Tot in aceasta zi se sarbatoreste si implinirea a 10 ani de la infiintarea Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA), institutie care are un rol esential in dezvoltarea si perfectionarea profesiei de avocat in Romania.
Potrivit declaratiilor presedintelui UNBR, avocat dr. Gheorghe Florea, prilejuite de Ziua Avocatului, in ultimii 25 de ani profesia s-a aflat intr-o permanenta presiune a timpului, iar viata a confirmat ca optiunea legislativa din 1995, bazata pe ceea ce s-a dovedit a fi durabil in traditiile avocaturii nationale cu adaptarea corespunzatoare la evolutia modelului traditional urmat de avocatura romana (modelul avocaturii franceze), a fost corecta.
"Imboldul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nevoia de adaptare <<din mers>> la presiunea conexiunii profesiei cu profesiile din alte tari europene a determinat adesea ca faptele sa se revolte impotriva reglementarilor, iar un ghem de interese economice, adesea oculte, sa agreseze profesia de avocat, agresiune intensificata mai ales de preluarea de catre alte profesii a activitatilor traditional rezervate avocatilor", mentioneaza Florea.
Profesia si-a castigat dreptul la demnitate si la prestigiul profesional si rezista, conform presedintelui UNBR, prin verticalitatea avocatilor adevarati, tot mai greu de mentinut in conditiile unei agresiuni permanente, a violentei care substituie concurenta onesta si a atitudinii avocatului care, de regula, solicita responsabilitati concret asumate.
O viziune coerenta si realista despre ceea ce avocatii sunt cu adevarat capabili sa construiasca in ceea ce priveste propria lor profesie presupune constientizarea faptului ca fortele schimbarii impun un alt tip de profesionist. Este in pas cu vremea avocatul orientat spre actiune, cu viziuni avangardiste, dar care va putea impune propria experienta ca model doar daca este inteles, de regula la final, a continuat sursa citata.
Potrivit lui Gheorghe Florea, avocatul profesionist trebuie sa inspire mintea si sa nu accepte argumentul altcuiva decat cu prudenta necesara verificarii si intelegerii ratiunii acestor argumente.
Profesia de avocat si evolutia ei nu pot constitui obiectul demersurilor prin care se prefera controlul mintii majoritatii pentru a se propune modele de succes opuse unei minti libere, propunand avantaje imediate precum cucerirea unei pozitii in ierarhie sau a pietei serviciilor etc. "Totul are un pret si trebuie sa ne gandim la momentul in care il vom plati. Si acest moment este foarte aproape, avand in vedere viteza fara precedent cu care se transforma economia si societatea, imprevizibilitatea si nesiguranta din ce in ce mai accentuate. Le putem depasi doar gandind liber, avand curajul deciziei de a ne departa de haita atunci cand simtim ca se indreapta spre pericol!", sustine presedintele UNBR.
In plus, continua acesta, pastrarea identitatii profesiei legal organizate in fata presiunilor statale si non-statale si respingerea influentelor care exclud prioritatea crezului profesional in activitatea avocatului este esentiala. In vremurile in care traim, intarirea crezului profesional este primordiala.
Avocatii trebuie sa se gandeasca si la binele natiunii pentru ca, inainte de toate, ei sunt chemati sa participe direct la infaptuirea justitiei si a statului de drept din aceasta tara.
"Suntem chemati sa conturam, alaturi de magistrati si de celelalte profesii juridice fundamentele unei noi doctrine juridice, ale noii jurisprudente nascute in urma reformei dreptului din ultimii ani. Avem responsabilitatea viitorului, a modului in care va functiona societatea in baza noii legislatii. (...) Este esential ca organele profesiei sa nu actioneze servil si neprofesionist, in functie de interese de grup. Nu se poate accepta ca structurile institutionale ale profesiei sa nu functioneze. Viitorul generatiei tinere nu poate fi sacrificat prin privarea profesiei de lideri autentici, de mentori care cultiva traditiile avocaturii romane, fara de care perenitatea culturii profesionale este afectata", a concluzionat avocatul Gheorghe Florea.
Comentarii articol (0)