratia 394 nu se depune pe zero.
Important! Desi nu sunt declaratii fiscale, AvocatNet.ro va reaminteste ca, pana pe 26 mai, trebuie raportate si platite obligatiile pentru Fondul de mediu.
Atentie! Trebuie sa platiti prima rata din impozitul pentru constructiile speciale
Persoanele juridice platesc, incepand cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013. Acest impozit a fost denumit de catre mediul de afaceri "taxa pe stalp", pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii.
Au obligatia sa achite acest impozit persoanele juridice romane si cele straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si cele care au sediul social in Romania.
Impozitul pe constructii se plateste in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv. In conditiile in care in aceasta luna, 25 a fost intr-o zi nelucratoate, atunci declaratia si plata impozitului pe constructiile speciale trebuie facuta pana in prima zi lucratoare, respectiv pana astazi, 26 mai.
Conform consultantilor fiscali, contribuabilii trebuie sa se inregistreze ca platitori de impozit pe constructii prin intermediul declaratiei 010 si sa o plateasca prin declaratia 100.
Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal la Viboal Findex, ne-a subliniat, intr-un articol publicat in aprilie de AvocatNet.ro, ca in cazul nedepunerii declaratiei 100 privind declararea impozitului de plata sau nedepunerii declaratiei 010 privind inregistrarea impozitului ca obligatie fiscala in vectorul fiscal al companiei contribuabilii vor avea de achitat o amenda, iar in cazul neplatii vor datora si penalitati si dobanzi de intarziere.
In plus, Dan Schwartz, Managing Partner la RSM Scot, ne-a precizat ca in ceea ce priveste inregistrarea pentru plata taxei pe stalp autoritatile fiscale nu fac, de regula, inregistrari din oficiu, atunci cand nu exista o prevedere legala in acest sens.
Ce impozite si taxe se achita pana pe 26 mai?
In afara de depunerea declaratiilor, contribuabilii trebuie sa plateasca pana pe 26 mai urmatoarele taxe si impozite:
-
Impozitul retinut la sursa in luna precedenta; acesta trebuie sa il achite platitorii de venituri obtinute:
-
din drepturi de proprietate intelectuala,
-
din contracte/conventii civile si de agent,
-
expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara,
-
obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica din premii si jocuri de noroc, obtinute de nerezidenti si din alte surse;
-
-
Contributia trimestriala pentru medicamente pentru trimestrul I 2014; o achita detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora;
-
Prima rata a impozitului pe constructii speciale;
-
TVA pentru luna aprilie;
-
Impozite datorate bugetului de stat:
- impozit pe titeiul si gazele naturale din productia interna,
- impozit pe veniturile nerezidentilor,
- impozit pe profit aferent lunii aprilie (sistem real sau plati anticipate),
- impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social si fiecare sediu secundar, daca este cazul),
- impozit pe veniturile din activitati independente, cu regim de retinere la sursa,
- impozit pe veniturile din dividende platite in luna aprilie,
- impozit pe veniturile din dobanzi,
- impozit pe alte venituri din investitii,
- impozit pe veniturile din pensii,
- impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc,
- impozit pe veniturile din alte surse,
- varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate;
-
Contributii datorate bugetului asigurarilor de stat si fondurilor speciale:
- contributia de asigurari sociale (pensii),
- contributia la asigurarile sociale de sanatate,
- contributia la fondul pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
- Accize.