Potrivit Ordinului ANAF nr. 1.672/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 462 din 24 iunie si care a intrat in vigoare la aceeasi data, deciziile de impunere pe care Fiscul le transmite persoanelor fizice s-au modificat. Este vorba despre formularele privind impozitul pe venit si contributiile sociale.
Mai exact, prin ordinul ANAF nr. 1.672/2014 au fost modificate urmatoarele formulare:
- 250 – Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice,
- 251 – Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice,
- 260 – Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale
- 630 – Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate
- 650 – Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Reprezentantii ministerului Finantelor au precizat inca de la sfarsitul lunii mai ca va fi publicat un nou model de decizie de impunere, care va contine elemente noi, se arata intr-un comunicat remis recent redactiei. Conform anuntului de la acea data, pe fiecare obligatie de plata urma sa fie tiparit contul IBAN, in care trebuie efectuata plata, impreuna cu codul de bare, iar pe verso urmau sa fie trecute informatii privind modalitatile de plata.
Noile formulare contin informatii despre modalitatile de plata
Ordinul ANAF care a intrat in vigoare marti stabileste ca noile modele cuprind, spre deosebire de cele vechi, informatii privind contul bugetar, contul IBAN si modalitatile de plata a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice. Concret, a fost introdusa in formularele mentionate anterior o rubrica cu date necesare efectuarii platii, care cuprinde urmatoarele informatii:
- Beneficiar
- Cod de identificare fiscala beneficiar
- Contul de venituri bugetare corespunzator obligatiei de plata
- Codul IBAN aferent contului de venituri bugetare
- Explicatii
- Suma (lei)
De asemenea, comparativ cu deciziile de impunere anterioare, in noile modele se precizeaza in mod expres cum vor putea contribuabilii sa plateasca obligatiile fiscale. Astfel, acestia vor putea sa efectueze platile catre stat prin urmatoarele modalitati:
- in numerar, la unitatea Trezoreriei statului;
- prin mandat postal, la subunitatile postale ale Postei Romane;
- prin virament, utilizand ordinul de plata, din contul propriu deschis de la o institutie de credit din Romania (banca), inclusiv cel emis prin sisteme de plata electronica de tip "internet banking";
- prin virament, utilizand contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare in care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de catre persoanele fizice se regaseste pe site-ul ANAF.
Aceste posibilitati de plata existau si pana acum, insa noile reglementari specifica acest lucru in mod concret.
"Plata prin internet banking se putea face si inainte, astfel ca modificarile introduse de ANAF sunt numai de forma", a declarat pentru AvocatNet.ro Bogdan Costea, expert contabil Viboal FindEx.
Atentie! In noul model al formularului 260 se precizeaza clar ca daca plata obligatiilor fiscale se realizeaza in numerar, atunci contribuabilii pot sa achite sumele datorate statului si la compartimentele de specialitate ale unitatii administrativ-teritoriale corespunzatoare localitatii in care isi au domiciliul fiscal, acolo unde nu exista o unitate teritoriala a ANAF, daca intre unitatea administrativ-teritoriala si ANAF s-a incheiat un protocol in acest scop. Am scris aici despre posibilitatea de a plati obligatiile fiscale direct la primarie.
In plus, pe langa informatiile mentionate anterior, in formularul 630 au mai fost introduse noi precizari referitoare la veniturile din silvicultura si piscicultura. Mai exact, la rubrica I Date privind natura veniturilor, punctul 3 a fost modificat din Venituri din activitati agricole in Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Acest lucru vine ca urmare a schimbarilor aduse Codului fiscal prin OG nr. 8/2013, in sensul ca din 1 februarie 2013 in sfera contributiilor sociale obligatorii au fost incluse veniturile din silvicultura si piscicultura.
Astfel, persoanele fizice, care realizeaza aceste categorii de venituri, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate.
Codul fiscal prevede ca in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, stabilirea obligatiilor anuale de plata se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
De asemenea, tot legislatia fiscala stabileste ca pentru persoanele care realizeaza numai venituri din activitati agricole, piscicultura si silvicultura, sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara. Sarcina verificarii si dupa caz, a stabilirii bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate revine si in aceasta situatie, organului fiscal competent.
Formularul 630 va fi utilizat pentru stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru regularizarea sumelor datorate cu titlu de plati anticipate, incepand cu anul fiscal 2013, se precizeaza in noile dispozitii.
Cine primeste decizii de impunere de la Fisc?
Conform Codului de procedura fiscala, deciza de impunere se emite de organul fiscal competent, ori de cate ori acesta modifica baza de impunere, ca urmare a unor constatari prealabile ale organului fiscal sau in baza unei inspectii fiscale. De asemenea, documentul constituie si instiintare de plata, in conditiile in care stabileste sume de achitat.
Deciziile recent modificate de ANAF, respectiv cele privind impozitul pe venit si contributiile sociale sunt emise de Fisc si trimise catre mai multe categorii de persoane fizice.
Astfel, formularul 250 Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice este destinat persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.
De asemenea, documentul se utilizeaza si la stabilirea diferentelor de impozit anual de regularizat, adica precizeaza suma care mai trebuie platita sau care trebuie restituita de Fisc, in conformitate cu informatiile din Declaratia de venit depusa de contribuabil si cu datele administratiei fiscale.
In ceea ce priveste formularul 251 Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice, Fiscul utilizeaza acest formular pentru a stabili suma care mai trebuie platita sau, dimpotriva, care trebuie restituita de organul fiscal. Aceasta este trimisa catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati comerciale, din profesii libere, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din transferul titlurilor de valoare, din dividende, dobanzi, castiguri la jocurile de noroc.
Prin formularul 260 Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale ANAF stabileste valoarea platilor anticipate din impozit, iar veniturile avute in vedere sunt estimate fie in sistem real, fie pe baza normelor de venit.
Formularul 650 Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor este utilizat de Fisc pentru stabilirea platilor anticipate cu titlu de CASS, datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii.
In ceea ce priveste formularul 630 Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, acesta este utilizat atat pentru stabilirea CASS de plata in cazul anumitor persoane fizice, cat si pentru regularizarea anuala a sumelor datorate cu titlu de plati anticipate de catre alta categorie de contribuabili.
Ca decizie de impunere anuala a CASS de plata, formularul 630 este folosit in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din:
- cedarea folosintei bunurilor,
- investitii,
- premii si castiguri din jocuri de noroc,
- operatiuni de fiducie
- alte surse (cum ar fi primele de asigurari suportate de o persoana fizica independenta sau de orice alta entitate, in cadrul unei activitati pentru o persoana fizica in legatura cu care suportatorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii, castigurile primite de la societatile de asigurari, ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti cu ocazia tragerilor de amortizare, onorariile din activitatea de arbitraj comercial, veniturile obtinute din valorificarea prin centrele de colectarea deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea, etc).
In schimb, daca declaratia 630 este utilizata pentru regularizarea sumelor platite anticipat ca CASS, atunci aceasta intrebuintare este valabila pentru urmatoarele categorii de contribuabili:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
- persoanele care realizeaza venituri din: cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem iriga, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
Cum se utilizeaza formularul 630?
In conditiile in care formularul 630 are o dubla intrebuintare, decizie de impunere anuala a CASS de plata si respectiv pentru regularizarea sumelor platite anticipat ca CASS, exista anumite reguli specifice pentru fiecare dintre cele doua cazuri.
Astfel, in cazul in care formularul 630 este utilizat ca decizie de impunere anuala a CASS de plata, contribuabili datoreaza CASS in cota de 5,5%, suma de plata fiind stabilita de organele fiscale prin acest formular. Banii datorati de contribuabili sunt stabiliti pe baza informatiilor din:
- declaratia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, transferuri de titluri de valoare (altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise) si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen;
- declaratia de impunere trimestriala, pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise;
- declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;
- evidenta fiscala, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in cazul in care venitul net se stabileste prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
"Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei", se mai precizeaza in Codul fiscal.
In cea de a doua situatie, atunci cand formularul 630 este folosit pentru regularizarea sumelor platite anticipat ca CASS, contribuabili datoreaza la stat o contributie la sanatate de 5,5% din (in functie de caz):
- Venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale) sau
- Valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual.
Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaratiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.
Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala (adica formularul 630) regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie, se precizeaza in Codul de procedura fiscala.
Atentie! In cazul celor care nu depun declaratie privind venitul realizat (de ex. persoanele impuse la norma de venit), contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala in contul contributiei anuale datorate.